На правах реклами

Догляд за шкірою новонародженого. Що працює з профілактики та коли потрібне лікування

20723 0
Для немовлят вкрай важливо постійно відвідувати педіатра та не пропускати планові огляди.
Фото: Дитяча поліклініка «Веселка»

Фото: Дитяча поліклініка «Веселка»

Шкіра новонароджених надзвичайно ніжна. Зволожувати її слід протягом усього року, а особливо в зимові місяці, адже холодне повітря, вітер і опалення її сушать. Педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Оксана Головчак розповідає батькам, як доглядати за шкірою малюка з перших днів та коли варто звернутися за порадою до лікарів.

Поради щодо гігієни немовляти

Важливо уважно стежити за ділянками тіла малюка, на яких найчастіше утворюються попрілості, – складками за вухами, шийними, пахвинними та паховими ділянками. Як пояснює дитячий дерматолог поліклініки «Веселка» Ірина Швец, шкіра новонароджених в перші місяці життя є дуже ніжною, тому вимагає ретельного догляду. «Якщо ми зауважуємо що після купання є сухість шкірних покривів, й загалом шкіра малюка схильна до сухості, необхідно використовувати спеціальні засоби, які називають емолентами. Це засоби, які можна додавати у воду, якою ми миємо або підмиваємо дитину. Також є спеціальні креми з емолентами, які наносяться на тіло малюка. І ці креми, й взагалі усі засоби за догляду за шкірою немовляти краще купувати у аптеці, тоді ці засоби будуть космецевтичними (перед тим як піти у продаж вони проходять багато клінічних досліджень і дійсно не шкодять ніжній шкірі малюка).

Догляд за складками, а також за зоною під підгузником повинен також бути уважним. Якщо немає почервонінь чи білуватих налетів, то достатньо просто купати та мити дитину водою, й при потребі змащувати такими емолентами. Якщо ж ми зауважуємо що є сухість, білі нашарування, чи червоні висипи, тоді можна використовувати спеціальні креми від попрілостей, які наносяться під підгузок. Так само ці креми можна наносити і на зону складок – на місця де є почервоніння чи білуваті налети. Якщо висип не проходить, варто показати малюка педіатру або дитячому дерматологу. 

Батькам треба бути уважними й до того що ми наносимо на шкіру дитини, особливо малюка перших місяців життя. Насправді, у немовлят підвищена проникність речовин, які ми наносимо на шкіру. Бар’єр шкіри ще працює слабше, і якщо нанести препарат який є токсичним, або який не підходить для дітей, – можна викликати подразнення чи алергічну реакцію. Це стосується й купання у травах. З цим варто бути дуже обережними, адже чимало малюків мають алергію, наприклад, на ромашку», – підкреслює дитячий дерматолог поліклініки «Веселка» Ірина Швец.

Часто батьки запитують, як обробляти пупок новонародженого. Як радить мій колега педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Павло Костюк, до моменту виписки з пологового будинку пупковий залишок немовляти зазвичай вже сухий, тож його можна купати. Якщо ж він ще вологий, то купати варто у невеликій кількості води, щоби пупковий залишок не знаходився у воді, а якщо вода таки потрапить, його варто просушити пеленкою чи м’яким рушником. Важливо не закривати пупковий залишок підгузком допоки він не відпаде і повністю не загоїться пупкова ранка. Пупковий залишок зазвичай не вимагає особливого догляду, якщо з пупка є виділення чи неприємний запах тоді треба звертатись до лікаря.

Ми радимо батькам у перші дні життя малюка викликати педіатра додому, адже перший його огляд повинен проводитися на наступний день після виписки з пологового будинку. Під час візиту педіатр не тільки оглядає новонародженого, а й допомагає мамі порадами щодо догляду, купання, харчування та навіть прикладання малюка під час грудного вигодовування. А з пакетами новонароджених у дитячій поліклініці «Веселка» у батьків не буде жодних турбот про те, до якого лікаря варто сходити, адже все передбачено графіком, послуги всіх потрібних спеціалістів уже включені в пакет.

Для очищення вушок новонародженого ні в якому разі не можна користуватися паличками або іншими твердими предметами. Слухові проходи обережно протирають м’якими ватними джгутиками, а вушні раковини – ватними дисками, або м’яким рушником. Щоб за вухами новонародженого не утворювалися кірочки, різні висипання рекомендуємо ретельно промивати під час кожного купання.

Приймаємо ванни та слідкуємо за гігієною

Перше купання новонародженого має відбуватися вдома, в день виписки з пологового будинку. Тривалість перших купань дуже коротка – не більше 5 хвилин, та з кожним днем цей час можна збільшувати. Приблизний час купання, якого достатньо в перші тижні життя дитини, – 10–15 хвилин, та з кожним тижнем його можна продовжувати й довести урешті до 20–30 хвилин. 

Купати малюка у перші кілька місяців його життя краще в спеціальній дитячій ванні. Вода повинна мати температуру 36–38°С. Врахуйте, що температура повітря у ванній кімнаті теж має бути досить висока – 25–26°С. Для купання вам знадобляться дитяче мило або гель, м’яка губка з поролону, фланелева або махрова тканина, м’який рушник. Засоби, що є емолентами максимально адаптовані під дитячу шкіру і їх можна використовувати під час кожного купання малюка, звичайні дитячі гелі для купання чи дитяче мило раз в 7-10 днів. Немає необхідності використовувати для купання немовлят мило, що містить антисептики. Також, якщо шкіра в хорошому стані, можна купати у воді не використовуючи дитячі засоби для купання.

Занурюйте малюка в уже підготовлену воду. При цьому слід підтримувати дитину за спину і шию так, щоб її голова перебувала над поверхнею води. Зручно також використовувати під час купання спеціальну гірку. Для цього слід акуратно помасажувати її тільце губкою з мильною піною, уникаючи потрапляння мила на статеві органи і обличчя. Голову дитини миють в останню чергу, відхиливши її назад так, щоб мильна піна не потрапила в очі. На завершення малюка поливають теплою водою з глечика або з душа (попередньо налаштувавши температуру води до потрібної).

Після ванни немовля варто загорнути в м’який рушник або бавовняну пеленку і промокуючими рухами витерти воду. Якщо у малюка суха шкіра, або наявні лущення, відразу після купання рекомендуємо нанести зволожуючий крем. Перед тим, як надіти дитині підгузник, для шкіри, яка схильна до попрілостей, або коли вони наявні використовуйте спеціальний дитячий крем під підгузок з цинком – це допоможе уникнути попрілостей. Присипку використовувати не потрібно.

Також рекомендуємо підмивати дитину після фізіологічних відправлень, при необхідності з використанням дитячого мила під проточною водою. Дівчаток слід підмивати у напрямку від статевих шляхів до ануса, щоб уникнути потрапляння інфекції.

Захищаємо від сухості

Важлива частина догляду за сухою шкірою – зволоження. Його варто проводити відразу після купання. Для цього достатньо використати крем або молочко. Як відзначає мій колега, педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Павло Костюк, наносити засіб для зволоження слід відразу після купання, коли шкіра малюка ще волога, тоді буде найкращий ефект від зволоження.

Шкіра немовлят дуже чутлива, тому вимагає особливо ретельного догляду. У випадку його недотримання у дитини виникають попрілості, подразнення, мацерації, тобто природний процес набухання шкіри при тривалому контакті з рідиною, що може мати наслідком приєднання вторинної інфекції. Особливо до цього схильні діти з супутньою патологією, з порушеннями гігієнічного режиму. Як зазначає моя колега, дитячий дерматолог поліклініки «Веселка» Ірина Швец, це викликано тим, що у новонароджених недостатньо розвинений верхній (роговий) шар шкіри, котрий виконує захисну функцію. Тому при виборі засобів для догляду варто проконсультуватися з лікарем-дерматологом. Вибір таких засобів сьогодні дуже широкий, передбачає догляд як за здоровою шкірою, так і з урахуванням проявів різних дерматитів.

Родимі плями

Зазвичай діти народжуються з абсолютно чистою шкірою, але вже протягом першого року життя на ній з’являються родимки, які ще називають невусами. З віком їх утворюється ще більше, вони можуть змінювати зовнішній вигляд і навіть перероджуватись у небезпечне злоякісне утворення – меланому.

Як зазначає дитячий дерматолог поліклініки «Веселка» Ірина Швец, родимка – це насправді неправильний розподіл захисного пігменту меланіну. Він має вироблятися та поширюватися по шкірі рівномірно, але на деяких ділянках виробляється занадто інтенсивно і накопичується, утворюючи родимки. Загалом їх утворення триває протягом всього життя, і скільки їх буде на тілі, залежить від кількох причин:

  1. Генетична схильність – дитина, як правило, «забирає» собі найпомітніші родимки мами чи тата, тож брати з сестрами можуть мати однакові родимки.
  2. Уф-промені – активна дія сонячної радіації змушує шкіру захищатися та виробляти більше меланіну, тому важливо використовувати сонцезахсонцезахисні креми.
  3. Гормональний вплив – такі родимки з’являються вже в підлітковий період і пізніше.

Є цікава статистика: у новонароджених дівчаток родимки бувають у 5 разів частіше, ніж у хлопчиків. Більшість родимок – це просто цятки на шкірі, які не спричиняють ані небезпеки, ані дискомфорту. Це рівні гладкі цятки з однорідним кольором та розміром не більше 5 мм. Втім, батькам важливо слідкувати за цими «плямами», адже під впливом різних факторів родимка може змінювати колір, форму, підніматися над рівнем шкіри. Об’ємна родимка може травмуватись, особливо, якщо знаходиться там, де її натирають шви одягу, і таке тривале травмування може призвести до переродження родимки на злоякісну. Якщо це все-таки трапилося, слід обробити місце пошкодження антисептиком і зупинити кров. Надірвану родимку варто віднести до гістологічної лабораторії для дослідження. Якщо родимка пошкоджена лише частково, важливо звернути увагу, чи не змінила вона колір, форму і розмір після травми.

Під час першого візиту до дерматолога чи оглядів педіатра варто звертати увагу лікарів у тому числі на огляд родимок немовляти. Якщо родимка турбує, її краще видалити. Роблять це у клініці в залежності від віку дитини під місцевою анестезією.

Дитячий дерматолог поліклініки «Веселка» Ірина Швец рекомендує батькам слідкувати за деякими характеристиками родимок малюків. Якщо якась із них змінила колір, почала збільшуватися або зменшуватися, на ній з’явилися плями, випали волоски, або якщо родимка була травмована, тобто здерта або подряпана – це все приводи звернутися за консультацією до лікаря. Можливо, він порадить пройти дерматоскопію, щоб перевірити, чи не є родимка меланомою, злоякісним новоутворенням, адже це одне з найнебезпечніших захворювань.

Виявити ознаки переродження доброякісної родимки допоможе проста пам’ятка, що має назву «АКОРД меланоми»: А – асиметричність, К – контур (нечіткий, розмитий, нерівний), О – забарвлення (будь-які його зміни), Р – розмір (зміни розмірів у зрілому віці), Д – динаміка (поява скорин, тріщин, лущення, кровоточивості, раптове зникнення родимки).

Виявлення навіть однієї ознаки з п’яти перерахованих вище є приводом для візиту до лікаря-дерматолога, який за допомогою опитування та огляду допоможе поставити правильний діагноз.

У випадку виявлення меланоми на ранній стадії, коли пухлина знаходиться у верхніх шарах шкіри є всі шанси на одужання. А от якщо допустити її проростання в глибину, є більша ймовірність, що пухлинні клітини з кров’ю та лімфою розносяться по всьому організму, утворюючи метастази у внутрішніх органах. Тож якщо, спостерігаючи за родимками немовляти, ви бачите відхилення, не варто зволікати – слід за першої нагоди відвідати педіатра і дерматолога.

Для немовлят вкрай важливо постійно відвідувати педіатра та не пропускати планові огляди. При перших проявах почервоніння шкіри, сухості, свербежу рекомендуємо звернутися до педіатра та дитячого дерматолога, адже це може бути ознаками дерматитів, екземи чи алергії. Не варто забувати і про контроль за родимками немовляти.

Записатися на консультацію завжди можна за телефонами: +38 (067) 343 29 11 та +38 (050) 343 29 11 або навіть онлайн через сайт veselka.clinic.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!