Донька львів'янина, яка стала кінозіркою Голлівуду і винайшла Wi-Fi

23319 0
9 листопада в багатьох країнах світу, зокрема в Німеччині, Швейцарії та Австрії відзначають День Винахідника. Дату обрали невипадково, адже це день народження жінки, історія життя якої вартує цілого роману. Вона випередила час своїми маштабними винаходами, тому день її народження святкують в світі, як День Винахідника.

Можливо, ви вже чули про цю неймовірну жінку, але мало хто знає, що вона є донькою львів'янина Еміля Кіслера. Мова піде про справжню зірку Хеді Ламар. Весь світ знає її під цим ім'ям, проте справжнє її ім'я Хедвіга Єва Марія Кіслер. Батько нашої героїні був уродженцем Львова, євреєм за походженням, мав фінансову освіту і зробив блискучу кар'єру банкіра, працював директором віденського банку.

В свій час перебрався у Відень, де і зустрів свою дружину Гертруду Ліхтвіц (до заміжжя), також єврейку, яка походила з заможної родини, рідним її містом був Будапешт. Вона була піаністкою і мала неабиякий талант. Відомо, що вона перейшла з іудаїзму, традиційної релігії євреїв, в католицизм, виховавши в християнській вірі свою єдину доньку – нашу героїню.

Отже, 9 листопада 1914 року у місті Відень на світ з'явилась дівчинка Хедвіга Єва Марія – плід любові львівського банкіра і піаністки з Будапешту. Дівчинці Богом було призначено довге і цікаве життя, а її винаходи змінили світ і, без перебільшення, кожен сьогодні користується тим, що винайшла ця талановита леді.

 
Хеді була єдиною дитиною в заможній єврейській родині. Вона мала чудову для свого часу освіту, а любов до прекрасного їй прищеплювали з дитинства, яке неможливо було уявити собі без занять музикою, балетом, театральним мистецтвом. Вона вивчала мови (німецьку, польську,англійську,французьку). Дівчинка подавала надії в точних науках, зокрема в математиці, але розвитку це не отримало, бо тоді вважалось, що це не жіноча справа.
 
Маючи ідеальну зовнішність, дівчина вже у 12 років стала переможницею конкурсу краси у Відні. А в 16 років захопившись кінематографом, взагалі пішла з дому. Нове мистецтво неймовірно захопило дівчину, але родина забороняла цим займатися, тож вибір вона зробила сама, будучи неповнолітньою, підробивши підпис матері про згоду на працевлаштування знайшла роботу в найбільшій австрійскій кінокомпанії. Була помічником режисерів і сценаристів, а у 16 років навіть отримала невеличку роль у кіно. Через рік нова стрічка, а потім ще. У 18 років Хеді отримала головну роль у комедії «Не в грошах щастя», і це був той щасливий випадок, коли дівчина прокинулась відомою на всю країну.
 
Наступною роботою Хеді стала головна роль в скандальному фільмі «Екстаз». 18-річна красуня стала першою актрисою в кінематографі, що знялася для великого екрану в еротичній сцені. Ця стрічка стала для акторки і її «візитівкою» і  прокляттям одночасно. Родзинкою стала сцена купання в озері, що демонструвала оголену жінку. В результаті фільм вийшов резонансним: суспільство сприйняло одкровення негативно, і навіть сам Папа Римський Пій XII засудив стрічку, проте на другому Венеційському кінофестивалі 1934 року «Екстаз» відзначили кубком міста за кращу режисуру.
 
В цьому ж році Хеді одружується з її палким шанувальником і мільонером, який займався виготовленням зброї Фріцом Манделем. Фріц продавав зброю Третьому рейху, відверто підтримуючи нацистський режим в Німеччині, особисто товаришував з Адольфом Гітлером і Беніто Муссоліні. Вільнолюбна жінка потрапила в золоту клітку, жила в замку, купалась в розкоші, але втратила свободу і можливість зніматись в кіно. До того ж, нагадало про себе єврейське походження Хеді. Бачачи ставлення нацистського режиму до євреїв, вона зрозуміла, що ненавидить все, що пов'язане з нацистами і тогочасною Німеччиною.
 
Її заміжжя закінчилось втечею, вона приспала покоївку, переодягнулась в її одяг і втекла з замку, прихопивши свої коштовності. У 1937 році Хеді втекла від чоловіка в Париж, отримала розлучення і вирушила в Лондон, де познайомилась з Луїсом Бартом Майєром, засновником відомої голівудської кіностудії МGM. Продюсер одразу помітив красуню, запропонувавши їй контракт на 125 доларів на тиждень. Хеді відмовилась і купила квиток на корабель «Нормандія», який плив в США, в Нью Йорк.
 
Проте, від долі не втечеш, і за збігом обставин Луїс Маєр теж плив на цьому кораблі, продюсер був зачарований красою молодої акторки і запропонував новий контракт вже на 500 доларів на тиждень, на який Хеді погодилась. Так почалось нове життя нашої героїні, яка змінила не лише країну, але й ім'я, перетворившись з Хедвіги Еви Марії Кіслер в Хеді Ламар. Саме під цим ім'ям вона здобуде світову славу, як кінозірка Голівуду і як винахідниця.
 
У 1938 році Хеді Ламар опинилась в Голлівуді і Маєр почав просувати її, як «найкрасивішу жінку в світі», сподіваючись, що Хеді стане голлівудським аналогом Грети Гарбо і Марлен Дітріх. У дівчини було все для цього: неймовірна врода, ріст 170 см, чудова фігура, вага 58 кг і виняткові розумові здібності. За свою карьєру в Голівуді Хеді Ламар знялась майже в 40 стрічках і заробила майже 30 мільйонів доларів. За внесок в кінематограф акторка отримала свою зірку на алеї слави в Голлівуді.
 
Хеді Ламар шість разів виходила заміж і народила трьох дітей. А ще вона мала своє хобі, яке було дивним для голлівудської кінозірки – винахідництво. В своєму домі в неї була навіть окрема кімната, де вона робила креслення і розрахунки. Серед її вдалих експерементів був винахід покращеного світлофора, шипучі таблетки для приготування газованих напоїв, ошийник для тварин, що світиться. Вона вдосконалила форму і конфігурацію крила літака (свого чоловіка, піонера авіації Говарда Хьюза), запозичивши це від форми крила птахів і форми тіла риб.
 
Проте, найголовнішим її винаходом стала система захисту сигналу керованих торпед у підводних човнів і не лише. Вона винайшла те, що зараз лежить в основі систем GSM, GPS, Bluetooth і Wi- Fi. Вигадала принципи шифрування інформації для постійних закритих каналів зв'язку. Завдяки Хеді Ламар ми користуємося системою Вай-Фай, не побоюючись ,що хтось «сяде» на ваш канал. Без винаходів доньки львівського банкіра зараз не літали б військові супутники і не працювали б мобільні телефони ,а вже про системи навігації і говорити не варто. Хеді Ламар в 1942 році під своїм справжнім прізвищем Кіслер разом своїм другом музикантом Джорджем Антейлом отримали патент на «Секретну систему зв'язку», яка включала передачу помилкових каналів на різних частотах.
 
Цінність технології псевдовипадкового перелаштування робочої частоти була оцінена лише через пів століття. Хеді Ламар виперидила свій час. Технологія, яку вона розробила разом з Джорджем Антейлом вдосконалила систему наведення і передачі сигналу радіокерованих торпед. Вони розробили і використали ідею псевдовипадкових кодів для шифровки інформації. Перехоплення ракети ворогом ставало неможливим, оскільки канали, за якими передавався сигнал, постійно змінювались. Відразу ця технологія не знайшла відгуку у керівництва, оскільки була важкою і дорогою для того, щоб втілити її в промислових масштабах. Проте, саме ця технологія стала основою для Wi- Fi, GPS, Blueooth.
 
Хеді Ламар дуже хотіла допомогти фронту, збирала гроші на військові потреби, організовувала зустрічі, продавала облігації. Завдяки своїй популярності їй вдалося зібрати декілька мільйонів доларів (за різними джерелами від 7 до 20 мільйонів) Цікавий факт, що на винахід захисту радіосигналу Хеді і Джорджа надихнула музика, а саме гра в 4 руки на фортепіано. Їхня система складалась з 88 частот за кількістю клавіш на піаніно. Коли винахідники отримали патент, вони відмовились від будь-яких виплат на користь держави. Патент описує секретні системи зв'язку, що включають передачу фальшивих каналів на різних частотах. Цей патент став основою для зв'язку з розширеним спектром, що сьогодні використовують всюди: в смартфонах, навігаторах, супутниках.
 
Під час Карибської кризи у 1962 році влада повернулась до винаходу Ламар і систему нарешті змогли застосувати, проте надалі винахід засекретили аж до 80-х років. Компанії з Кремнієвої долини пропонували Хеді Ламар свої акції і членство в акціонерних рядах, проте вона погодилась на це лише в 1997 році, а на той час їй було вже 83 роки.
 
Останні десятиліття актриси проходили на самоті. Вона посварилась з представниками кіноіндустрії, пережила цькування і фальшиві звинувачення, покинула Голлівуд і оселилась в Майамі у Флориді, спілкувалась з зовнішнім світом і власними дітьми виключно телефоном. Решту життя провела в будинку пристарілих в Касселберрі у Флориді, де і померла від серцевої недостатності у віці 86 років. У своєму заповіті вона просила розвіяти свій прах в Австрії, у Віденському лісі, що і зробив її син Ентоні.
 
Вже після смерті Хеді Ламар і її колега Джордж Антейл були посмертно введені у Зал Слави Винахідників на початку 2014 року. Хеді Ламар зображена на заставці при завантаженні відомої програми Corel Draw 8 і 9 версій. 9 листопада в день її народження світ святкує День винахідника, а Гугл випустив на честь леді Ламар новий дудл у 2015 році. Для увіковічнення пам'яті про знамениту жінку у 2014 році на центральному кладовищі Відня споруджений пам'ятник Хеді Ламар, де є надпис про те, що фільмам є місце в конкретному періоді історії, а Технологія вічна.
 
Є одна цікава цитата Хеді : «З усіма новими винаходами люди починають більше спішити. Поспіх – не найкращий шлях. Для всього потрібен час – для роботи, для гри, для відпочинку. Надія і цікавість щодо майбутнього здаються кращими, ніж гарантії». Талановита донька львів'янина залишила свій неоціненний слід в історії, змінивши її.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!