Деякі повідомлення про «зґвалтування» дітей та інформаційна гігієна

7536 0
Українців закликають пильно перевіряти чутливу інформацію і не вестися на ворожі фейки.
Фото: Ракурс

Фото: Ракурс

Проти нас воює не лише російська армія, а й велика пропагандистська машина. На жаль, грамотніша і куди ефективніша за їхню криворуку армію. Тому тут треба бути дуже обережними і не поширювати фейків, які працюють на шкоду нам і нашій перемозі. На цьому наголошує викладач УКУ Тарас Тимо.

Як людина, яка перечитала, мабуть, тисячі сторінок свідчень про злочини НКВД в 1939-41 рр. і після війни, а потім – стільки ж про звірства русні в Ічкерії під час обидвох тих воїн, я не маю жодних сумнівів щодо спроможності цих «людей» чинити найжорстокіші варварства. Вони реально розпинали людей на стінах камер, знімали шкіру чи варили в котлах. Це все задокументовано не раз. Однак, якщо ми беремо участь в інформаційній війні, то наші постріли мають бути такими ж ювелірно точними, як і нашої артилерії. Інакше ми просто палимо позиції, марнуємо цінні набої і постаємо посміховиськом в очах ворога. Далі пояснюю, чому це контрпродуктивно і шкідливо, на прикладі повідомлень про «зґвалтування» дітей.

Читайте також: «Господи, як я їх ненавиджу! Отак і скажіть». Священник про звірства росіян

Я говорю виключно про ті випадки, які поширювалися в пресі. Ніяк не заперечую того, що інші випадки зґвалтувань могли мати місце, і вони ще можуть виявитися. Але з ними будемо розбиратися окремо. Наразі йдеться про те, що досі пошириювали наші медіа.

Перевірка фактів і інформаційна гігієна – річ дуже важлива. Не тому, що нелюди не можуть такого зробити (можуть ще і не таке, хоча я навіть не знаю, що б це мало бути...). Але проти нас воює не лише армія, а й велика пропагандистська машина. На жаль, грамотніша і куди ефективніша за їхню криворуку армію. Тому тут треба бути дуже обережними.

Як це працює: щоб приховати реальні злочини і дискредитувати всі наші повідомлення про них (особливо на міжнародну аудиторію), запускають якийсь особливо дикий «факт», який моментально тиражують всі сердобольні люди. Він масово розлітається, а потім – бах-бабах! – йде переконливе спростування (з аналізом всіх фото, всіх повідомлень, деталей). Результат операції: відтепер будь-які наші повідомлення викликають сумнів і скепсис (знамените «не всьо так однозначно» і «обє сторани нє прави»). Західний чи інший «нейтральний» спостерігач тепер починає «слушать обє сторони» і підчитувати, що ж про це кажуть російські джерела. Чого і треба було досягти.

Ну і як бонус – розхитали наші нерви, підняли хвилю лайна і посіяли шок серед нормальних людей.

Я не журналіст, але всі дні війни говорю і пишу на західну аудиторію про нашу війну. Так от, дуже чітко видно, що:

1) Люди дуже чутливі до маніпуляцій їх емоціями, перебільшень і фейків. Навіть ті, хто нас цілком підтримує, хоче отримувати правду, а не пропаганду!

2) Будь-яка значна неточність, перебільшення, перекручення чи фейк - моментально відслідковується «кем надо» і спрацьовує проти нас.

Отже, що ж із «зґвалтуваннями дітей»?

1. Про це з'явилося декілька повідомлень 5 квітня начебто з Ірпеня і Бучі, які насправді зводилися фактично до одного джерела телеграм-каналу, і проілюстрованому чомусь фотографією загиблих під обстрілами дітей з Миколаєва.

2. Без жодного факт-чекінгу воно розлетілося по всіх новинних сайтах.

3. Розумні журналісти факт-чекери нарешті його перевірили і спростували.

4. Але перепости «шок-шок-шок» вже розлетілися, як пір'я з роздертої подушки, і їх не позбирати. Тим більше, що новинні сайти, які це перепостили, не подали спростування. Хоча елементарне ґуґління дає лінк на спростування і зараз, але хто б то заморочувався...

5. До цього ж з'явилося ще декілька свідчень у стилі «знайома коліжанки свекрухи казала...». Їхня «логіка» взагалі дивовижна: встановити імені зґвалтованої дівчинки і місця, де це сталося, не змогли, але (вибачте) факт того, що на її тілі сліди 11 різних зразків сперми – встановили! (ви уявляєте рівень судмедекспертизи, яка б могла це встановити, але при цьому звідки дівчинка – невідомо?)

6. Потім пост видаляють, бо «було багато злих коментарів», а новина розлітається.

Тому, друзі, тримаємо голову холодною. Нам з цієї сволотою ще довго і важко воювати. І злочини їх і без наших вигадок –страшніші, ніж будь-який фільм жахів. Наприклад, вирвані золоті коронки, є достовірні свідчення про вирвані з кров'ю сережки, ну і безліч усього іншого...

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!