Хибне призначення. Університет у Львові пояснив, чому проти т.в.о міністра Шкарлета

3365 0
Очікуємо на неупереджений експертний розгляд закидів у плагіаті т. в. о. Міністра освіти і науки України Шкарлета. І в разі підтвердження цих закидів нам не залишиться нічого іншого, як вимагати його відставки.
Фото: Українська правда

Фото: Українська правда

Прем'єр Шмигаль, незважаючи на протести громадськості, представників освіти, науковців, призначив звинуваченого у плагіаті, ексрегіонала Сергія Шкарлета т.в.о міністра освіти. Як пояснив Шмигаль, він це зробив, бо той «має ясне бачення і менеджерський досвід». Учора, 30 червня, у Києві, Львові та в інших містах України відбулися акції протесту проти цього призначення. Ректорат Українського католицького університету – про маніпулятивну легітимізацію рішення Кабміну, швидкий експертний розгляд закидів у плагіаті та, якщо це підтвердиться, відставку т.в.о міністра. 

Сталося майже неймовірне: попри обґрунтовані закиди освітньої громадськості на адресу Сергія Шкарлета у порушенні академічної доброчесності та відсутності чіткої публічної позиції щодо ключових питань і принципів реформи освіти в Україні, нехтуючи чіткою позицією парламентського комітету з питань науки і освіти, Кабінет Міністрів України таки призначив ректора Шкарлета т. в. о. Міністра освіти і науки України.

Читайте також: Донька мистецької музи Леонардо да Вінчі королева Бона Сфорца та львівський ренесанс

Ми не можемо достеменно знати, чим керувався Уряд, приймаючи таке рішення. Посилання Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля на нараду ректорів двох десятків університетів з Президентом 2 червня не витримують критики. Ніяких попередніх консультацій з усіма присутніми на засіданні ректорами не відбувалося, як і не було ніякого голосування на самій нараді. І якщо посилання на нараду є єдиною легітимацією згаданого рішення Уряду, то нам дуже прикро, що офіс Президента вдався до маніпуляції, скликаючи на нараду в час карантину осіб з цілої України для єдиної мети – створення видимості легітимації свого бажання посадити ректора Шкарлета у крісло Міністра.

Але навіть не в тому річ. Дивує поведінка влади, яка замість того щоб невідкладно зайнятися перевіркою серйозного звинувачення кандидата на посаду Міністра у плагіаті, показово нехтує побоюваннями авторитетної академічної громадськості, попереднього Міністра освіти і науки Ганни Новосад, виявленою через звільнення за власним бажанням позицією заступника Міністра з вищої освіти Єгора Стадного, профільного парламентського комітету і робить самовбивчий крок, мало схожий на реалізацію державної політики.

Як це мало би виглядати у цивілізованій країні?

За наявності таких поважних закидів в академічній недоброчесності, кандидат в очільники Міністерства освіти і науки, а тепер т. в. о. Міністра мав би або сам звернутися до компетентних органів для проведення незалежної і прозорої перевірки, або, у разі переконаності у своїй правоті, звернутися до суду з вимогою спростувати ці звинувачення. Адже йдеться не про брак якихось знань чи умінь, які можна би було компенсувати підбором сильних заступників та інших членів команди.

Читайте також: «Лідерство в період глобальних викликів». Скромність, стресостійкість та смиренність

Ніхто не може бути досконалий у всьому! Йдеться про свідоме порушення професійної етики, яка лежить в основі життєздатності і продуктивності освітньо-наукової спільноти, без якої капітал і культура довіри як головної ознаки автентичності академічного світу буде зруйновано. Немає гіршої корупції в академічному світі, ніж крадіжка чужих думок і текстів. З неї починається інша корупція – підробка результатів наукових досліджень, змова у цитуванні один одного науковцями, хабарі для отримання вищої оцінки, списування та багато іншого.

Ми з нетерпінням очікуємо публічної позиції новопризначеного т. в. о. Міністра щодо готовності продовжувати курс реформ, започаткованих трьома попередніми очільниками Міністерства після Революції Гідності, а також щодо конкретних кроків Міністерства у цьому напрямку. Але з не меншим нетерпінням ми очікуємо на неупереджений експертний розгляд закидів у плагіаті. Сподіваємося, що Національне агентство забезпечення якості вищої освіти зможе це зробити професійно і в найкоротші терміни. І в разі підтвердження цих закидів нам не залишиться нічого іншого, як вимагати відставки т. в. о. Сергія Шкарлета з його посади і призначення на неї особи з бездоганною репутацією.

Бо нам не байдуже!

Ректорат Українського католицького університету

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!