Карантин вихідного дня для ресторану – це як ампутувати ноги, але по шию

34903 0
Основний заробіток кафе, бари і ресторани мають саме у вихідні – приблизно 80%.
Фото: NV

Фото: NV

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що в Україні, імовірно, введуть так званий карантин вихідного дня. Тобто у вихідні не працюватимуть розважальні заклади і заклади торгівлі, окрім продуктових магазинів і аптек. Ресторанний маркетолог Всеволод Поліщук вважає, що для кафе, барів і ресторанів такий «полегшений» карантин буде гіршим, ніж повний локдаун.

Я не знаю точно, як вплине карантин вихідного дня – з обіду п'ятниці до ранку понеділка – на розвиток епідемії. Я не знаю, як вплине карантин вихідного дня на торгові центри чи салони краси. Але якщо говорити про ресторани, я точно знаю, що для багатьох закладів Львова краще повний локдаун на місяць, ніж оця половинчаста дія на невідомий час.

Читайте також: В Україні карантин вихідного дня можуть ввести вже наступного тижня

Повний локдаун – це можливість вести переговори з орендодавцями про знижку чи канікули, це зрозуміла оптимізація витрат, зрозумілі зусилля на організацію та промо доставки. Локдаун вихідного дня – це 20% заробітку при 100% витрат. Тобто це як ампутувати ноги, але по шию.

Я не знаю у Львові жодного закладу, що зміг повністю оговтатись після весняного локдауну і вийти хоча б у серпні-вересні на такі ж обороти, як торік. Можливо, це змогли зробити бари з молодіжною аудиторією, але думаю, що кількість таких закладів – у межах статистичної похибки.

Заклади громадського харчування і без того втратили багатьох клієнтів – по-перше, немає туристів, по-друге, львів’яни більше, ніж в інших містах, бояться коронавірусу, тому рідше кудись ходять – це ми бачимо на власні очі і такими спостереженнями діляться колеги з інших міст. А заклади, які раніше орієнтувались на офіси, зокрема ІТ-фірм, тепер можуть розраховувати хіба на мешканців будинків поблизу і тих, хто не хоче іти у центр, адже офіси – напівпорожні.

Читайте також: Джаз у пандемічно осінньому Львові. Історія саксофоніста, який вразив публіку шаленим соло

Більшість заробітку кафе, бари та ресторани отримують саме у п’ятницю, суботу та неділю. Для деяких співвідношення є 80% у вихідні і 20% – у будні, для когось – 70/30, а для барів може бути взагалі 90/10.

Я вірю, що напівлокдаун позитивно вплине на непоширення коронавірусу. Але якщо його будуть подавати як компроміс і турботу про підприємців – не вірте. Краще вже ще більше турботи про непоширення ковіду без імітації турботи про бізнес.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!