Фігура Божої Матері на «Стільському городищі» або Таку картину незнання треба змінювати

4264 0
У нас немає навіть банальної інвентаризації тих знахідок і цінностей на різних територіях, нічого не фіксується. Якщо цьому не приділяти часу, не проводити просвітницької роботи щодо збереження пам’яток, то ми не зможемо надалі розвиватися як цілісне суспільство.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Учора, 5 травня, прокуратура Львівської області відкрила кримінальне провадження через пошкодження пам'ятки археології національного значення в Городищі. Зокрема, місцеві мешканці встановили статую Матінки Божої на місці шахт історико-культурного заповідника «Стільське городище», яке розташоване вздовж східних околиць сіл Стільсько, Дуброва та Ілів Миколаївського району Львівської області. А також зробили насип та залили на території бетонні сходи. Викладач Академії мистецтв, член львівського осередку Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Богдан Зятик ділиться думками щодо спотворення пам’ятки та пояснює, як привчити людей до збереження культурної спадщини.

Стільське городище – це заповідник національного значення, пам’ятка археології з VIII століття. В Україні є відповідний закон про охорону і контроль за такими пам'ятками, який має вести держава. Однак, якщо є люди, які хочуть розпочати там роботи, то перед цим вони б мали отримати відповідні дозволи, а у випадку з Городищем виходить повна безвідповідальність і відсутність будь-якого контролю.

Ми вже маємо неодноразові випадки руйнування пам'яток, згадати тільки церкву у Славському, де знищили розписи Модеста Сосенка. Слідство триває досі, але ніяких результатів та рішень немає.

Читайте також: «Коли закриваються одні двері – відкриваються інші». Як львів'яни приборкали карантин

Ці та інші випадки – наслідок поганої або цілковитої відсутності роз’яснювальної роботи серед населення, аби люди розуміли, що такого робити не можна. Для сакральних об’єктів мають бути відповідні місця і обов’язково дозволи, без яких нічого робити не можна. Ми ж живемо в державі, а не в якомусь неорганізованому суспільстві. Так само і з боку церкви мав би бути контроль. Духовенство може пояснювати це своїм вірянам різних конфесій, а держава вести просвітницьку роботу з населенням і вчасно реагувати на подібне.

Як показує практика, непокаране зло зростає. Коли держава, пам’ятко-охоронні структури, правоохоронці закривають на все очі, то люди щоразу більше і більше собі дозволяють, що потім призводить до непоправних наслідків. Починатися може з малого: перекрили, приміром, церкву золотою бляхою, зробили без дозволу, оббили дзвіницю, потім викидають цінні ікони, знищують розписи, на їхнє місце ставлять нові тощо.

Є інша проблема – несмаку і кітчу. Мені, як художнику, хочеться, щоби люди мали розуміння вартості мистецтва. Наш народ завжди був висококультурним і високодуховним, подивитися лише на Гуцульщину, народні мистецтва: Бойківщину, Лемківщину, Яворівщину – ці вироби, народний одяг, дерев’яні церкви – результат простого українського народу, який століттями розвивав традиції. На жаль, вже в радянський період це руйнувалося і заборонялося, тому, можливо, отримавши незалежність і все назад, люди втратили відчуття і розуміння естетики і як це мистецтво берегти. Важливо повертати розуміння, роз’яснювати, аби не відбувалося таких самовільних робіт, як зі «Стільським городищем».

Читайте також: Життя після карантину. Ми можемо стати творцями надії один для одного

У нас немає навіть банальної інвентаризації тих знахідок і цінностей на різних територіях, нічого не фіксується. Якщо цьому не приділяти часу, не проводити просвітницької роботи щодо збереження пам’яток, то ми не зможемо надалі розвиватися як цілісне суспільство.

Якщо я, як свідомий громадянин бачу, що на території ведуться роботи з правопорушеннями, то маю повідомити відповідні органи. Вони, у свою чергу, мають зреагувати, провести слідство і висунути звинувачення тим, хто винен. Дуже часто, на жаль, люди не розуміють цього чи то в силу своєї неосвіченості, чи то через байдужість. Адже у Стільському мешканці схвалювали те, що на території заповідника встановлять Матінку Божу. На сторінці народного дому Дуброви в коментарях були лише схвальні відгуки: «Все прекрасно, які хлопці молодці», а те, що вони проводять робити з порушенням закону або ніхто не знав, або це їх не хвилювало.

Читайте також: Як українці дотримувались карантину та що там у Європі. Дані Apple

Так, кожен християнин розуміє, що Богородиця – це вища духовниця, але коли все робиться непрофесійно, то люди дискредитують саму ідею. Церква мала би забороняти такі речі. Будь-який твір мистецтва має бути зроблений фахівцем, або навіть якщо це робить народний майстер, то він має мати зв'язок з культурними традиціями народу. Слід мати теж відповідні дозволи і тоді робити. Інакше кожен може піти сьогодні і поставити скульптуру біля Собору святого Юра чи десь-інде. Це не приносить ніякої користі, а тільки деморалізовує суспільство, привчає до несмаку. А несмак, у свою чергу, призводить до сумних наслідків – люди втрачають розуміння культури, естетики тощо.

Усі ці меми з одного боку болісно дивитися, а з іншого, розумію, що вони показують реальну картину незнання та невігластва, яку треба змінювати.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!