Ефект кобри. Чому норма про «24 години» не зупинила контрабанду?

5623 1
Черг на митницях не стало менше, а додаткові видатки контрабандистів призвели до підвищення цін на ввезені товари.

Минуло три місяці від часу введення у дію закону про податкові обмеження на часте ввезення товарів з-за кордону, який викликав протести «човників». Наміри законотворців були світлими – боротьба з сірим імпортом. Втім, три місяці дії закону показали, що працівники митниці проблему не вирішили, а її очолили. Чому так трапилося і чи можна виправити ситуацію, розмірковує голова Громадської ради при головному управлінні ДФС у Львівській області Ігор Коць.

Існує таке економічне поняття, як «ефект кобри». Так кажуть про ситуацію, коли прийнята для вирішення якоїсь проблеми ухвала не вирішує цю проблему, а навпаки веде до протилежного результату. Цей термін виник в Індії. Аби позбутися отруйних змій, губернатор призначив нагороду за кожну здану голову змії. Спершу кількість змій швидко знизилася після їх знищення. Однак потім індійці швидко пристосувалися  і почали розводити кобр, щоб отримувати премію. Коли премію за вбиту кобру скасували, то виявилося, що кількість отруйних змій не зменшилася, а зросла. Приблизно так сталось і з нормою «24 години».

З 2012 року на митницях діяла «сіра» схема, згідно з якою товар комерційної партії дробився на невеликі партії вартістю по 500 євро кожна (норма неоподатковуваного імпорту для фізособи). А потім за допомогою «човників» товар перевозили через кордон без сплати податку та мита, відтак в бюджет не надходили мільярди гривень.

Читайте також: Чому перекриття трас шкодить самим «човникам»

Наприкінці 2017 року Верховна Рада прийняла правки до Митного кодексу і обмежила ввезення малих партій. На короткий період це подіяло, «човники» протестували, але швидко пристосувались та домовились з митниками. На сьогодні, «сірий» імпорт як ввозили, так і ввозять в Україну. За даними з конфіденційних джерел, сума «послуги» митника, аби пропустити «човника» і, при потребі, підставити фото пустої машини – 400 грн. Додаткові витрати контрабандистів переросли у зріст цін на ввезені товари. Черг на митницях не стало менше, а постраждали ті громадяни Львівщини, які, поїхавши до Польщі з метою щось придбати, мусять залишатись на ночівлю, аби витримати норму у 24 години.

Усе це дає вагомі підстави говорити про те, що норму про перебування не менше, ніж 24 години за кордоном, щоби ввезти товари без мита, необхідно скасувати.

Але як тоді боротись з «сірим» імпортом та чергами на митницях?

  1. Інтегрувати бази даних ДФС та ДПСУ. Ця база дає змогу контролювати «човників», облікувати переміщення громадян, зокрема і на машинах з «євробляхами».
  1. Автоматизувати та впорядкувати роботу працівників митниці. На сьогодні інформацію у базу даних прикордонники вносять автоматично з використанням зчитувачів паспортів, а митники – вручну і, часом, з перебоями у роботі бази. Це і сповільнює роботу митниці. Вже майже рік триває експеримент у пункті пропуску «Нові Яриловичі-Нова Гута», який забезпечує уникнення дублювання при внесенні інформації прикордонниками та митниками. Час поширити експеримент на інші пункти перетину. Окрім цього, українські митники мали б самі брати та приносити людям паспорти, як це є у Польщі. В іншому випадку це призводить до хаосу.
  2. Збільшувати кількість пунктів пропуску на кордоні. За деякими оцінками фахівців, з сучасним товароборотом пропускні пункти мають бути розміщені кожні 25 км.

Читайте також: На кордоні з Польщею планують побудувати чотири пункти пропуску

Для цього потрібні чималі кошти, але є бажання закордонних партнерів вкладатись у такі проекти. На жаль, маємо негативний досвід співпраці ДФС та ЄС: євроструктури закрили проект фінансування реконструкції прикордонних пунктів пропуску, бо скаржились, що гроші виділяються, а справа не робиться. Цього року є плани звести нові пункти пропуску, що допоможе розвантажити існуючі. Сподіваюсь, ці домовленості будуть результативними.

P.S. Станом на сьогодні зареєстрований законопроект N7484 «Про внесення змін до підпунктів 191.2.3 та 196.1.18 Податкового кодексу України (щодо виключення часових обмежень)». У ньому ВРУ з поміж іншого пропонує скасувати норму про обов'язкове перебування за кордоном протягом мінімум 24 годин. Одночасно із цим залишиться норма про в'їзд в країну не частіше, ніж раз на 72 години. Як вважають ініціатори поправок,  цього буде досить для боротьби з «сіро-чорним» імпортом.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 


Читайте також:
3 Квітня, 2018 13:55
Андрій В черговий раз переконуюся,що правило сім раз відміряй,а раз відріж,для депутатів не діє
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!