Про ковід-дисидентів або Як не стати корисним ідіотом

3525 0
Жертвами цього когнітивного викривлення стали свого часу Герберт Велс, Бернард Шоу та Габріель Ґарсіа Маркес.
Фото: Народний оглядач

Фото: Народний оглядач

Ми живемо у часи, коли використання брудних інформаційних технологій сягнуло у світі, зокрема і в Україні, небачених масштабів. Часто людина навіть не усвідомлює, як її використовують, а коли їй  вказують на це, не хоче слухати, що втягнута у чиїсь брудні грошові чи політичні інтереси. Сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко про ідіому «корисний ідіот» (useful idiot), її походження та інформаційну гігієну в часи Covid-19. 

Ви напевно не раз чули цей вислів. Хоча він прийшов з Англії і його історія сягає початку 19 століття, сучасного сенсу він почав набувати в 20-х роках 20 століття. А ще ширшого значення набув в часи «холодної війни».

«Корисний ідіот» (useful idiot). Цей термін в широкому значенні позначає людину, яка через необізнаність чи невігластво поширює та відстоює ідеї чи парадигми, що є відверто шкідливими, часто позбавленими здорового ґлузду, при цьому людина щиро вірить в «суспільне благо» цієї ідеї.

Спочатку, у Великій Британії, цю ідіому використовували для характеристики недалеких людей, яких залучали до громадських робіт. Так само «корисними ідіотами» називали тих, хто обертався в колі нарцисів або ж підтримував дії влади щодо певних питань політики чи економіки.

З приходом комуністичного режиму так стали називати його симпатиків в інших країнах. Довший час цю фразу приписували Леніну, хоча нема жодних документальних підтверджень тому, що він так казав про людей, які підтримують чи поширюють ідеї комунізму в країнах Європи та Америки. З часом термін міцно закріпився у політичній та дипломатичній лексиці. Його взяли на озброєння і фахівці «глибокого буріння», які називають «корисними ідіотами» людей, що активно поширюють ідеї, запущені агентами впливу, або ж збирають інформацію для спецслужб, причому абсолютно безкоштовно.

Читайте також: Чиясь кровиночка не змогла скласти іспит? МОЗ хоче знизити прохідний бал для студентів-медиків

«Корисними ідіотами» можуть стати навіть глибоко ідейні та розумні люди, опинившись на гачку в вправних маніпуляторів з числа політичних діячів чи громадських лідерів.

Жертвами цього когнітивного викривлення стали свого часу Герберт Велс, Бернард Шоу та Габріель Ґарсіа Маркес.

У наш буремний час термін «корисний ідіот» став не менш поширеним. З розвитком соцмереж, блоґосфери, інформаційні та гібридні війни отримали нових бійців в свої ряди. Відсутність інформаційної гігієни в більшої частини користувачів мережі лише поглиблює пітьму в головах людей та посилює стагнацію в суспільстві.

Блоґери та журналісти, вчені та лікарі, юристи та громадські активісти, волонтери та меценати – насправді кожен з нас може в якийсь момент стати отим «корисним ідіотом».

Кожен з нас може бути використаним в брудних політичних міжусобицях та інтригах, інформаційній війні компроматів.

Бо під «благими намірами» ховаються чиїсь грошові чи політичні інтереси.

Пам’ятаєте, ситуацію зі спробою пропхати в реанімації нібито український ШВЛ – гібрид кавоварки з мішком Амбу (Дихальний реанімаційний інструмент для проведення штучної вентиляції легенів, при порушеннях дихальної функції.Ред).

Скільки було «урапатріотичних» захоплених дописів від, на перший погляд, притомних людей. Розумні люди були в захопленні від вправності українських винахідників. І лише титанічні зусилля Асоціації анестезіологів не допустили цієї авантюри. Бо людські легені не м’ячик, їх не можна просто напомповувати повітрям.

А в ситуації з пандемією Сovid-19 кількість «useful idiots» зросла в геометричній прогресії. Спочатку навіть серед медиків виокремилася група «ковід-дисидентів», які спочатку заперечували як існування вірусу, так і його наслідки. Знов і знов з’являються повідомлення від «відомих» місцевих лікарів, які відверто пишуть про намагання ледь не заразити рідних, щоб вони перехворіли. Ну, бо це ж проста вірусна інфекція. Лише уникають відповіді на питання – а якщо зараженому не пощастить, якщо імунітет не справиться?

Тому, шануйтеся і дотримуйтеся інформаційної гігієни. Щоб в якийсь момент не стати «useful idiot».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!