Як у переповненому супермаркеті Львова лише одна людина відгукнулась на крик про допомогу

72729 14
Що треба і не треба робити при епілептичному нападі та коли варто викликати швидку.
Фото: patriotdefence.org

Фото: patriotdefence.org

Львівська волонтерка та дружина учасника АТО Ольга Кептанар не вперше стикається з нападом епілепсії у чоловіка. але цього разу він стався у супермаркеті. Допомогти зголосилася лише одна людина. Вона розповідає, що варто і не варто робити при нападі та коли слід точно викликати швидку.

В «Ашані» на касі в Толіка почався епілептичний приступ. Усе сталося за секунду. Ось він стоїть і усміхається до мене і ось він падає, синіє та б'ється в судомах.. На мій крик про допомогу у переповненому людьми передріздвяному супермаркеті відгукнулася лише одна людина. Це був старший чоловік, він поміг мені покласти Толіка на бік і зробити все, щоб приступ минув. Ще хтось приніс воду. Все. Решта людей спокійно вибирали майонези і ковбаси поруч.

За крок від лежачого Толіка хлопчина, не поспішаючи, викладав товар із візка. Грала музика і на касах пікав і пікав товар.
Далі була швидка, в якій я проревіла всю дорогу. Не тому, що в мого чоловіка був приступ епілепсії, я вже їх бачила і знаю що це, а тому що 99% людей, які були з нами в «Ашані», було начхати. Я їхала і думала, що якби мене не було поруч, то він би просто помер, не на Майдані, не на війні, не в аварії, а отак у білий день, серед тисяч людей.

Зараз вже все добре, Толік вдома, почувається нормально. Хочу цим дописом подякувати незнайомому чоловікові, якому було не байдуже. Я не знаю, як вас звуть, але я буду за вас молитися. Дякую людині, яка принесла воду, працівникам «Ашану», які допомогли довести Толіка до швидкої, а також 130-й бригаді швидкої допомоги Львова. Коли я плакала і уся тремтіла під лікарнею, саме ваші обійми і ваша людяність повернули мені сили і віру в те, що все буде добре. Всім бажаю гарних свят. Хай Бог береже вас і ваші родини.

Цей пост я написала тому, що мене досі болить і в мене досі тремтить все тіло. Товариш, який нас віз нас із лікарні додому, розповів, що від приступу епілепсії помер його дядько. Люди, які проходили поруч думали, що він п'яний лежить на дорозі, тому ніхто не поміг.. Друг написав, що від судом померла його мама, бо не було кому врятувати. Не дай Бог нікому такого.

Як поводитись при епілептичному приступі:

Правильна перша допомога – це дві прості дії: достатньо перевернути людину на бік та покласти щось м'яке під голову, щоб уникнути травми.

При цьому НЕ варто:

  • класти що-небудь у рот: тверді предмети можуть травмувати, пошкодити зуби та ясна, а інколи навіть існує ризик зламати щелепу; під час нападу в людини не може запасти язик;
  • намагатися зупинити напад – напад повинен пройти сам.

У більшості випадків напади при епілепсії не є невідкладними станами та не завжди потрібно викликати екстрену медичну допомогу. Але обов’язково телефонуйте 103, якщо:

  • напад триває п'ять хвилин або довше;
  • напади повторюється настільки часто, що у проміжках між ними у людини не відновлюється свідомість (на відміну від серії нападів);
  • коли у людини стається перший напад;
  • коли людина отримує травму під час нападу (наприклад, унаслідок падіння);
  • напад стається, коли людина перебуває у воді;
  • людина вагітна або хвора на діабет.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав


Читайте також:
21 Січня, 2020 16:16
57889 Вже один учасник АТО, херой, керує Дрогобичем, а при нагоді б'є морди людям і цим пишається.
8 Січня, 2020 11:55
Оксана Розумію Вас,як мало хто. Мій покійний чоловік, який помер від приступу епілепсії у 52 роки. Міг ще жити і жити. Хворів 14 років. Часті приступи, у різних місцях були. Зустрічалися у більшості добрі люди, помагали, відправляли в лікарню. Дуже важка хвороба. Хай Бог береже кожного від цієї недуги.
8 Січня, 2020 11:16
Stacy Спонсор мирного Різдва - Збройні Сили України.
А ви такі огидні речі в коментарях пишете, що аж страшно стає!
Будьте вдячніші і добріші!
8 Січня, 2020 10:56
Богдан Прикро, що люди святкуючи "Різдво" Ісуса, забувають слова які він сказав:" Тож усе, що хочете, аби робили вам люди, те робіть їм і ви, бо в цьому вся суть Закону і Пророків".
Кожному варто задуматись: сьогодні щось подібне може трапитись зі мною, чи моїми близькими. Чи хотів би я, щоб зі мною так поступили?
8 Січня, 2020 09:49
Тетяна Коменти теж прекрасно ілюструють теперішнє суспільство,байдужість до чужого горя,ставлення до атовців."Моя хата скраю".
8 Січня, 2020 01:52
Григорій Зовсім вже совісті не мають до чого котиться наш світ
7 Січня, 2020 18:58
Галина Немає у людей співчуття. Зажерлися, грішать на кожному кроці і біжать до сповіді.. А там і отці грішать. Гроші! Затьмарили.. Маленький відсоток є людяності. Дефецит на допомогу. Це біда нашого часу. І людей, які цінять і ро[***] добро. Ра[***]ть за диваків. Бажаю, щоб світ подобрішав.
7 Січня, 2020 16:31
Анонім Останнім часом багато смертей з учасниками АТО. То підірвався на [***]ті разом з сім'єю, то застрелився,то когось зарізав. То це нормально. Це ж захисники України,їм можна мати зброю в побуті. А лиш десь не підвезли в маршрутці учасника ато,чи не допомогли, то це ганьба.
7 Січня, 2020 16:22
Гість Працював колись в Україні 10 років в лікарні. Через 3 роки,після початку АТО, виїхав за кордон і працюю там лікарем. Наші люди в себе вдома себе розумні,все знають,багато чого б хотіли,у всьому підковані. Статті подібного роду читав і раніше,де не забували уточнити,що фігурант учасник АТО, а в лікарні,то взагалі надивився на таке від наших людей,що взагалі... і це ще не почалися Атошнии. За кордоном,наші тоже пробуюь себе показати,і в лікарнях. Правда тут набагато тихіше,бо розуміє,що ніхто в чужій країні,що швидко буде в поліції і в Україні. Біда в тому,що наші люди дуже багато хочуть..у всьому і від всіх!! І ще біда в тому,що всі знають,як все має бути,хто що і де має робити!! Як колись казали в "телебаченні торонто" наша нація- проклята! Стаття,як х ось нижче писав, дійсно фуфло.
7 Січня, 2020 14:53
Тетяна А при чому тут президент.Вже пхаєте його всюди. Не набридло. А справа "усьго- навсього" в тому, що люди стали жорстокими та байдужими. А це вже напряму залежить від кожного з людей.Ось так - небайдужий.
7 Січня, 2020 12:00
Небайдужий2 Допомогти звісно необхідно. І для цього знайшлася людина. Завжди будуть ті, хто готовий це зробити (і за це ми їм вдячні), байдужі спостерігачі, і ті які просто не знають як діяти. Однак не розумію для чого писати дурниці аля "99% байдуже вибирали ковбаси і майонези"? Ви сподівалися на що? - що одразу зачиняться всі каси, 100-500 людей збіжиться (що мабуть ще погіршило ситуацію), всі кинуть свої покупки за якими за необхідності прийшли, відмінять Різдво і оголосять надзвичайний стан як мінімум у Львові? Ревіли, бо про це не повідомляли усі канали в новинах? Так ось повідомили, досить тремтіти. В країні щодня сотні людей потрапляють в невідкладний стан. Вдячні тим хто знає як і зголошується допомогти в таких ситуаціях. Допомогти в невідкладному стані треба вміти правильно, щоб не зробити гірше. Однак про кожен випадок не тру[***] у новинах.
Стаття - фуфло. Але ж опублікували, бо учасник АТО. Може святим буде... а всі решта - ні.
7 Січня, 2020 10:40
Дронг А навіщо багатьом людям допомагати??тіки як стадо. Стояти дивитись будуть...,якщо це епілепсія і тут не помогти, треба лиш на бік покласти і чекати..
7 Січня, 2020 10:24
Вероніка ФАКТОР ЗА НЕ ЛЮДЯНІСТЬ, І ТО ЯКИМИ МИ СТАЛИ. ЖЖЖЕСТЬ!!
7 Січня, 2020 08:50
Небайдужий Яскравий приклад пофігізму людей. Какаяразніца презЕдента себе показує. Люди не хочуть допомогти іншим в біді, особисте его вище всього.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!