Хворі не почекають. Кому найбільше у Львові потрібен медичний канабіс

3526 0
Сотні тисяч онкохворих, дорослих і дітей з важкими епілепсіями, захворюваннями нервової системи, виразковими колітами і хворобою Крона надалі залишилися в лещатах болю і страждань..
Фото: medicine.rayon.in.ua

Фото: medicine.rayon.in.ua

Цього тижня Верховна Рада провалила голосування законопроєкту №5596, що надає доступ хворим до медичного канабісу в Україні та регулює його обіг. Законопроєкт не повернули на повторне перше читання і відправили на доопрацювання. Завдяки закону пацієнти могли б придбати необхідні ліки, що допоможуть вгамувати біль. Проте цього так і не сталося. Львівська лікарка Людмила Звір-Мацко розповідає про те, хто найбільше очікує на медичний канабіс та чи є надія, що підтримка таки буде.

Медичний канабіс – це справа дуже великої кількості людей, які потребують лікування. Багато серйозних медичних проблем можна було б зменшити, якби законопроєкт підтримали.

Читайте також: Медичний канабіс в Україні. «за» і «проти» та що каже церква

Сотні тисяч онкохворих, дорослих і дітей з важкими епілепсіями, дегенеративними захворюваннями нервової системи, виразковими колітами і хворобою Крона залишаться і далі в лещатах болю і мордації.

У світі препарати медичного канабісу для зменшення побічних реакцій та зняття болю застосовують вже 60 країн. Вони можуть бути у вигляді електронних сигарет, таблеток чи сиропів. Препарати зменшують біль та посилюють ефект анальгетиків, які входять у схему лікування.

Засоби медичного канабісу в них легалізовані та дозволені у використанні в терапії, педіатрії, неврології, онкології.

Особливо медичний канабіс використовують в онкології, у період хіміотерапії, коли є велика кількість побічних реакцій. Також він помічний в паліативній допомозі.

За кордоном медичний канабіс допомагає хворим з неврологічними захворюваннями, особливо тим, які мають такі важкі захворювання як епілепсія. Звісно, є багато протиепілептичних препаратів, але часто звичайні протиепілептичні середники не допомагають. А ось коли застосовувати препарати медичного канабісу, то вони здатні зменшити частоту та інтенсивність приступів. Наприклад, в Канаді вже три роки використовують препарати у вигляді сиропу для дітей, які мають епілепсії.

Також медичний канабіс застосовують при хворобі Паркінсона та розсіяному склерозі. Це маловиліковні прогресуючі хвороби, ефективного лікування проти яких немає, а лише засоби, які зменшують симптоми. Власне, медичний канабіс при хворобі Паркінсова зменшують тремор та приступи.

Читайте також: МОЗ регулюватиме ціни на популярні ліки

Окремо за кордоном медичний канабіс застосовують для зменшення больового синдрому при таких складних захворюваннях в гастроентерології, як хвороба Крона та неспецифічний виразковий коліт. Ці хвороби дуже вражають шлунково-кишковий тракт, виникають запальні процеси, формуються спайки, що завдає страшного болю, який тільки посилюється. Тому такі хворі потребують не менш інтенсивного знеболювання, як онкохворі.

У той час, як світ користується доказовою медициною та використовує сучасні засоби знеболення, зокрема, медичний канабіс, – у нас все чомусь затягується. Навіть з банальним виписуванням наркотичних препаратів у нас, на жаль, виникає велика бюрократична тяганина. Це все забирає час, а хворі змушені довго чекати засоби, щоб отримати знеболення та хоч трохи покращити якість свого життя.

Ми також найближчим часом могли допомогти своїм хворим, але в черговий раз у нас таку можливість забрали. Попри декларації, голосні заяви з різних сторін, попри так званий референдум за ініціативи президента. Навіщо був цей увесь популізм? Навіщо було обманювати людей, які так чекають на полегшення свого життя.

Чому затягується прийняття законопроєкту та легалізація медичного канабісу в Україні, складно сказати. У нас досі є шаблони, стереотипи, що медичний канабіс може стимулювати до розвитку наркоманії. Але медичний канабіс – не є наркотичною речовиною.

Основною відмінністю медичного канабісу є те, що він позбавлений тетрагідроканабідіолу, який власне має наркотичний вплив. Тут інша формула канабідіолу, який має знеболювальну, але не наркотичну дію. Це медичний препарат для покращення якості життя для великої кількості пацієнтів.

Мої пацієнти дуже очікували на вирішення цього питання і власне підтримку держави. Особливо було багато звернень і заяв від людей з хворобою Паркінсона, розсіяним склерозом та онкохворих.

Альтернатив зараз не багато. Є наркотичні знеболювальні препарати, але вони мають певну особливість застосування. Крім того, є певна межа, вище якої ми, лікарі, не можемо призначити цей препарат, бо є пригнічення дихального центру. І онкологи, і сімейні лікарі, які працюємо з такими хворими, знаємо, коли ліки просто перестають діяти. Хворому вже ніщо не допомагає.

Надія вмирає останньою, тому дуже вірю, що питання із легалізацією медичного канабісу у нас таки вирішиться.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!