Додатковий податок та корупція або Чому протестують львівські підприємці

3193 0
Немає гарантії, що з тотальним введенням касових апаратів їх частина не буде працювати «не без відома контролюючих органів».
фото: Galnet

фото: Galnet

В Україні ухвалили закони 1053-1 та 1073, що передбачають розширення використання касових апаратів та зміни до податкового законодавства. У Львові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Сумах, Черкасах і Чернігові підприємці вийшли на протести, вимагаючи від президента Володимира Зеленського ветувати їх. Бізнесмени не проти оцифрування, але їх насторожує, що певні норми прописані нечітко та можуть провокувати корупцію, пише голова Комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський.

Бажання влади контролювати все є природним, але бездумна захланність у цьому бажанні приводить до хаосу. Постає питання, чи ухвалені Верховною Радою закони 1053-1 та 1073 щодо розширення застосування касових апаратів є лише бажанням тотального контролю, чи спробою навести лад у стосунках влади і бізнесу, а саме — у справедливій сплаті податків, сфері обігу готівки і подолання контрабанди.

Є кілька чинників, які збурили середовище підприємців і спонукали до вуличних акцій по всій Україні. Перший — швидкість прийняття цих законів без обговорення в експертних середовищах та без належної роз’яснювальної роботи зі сторони влади. Другий можна пояснити на аналогії із забороною торгівлі алкоголем у нічний час. Після 22:00 у магазинах Львова продавати алкоголь заборонено, але більшість споживачів добре знають, у яких закладах торгівлі його можна купити, і розуміють, що це відбувається не без відома контролюючих органів. І в такому випадку немає гарантії, що з тотальним введенням касових апаратів їх частина не буде працювати «не без відома контролюючих органів».

Читайте також: Звичка, яку прививають із дитинства. Що допоможе побороти корупцію у Львові

Найбільше обурює підприємців те, що в законі чітко не прописано гарантії безкоштовного сервісу зі сторони держави на підключення та передачу даних з касових апаратів на сервери податкової. Не виключаю, що це зробили умисно і не без мотивації зі сторони «лобістів», які зараз отримують величезні прибутки від помісячної оплати підприємцями за право підключитись до серверів податкової. Ця плата — це фактично податок, який сплачує добросовісний підприємець, але гроші йдуть не в бюджет, а в кишеню наближених до влади людей. За різними прогнозами, після ухвалення цих законів з’явиться більше 500 тисяч касових апаратів. Якщо з кожного стягувати щомісяця плату, приміром, 100 грн, то вийде 50 мільйонів гривень щомісяця в масштабах держави. З цього я і роблю висновок, що в законах цю процедуру не прописали свідомо. Наша позиція чітка — ця послуга має бути безкоштовною і прописаною в законі. Тут теж можна привести аналогію з подачею підприємцями податкової звітності в електронній формі. Законодавчо не прописано, що вона забезпечується безкоштовно — це врегульовується на рівні постанов і наказів. Але всі підприємці добре знають, що безкоштовний сервіс подачі звітності працює погано і з перебоями, і є альтернатива — через посередників за щорічну плату.

До речі, касові апарати не зобов’язані встановлювати торговці на ринках. А скільки у Львові є ринків? Фізично — багато, але юридично — лише кілька. Торговці ще не зрозуміли цього, бо не знають, що торгують не на базарі. Щоб згодом перевести його у статус ринку, потрібно пройти складну процедуру і використати значний ресурс.

Читайте також: По «скайпу» та лише з адвокатом. Що зміниться в роботі судів в Україні

Добре, що законами передбачено розширення поняття «касовий апарат». Тепер ним може бути не тільки спеціальний пристрій, але й смартфон, хоча й були спроби «пропхати» конкретні визначені прилади. А фіскальний чек, згідно з новими законами, — не обов’язково паперовий, але й електронний.

Загалом підприємці не проти оцифрування всього бізнесу за допомогою касових апаратів. Ми не проти касових апаратів — ми за те, щоб був облік і бізнес працював у рівних умовах. Та переживання викликають можливі зловживання, які матимуть перевіряючі органи. Саме тут є найбільше нечітких норм, які потім додатково трактуються наказами податкової на свою користь, а не на користь платників податків. Та й дивно, що монобільшість Верховної Ради в турборежимі взялась за касові апарати, але не включає ніяких режимів щодо офшорів. Будь-які зміни — болючі, але в будь якому-випадку вони повинні відбуватись з розумом.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!