«Dzidzio Перший раз»: секс, наркотики та галицьке село

14147 1
Попри загальну невибагливість сюжету та очевидність фабули після перегляду цього фільму захотілось поплескати.
фото Уніан

фото Уніан

Українська кінокомедія «Dzidzio Перший раз» за перший вікенд зібрала майже 10 млн гривень. Це вже другий фільм, режисером якого є сам Дзідзьо (Михайло Хома). Попри погану гру частини акторського складу, фільм передав реалії галицької провінції та зобразив українське село таким, яким воно є, вважає стендап-комік і ведучий Роман Щербан.

Після дебюту Дзідзя з фільмом «Dzidzio Контрабас» я йшов на фільм з думкою, що він буде кроком вперед для кінорежисера Михайла Хоми. Можливо, саме через мої завищенні очікування «Dzidzio Перший раз» трішки недотягнув до того, на що я розраховував. Я не претендую на звання кінокритика та висловлюю враження пересічного глядача – суб'єктивне, відверте та без спойлерів.

Сюжет

Сюжет фільму надзвичайно банальний і передбачуваний, а подекуди нагадує американську кінокомедію 18+ «Американський пиріг». Водночас неймовірна харизма Дзідзя перекриває всяку очевидність фабули і акторські огріхи інших персонажів.

Гра акторів

Бодя Павук – сусід-ловелас Дзідзя, напевно, найменш талановитий актор у цьому фільмі, хоча це його не перша роль у фільмах та скетчах з Дзідзьом. Квітка – штучний образ американської красуні з вадами слуху, яка весь фільм грала одну емоцію. Вона радше схожа на милу барбі, аніж на дочку українських емігрантів. На мою думку, її образ не викликає ніякого відгуку в глядача. Крім фрази, яка ж вона мила, нічого більше сказати не можу.

Читайте також: «Dzidzio Контрабас»: повна зала, якісна робота, туалетний гумор

Незважаючи на невдалу акторську гру, враження про фільм позитивне. Зовні він створює враження якоїсь незрозумілої дешевої комедії з невеликою претензією на голлівудський хіт – дівчина із США, наркотики, туалетний гумор. Доброта, щирість, автентичність, оригінальність, народність, харизма Дзідзя – це ті компоненти, які перекрили вище зазначені мінуси та збалансували фільм.

Галицький мотив

Рідні пейзажі, Ходорів, залізниця, інтер'єри без зайвих прикрас, награності, постановок та театральщини – антураж фільму до найменших дрібниць західноукраїнський, галицький. Епізоди фільму в церкві, хорі, селі подані яскраво, цікаво, з витриманим автентичним гумором, який зрештою народжений у цій атмосфері. Слова з уст Дзідзя звучать непідробно і щиро, а тому і смішно.

Хоча не бракувало і жартів нижче пояса. Сцена з клізмою була щонайменше зайвою. Також збентежили сексуальні підтексти в деяких епізодах, які нібито створювались для комічного ефекту, але на екрані виглядали вульгарно.

У цілому, другий фільм Михайла Хоми в контексті розвитку вітчизняного кіно є яскравим прикладом готовності українського кінематографу до конкуренції та боротьби за глядача в кінотеатрах. Так світло й по-справжньому українське село на великому екрані, мабуть, ще не бачив. Попри невибагливість сюжету, фільм було цікаво дивитися, а після перегляду захотілося поплескати. «Dzidzio Перший раз» – це перша вдала спроба екранізації сучасних реалій української провінції.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
6 Листопада, 2018 00:49
уважний читач дякую за переказ
як я і гадав фільм гвно типу сортірний юмор
видно нам ще далеко до топ фільмів часів срср чи класики американського кіно
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!