ДТП у Львові – комплексна проблема або Чи справді лише водій винен

8820 0
Чи усвідомлював водій автобуса-вбивці, що він зробив і чому не зупинився, покаже слідство. Але чомусь думаю, що такі проблеми місто і область мають вирішувати комплексно.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Обставини трагедії, що трапилася минулої суботи у Львові, коли автобус приміського сполучення збив двох жінок у центрі міста на пішохідному переході і поїхав далі ще кілька кілометрів, аж поки зупинився разом із причепленим тілом монахині, яка, на жаль, загинула, геть не вкладаються в голову. Але не менше мене у цій ситуації здивувала реакція міської влади:

«Припиніть курсування приміських маршруток через Львів» – сказали в управлінні транспорту міськради відразу у день трагедії. «А якщо би на місці цього автобусу був міський автобус, ви б заборонили рух усього громадського транспорту в місті?»«А якщо б це був приватний автомобіль (а таке як у Львові, так і на Львівщині стається не рідко), ви б заборонили рух автомобілів містом?», – прокоментували відразу читачі «Твого міста» у соцмережах. А й справді, чому саме такий меседж пішов найпершим, а не щире співчуття близьким загиблої монахині і бажання зрозуміти ситуацію з усіх сторін? Бо ж якось аж цинічно.

Читайте також: «Думав, вона послизнулась». Водій маршрутки каже, що не зрозумів, що наїхав на монахинь у Львові

Безпечні дороги – одне із важливих завдань будь-якої влади. Кожна країна, кожен уряд, кожен муніципалітет у світі, мабуть, хоче зробити пересування його мешканців якомога безпечнішим. І тут Львову і Львівщині ще точно є над чим працювати!

Аналізуючи тематику безпеки на дорогах не один рік, медіа-хаб «Твоє місто» ініціював у 2018 році у співпраці з патрульною поліцією та іншими організаціями масштабну просвітницьку кампанію «Безпечні дороги». Ми проводили публічні дискусії, де аналізували причини ДТП і аварійності та спільно шукали шляхи їх подолання, ми популяризували серед львів’ян, зокрема й дітей, безпеку на вулицях і дорогах, роздавали світловідбиваючі браслети та значки, і ледь не щодня порушували цю тему у наших публікаціях. І це таки дало результат!

З того часу ми дуже добре розуміємо, що проблема аварійності на дорогах має всю комплексність причин – ігнорування ПДР (як водіями, так і пішоходами), погана розмітка і освітлення на дорогах, все більша присутність усіх учасників руху у гаджетах, а не на дорозі, інфраструктурні ляпи, не дуже активне використання світловідбиваючих елементів одягу у темну пору доби і багато-багато інших. 

Читайте також: Водія маршрутки, який наїхав у Львові на двох монахинь, взяли під варту

Я не знаю, повертаючись до суботньої трагедії, чи лише поведінка водія стала причиною. Видно з відео, що падав дощ і ця ділянка дороги є не вельми освітленою. Як і немає на бруківці дорожньої розмітки. Кожен із водіїв, мабуть, зауважив у листопаді, коли погода погіршувалась, як часто погано видно людей на пішохідних переходах, навіть якщо й вони більш-менш освітлені, особливо, якщо одяг темний і без рефлекторів. А постійні яскраві миготіння рекламних моніторів на окремих будівлях ще більше відволікають. І, впевнений, неодноразово ви звертали увагу на небезпечність більшості правих поворотів при зеленому світлі для пішоходів на перехресті. Чи усвідомлював водій автобуса-вбивці, що він зробив і чому не зупинився, покаже слідство. Але чомусь думаю, що такі проблеми місто і область мають вирішувати комплексно.

На жаль, нам було важко власними зусиллями так активно продовжувати проєкт «Безпечні дороги» і надалі. Зрештою, це й не завдання медіа. Однак, розуміючи зростаючу важливість цієї теми, особливо в такий осінньо-зимовий час, ми плануємо відновити наш проект максимально активно. Бо ж безпека на дорозі залежить від усіх нас!

Закликаю кожного, кому цікаво підтримати проект «Безпечні дороги» чи долучитись до нього у будь-який спосіб, написати листа редакції ([email protected]) з темою «Безпечні дороги» або ж зателефонувати нам. Зробимо вулиці Львова і дороги Львівщини безпечними разом!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!