Дві третини книжок, які продають в Україні, – російською. Як це змінити

2051 0
Закон про заборону імпорту російських книг має змінити ситуацію на ринку на користь українських книг.
Photo by Tom Hermans on Unsplash

Photo by Tom Hermans on Unsplash

15 червня Рада ухвалила закони про заборону імпорту російських книг та підтримку українського книговидання. Обидва законопроєкти отримали понад 300 голосів. Однак закон про заборону імпорту російських книг досі не підписав президент. Чому його необхідно підписати і як він змінить ситуацію на ринку книги в Україні, наголошує народна депутатка Галина Васильченко.

Читайте також: Рада заборонила російську музику в медіа та громадських місцях

Сьогодні після заклику громадськості нарешті був підписаний проект №6287. Відповідно до цього закону, держава з 2023 року компенсуватиме видатки на оренду книгарень, що продають книжки українською мовою (до 20% від доходів). 

Це важливий крок, який сприятиме зростанню книжкового ринку, числа книгарень та асортименту книжок державною мовою. Для розуміння: зараз дві третини книжок, які продають в Україні, – російською. Отже, через рік завдяки проєкту №6287 ситуація має кардинально змінитись. 

Водночас законопроект №7459 про заборону імпорту книг з росії та білорусі досі не підписаний президентом. ЗМІ зазначають, що міністр культури Ткаченко особисто пропонує президенту застосувати право вето до цього закону (хоч період вето вже минув). Саме Ткаченко раніше закликав підтримати парламент обидва проєкти. Чому змінилась його позиція – залишається тільки здогадуватись. 

Згідно з цим законом, з 1 січня 2023 року книги мають видаватись та розповсюджуватись державною українською мовою, мовами корінних народів України та офіційними мовами Європейського Союзу. 

При цьому забороняється видавати, ввозити, поширювати книги, видані в росії та білорусі (це не стосується книг, виданих за часів СРСР або раніше). Також заборона поширюється на ті книжкові видання, що містять твори авторів – громадян росії і антиукраїнську літературу. 

Чому важливо підписати цей закон? Бо він суттєво очистить наш культурно-інформаційний простір від «русского міра». Це також фронт. Також боротьба. 

Ми повинні позбутись російського в усіх сферах нашого життя. Ми повинні відкинути будь-які ілюзії щодо росії та її громадян. 

У нас триває запекла війна з цією державою-терористом. Її громадяни вбивають наших цивільних та військових кожного дня.

Кожного дня гинуть найкращі сини і доньки України. Тому відмовитись від російського та водночас підтримувати українське – це той мінімум, який кожен із нас може зробити, щоб наблизити перемогу. 

Сподіваюсь, що президент дослухається до голосу парламенту, культурних діячів, всього суспільства та підпише законопроект №7459 про заборону імпорту російських книжок.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!