Дружні до довкілля свята: як обрати новорічну ялинку і вберегтись від буревію

1927 0
Чим частіше ми будемо ігнорувати вуглецевий слід від ялинок на сміттєзвалищі, тим більша імовірність того, що ялинковий фейл повернеться до нас незабаром у вигляді екстремальної посухи, несподіваного буревію чи понаднормових опадів.
фото: today.com

фото: today.com

На календарі грудень, а, отже, з великою імовірністю незабаром у вашій оселі з’явиться ялинка. Як обрати її так, щоб не було соромно перед дітьми та сусідами, у дружньому до кліматичної тематики огляді Анжеліки Зозулі.

Про який сором ідеться, спитаєте ви, якщо раніше ніколи не чули про tree shaming рух, що упродовж останніх кількох років набирає популярності у західних країнах. Його послідовники піддають критиці тих, хто купує на Різдво живі ялинки. Активісти апелюють до того, що ціна одно чи двотижневого святкування є занадто високою у контексті наших стосунків із довкіллям. В українських реаліях приводів для шеймінгу може бути цілих два – купівля дерев на чорному ринку та їх неправильна подальша утилізація.

Тож якщо цього року ви плануєте встановити удома саме живу ялинку, рекомендуємо пересвідчитися, чи не купуєте ви її у браконьєрів. Для надійності робіть покупку у спеціально визначених для цього місцях. До речі, інформацію про перелік пунктів продажу у Львові вже оголосили на сайті міської ради.

А коли настане вже міфологізоване у нашій культурі «після свят», подбайте про правильну утилізацію новорічного дерева. За даними British Carbon Trust, вуглецевий слід кожної ялинки, що опиняється на сміттєзвалищі, становить до 16 кг екв. CO2. Це означає, що дерево розкладатиметься та виділятиме метан, чим підвищуватиме рівень нагрівання планети. І чим частіше ми будемо ігнорувати цей факт, тим більша імовірність того, що ялинковий фейл повернеться до нас незабаром у вигляді екстремальної посухи, несподіваного буревію чи понаднормових опадів.

Читайте також: Топ-5 подарунків зі Львова. Як місцеві компанії популяризують українське Різдво

Ще трагічнішою є історія про пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі, під час гасіння якої у 2016 році загинули кілька людей. Тож найкраще для всіх власників справжнього новорічного дерева є передавати ялинки до спеціального пункту прийому на правильну утилізацію. Це не тільки зменшить її вуглецевий слід на 80% (до 3,5 кг екв. CO2), а й дозволить створити комунальним службам додаткову сировину для підживлення міських ґрунтів та зелених насаджень.

Як альтернативний варіант для мешканців приватного сектору, можна запропонувати винести та закріпити дерево на подвір’ї, прикрасивши гілки повторно – скибочками фруктів, ягід та спеціальними насіннєвими композиціями. Так ялинка стане прихистком та годівницею для місцевих птахів, а ви отримаєте можливість підтримати локальне біорізноманіття.

Серед «живих» ялинок з все більшої популярності набувають ялинки у горщику, вартість яких компенсується можливістю згодом висадити дерево. Але щоб це стало можливим, варто дотримуватися рекомендацій, як на етапі купівлі деревця, так і подальшого догляду за ним.

Купуючи саджанець у розсаднику, а не в сезонному пункті продажу, ви збільшуєте шанси на майбутній успіх акції з висадки. Справа в тому, що рослини у розсадниках, зазвичай, першопочатково вирощуються у ємностях для продажу. Натомість непорядні продавці на ринках, сезонних майданчиках часто пересаджують деревця у ємності безпосередньо з материнського ґрунту, що критично пошкоджує їх кореневу систему. На жаль, у такої ялинки небагато шансів пережити свята.

Обираючи святкову ялинку, слід пам’ятати також і про те, що не всі види запропонованих дерев після свят зможуть адаптуватися до висадки назовні. Дендрологи радять надавати перевагу таким сортам як сербська і блакитна ялина та кавказька ялиця.

Ялинку у горщику рекомендують купувати заздалегідь (орієнтовно за 10 днів) для того, щоб встигнути приготувати її до домашніх умов. Перший тиждень її радять тримати при температурі близько 5°C (наприклад, в гаражі чи підвалі). Потім на 2-3 дні варто перенести її в приміщення з режимом у 10°C. І тільки після цього деревце можна забирати до квартири, де, однак, температура не повинна перевищувати 20°C. Такі приготування дозволять рослині поступово пристосуватися до нових умов.

Читайте також: Чи буде у Львові сніг на Миколая і Новий рік. Прогноз синоптиків

Пам’ятайте, що живу ялинку не варто тримати поруч із обігрівачем, час від часу варто зволожувати водою з розпилювача та стежити за достатнім рівнем вологи у ґрунті. Плануючи подальшу висадку дерева, не варто тримати саджанець в квартирі довше, ніж 10 днів. Після цього за зворотною до раніше описаної схеми потрібно поступово зменшувати температуру його утримання. Подальші інструкції з висадки будуть залежати від стану дерева на початок весни.

І, насамкінець, про ялинки штучні. Науковці та екоактивісти світу закликають не купувати штучну ялинку, якщо ви цього ще не зробили. Згідно з дослідженнями, карбоновий слід від її виготовлення досягає 40 кг екв. CO2, що більше у 10 разів, ніж від живої ялинки, яку спалили. Більше половини викидів припадає на матеріали, з яких зроблена ялинка, решта – продукується на етапі виготовлення кінцевого продукту. Додає драматизму до цієї історії елемент транспортування: раптом ваша зелена красуня походить з Китаю – її вуглецевий слід ще більший. Ну і, мабуть, головним недоліком є те, що у нашій країні штучні ялинки не підлягають переробці і ваша ялинка після завершення експлуатації залишатиметься на сміттєзвалищі сотні років. Тож, якщо ви вже придбали або збираєтеся придбати штучну ялинку, подбайте про те, щоб термін її служіння святу був якомога довшим.

І насамкінець, зверніть увагу на те, що ялинкою можуть стати предмети декору. У мережі ви легко знайдете тисячі варіантів того, як зробити ялинку з книг, дерева, ниток і не тільки, що стане креативним та дружнім до довкілля рішенням. Так чи інакше, всі ми розуміємо, що однією ялинкою покращити екологічну ситуацію не вдасться. Але якщо існують новорічно-різдвяні традиції, то чому не використати їх для популяризації сталого та раціонального способу організації нашого повсякденно-святкового побуту?

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!