Як депутати придумали позбутись Садового або Що трапилось у міськраді

4945 0
Закон говорить, що перша сесія має бути проведена не пізніше, як через 14 днів після оголошення офіційних результатів виборів депутатів.
Фото: Інститут міста

Фото: Інститут міста

Львівська міська територіальна виборча комісія призначила перше засідання Львівської міськради Львівського району на завтра. Повідомляють, що таке рішення вона ухвалила на звернення новообраних депутатів від «Європейської солідарності». Чинний міський голова Андрій Садовий одразу звинуватив обранців «ЄС»«Варти» та «Свободи» в узурпації влади, а депутат Петро Адамик заявив, що таким чином лише вимагали від ТВК виконати норму статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування». Начальник управління інвестиційної політики ЛОДА Роман Матис – про те, коли все-таки має відбутися сесія ЛМР і які є варіанти розвитку ситуації. 

Для тих, хто не любить багато читати і розбиратися, пояснюю, що відбувається в місті Львові на другий день після виборів голови Львівської ОТГ.

Деякі депутати «згадали» про існування виборчого законодавства і звернулися до ТВК з тим, щоб провести першу сесію новообраної ради не 3 грудня, як було заплановано, а 24 листопада і прикриваються вони тим, що нібито не хочуть порушувати Закон. Але Закон говорить, що перша сесія має бути проведена не пізніше, ніж через 14 днів після оголошення офіційних результатів виборів депутатів. Оскільки результати оголосили 5 листопада, то крайній термін проведення сесії був 19 листопада, тому, чи сесія буде 3 грудня, чи 24 листопада абсолютно нічого не змінює в частині дотримання закону.

Однак в частині процесів стає дуже цікаво, бо з початком роботи нової ради припиняються повноваження попереднього міського голови і замість міського голови рада вибирає кілька осіб в Президію, які по черзі виконують функцію міського голови, призначає секретаря ради і голосує за рішення, за які потім буде нести відповідальність міський голова. Так може тривати кілька тижнів.

У випадку проведення сесії 3 грудня, на цій же ж сесії презентують і нову раду, і нового міського голову, і жодних конфліктів не виникає.

Звідси підсумок – озвучувана депутатами підстава про бажання дотримуватися закону є не більше ніж відмазкою. Якби їх справді турбувало дотримання закону, то вони б звернулися з цим питанням до ТВК ще до 19 листопада. Насправді виглядає так, що цю ситуацію спеціально тримали на випадок програшу з метою описаною вище.

Це все, що нам з вами треба знати про склад теперішньої ради і політичних партій в ній.

Тут є два сценарії розвитку, або депутати, які це ініціювали, опам’ятаються і відмовляться від проведення сесії 24 листопада, або продемонструють, що їхні забудовні інтереси їх турбують більше, ніж львів’яни, і проведуть сесію 3 грудня. Який варіант вони вибрали, побачимо вже завтра.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!