Коли пройшов перший шок, або Чому зараз треба зберігати настрій «ніби в бізнесі перший день»

1980 0
На перший план вийшли фахівці зі стратегії, комунікацій та маркетологи, які допомагали власникам зрозуміти свого клієнта і вчитись вибудовувати комунікацію з ним.

Чому допомагати корисно і важливо? Як культура партнерства та взаємопідтримки змінює підприємництво і наше суспільство? Про це  менеджерка Львівської бізнес-школи (LvBS) Галина Стаднюк, яка від початку каратину працює з українським малим та середній бізнесом, допомагаючи їм перейти через кризу, аби не просто вижити, а й стати успішними.

Проєкт «Антикризові дорадчі ради» був відповіддю Львівської бізнес-школи на кризу, яка охопила світ зненацька і абсолютно паралізувала бізнес. Проєкт став рукою допомоги для учасників спільноти, а згодом і бізнес-спільноти України загалом. Ми розуміли, що володіємо дуже потужним ресурсом: маємо пул людей з різним досвідом, знаннями, експертизою, і можемо їх об’єднати для підтримки та взаємодопомоги.

Свій до свого по своє 

Проєкт «Антикризові дорадчі ради» від LvBS Consulting стартував зі Спільноти Львівської бізнес-школи УКУ, в межах якої ми об’єднали підприємців для взаємодопомоги.

Читайте також: Лідерство у часи Covid-19. Чому у XXI столітті слова «якщо настане криза» уже не працюють

У березні ми анонсували можливість отримати консультацію для власного бізнесу або ж долучитися до команди експертів і стати консультантом у дорадчій раді, пройшовши коротке анкетування. Пішли перші зголошення, і виявилося, що багато людей з LvBS були готові були стати експертами та Pro Bono (для суспільного добра, – ред.) ділитися своїм часом, досвідом і знаннями з колегами, які опинилися на грані виживання. Так одні отримували цінні поради та допомогу, а ті, хто консультував могли розвивати свої компетенції коучингу, взаємопідтримки, зворотнього зв’язку. 

Що боліло найбільше?

Проблеми перших компаній, які ми консультувати, і яких криза захопила зненацька були схожими між собою і зазвичай зачіпали фінанси: як утримувати персонал, де брати кошти, чим платити зарплати, що робити з орендою, чи можливо утримати клієнтів? Була певна розгубленість і нерозуміння ситуації. Турагентство, мережа дитячих садочків, магазини мобільних телефонів, ресторан – це були наші перші клієнти на антикризових дорадчих радах. Їхній бізнес зупинився і здавалося, що зрушити з мертвої точки неможливо.

Читайте також: Рада, що ми не злякалися. Мій бізнес-досвід роботи під час кризи

Коли перший шок пройшов і бізнес по трохи приходив до розуміння, що карантин – це надовго і що він суттєво змінив наше життя назавжди, постало питання: «А що ж далі: як адаптувати свою бізнес-модель? Як тепер комунікувати з клієнтами? Як продавати свій продукт і доносити його цінність, чи потрібно (і чи можливо) перейти в онлайн усім?» Тож, тут на перший план вийшли фахівці зі стратегії, комунікацій та маркетологи, які допомагали власникам зрозуміти свого клієнта і вчитись вибудовувати комунікацію з ним. 

Забудьте все, що знали до того 

Криза – це період швидких змін. І часто експерти давали поради підприємцям, які частково суперечили теорії чи тому, що вони зовсім недавно вчили. І в цей момент мене дуже включила думка декана-засновниці LvBS Софії Опацької, яка на одній із консультацій зазначила: «Сьогодні треба зберігати настрій ніби в бізнесі перший день, настрій експерименту і голоду до дій, бо клієнт відкритий до пропозицій як ніколи і не знають, чи вони з нами чи ні, а навіть, якщо нам вдалося їх втримати, то вони не готові витрачати як раніше». 

Що далі?

Багато підприємців високо оцінили важливість таких консультацій, особливо у поворотних, кризових моментах, і підтвердили, що потребують такої допомоги і надалі. Дорадчі ради – вже багато років є дієвим інструментом управління компаніями на Заході, і це не прерогатива виключно великих бізнесів. Навіть стартапи намагаються сформувати такі ради довкола своїх проєктів, адже погляд управлінців з різним досвідом зі сторони набагато цінніший, ніж коли ви просто самі шукаєте ідей та рішень. 

Читайте також: Чому криза «з’їдає» бренди і до чого тут виробники медичних масок

Тож, LvBS Consulting розвиває цей продукт і він точно еволюціонує. Одноразова консультація – це допомога підприємцеві зібратися, аби пережити кризу і не закрити бізнес, однак далі треба виводити свою компанію на стратегічний рівень. 

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в межах Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!