Коли приміщення – все, а пацієнт – ніхто

7531 0
Підраховуючи ліжкомісця, міряючи гектари землі та квадратні метри в елітних районах, хтось замислювався, чи якісною буде медична послуга?
Фото: prolviv.com

Фото: prolviv.com

Значний резонанс у Львові викликали повідомлення про те, що Львівська обласна ради має намір перенести три психдиспансери в інші лікарні, а також хоче переселити з вілли на Коновальця лікарсько-фізкультурний диспансер. Як пише депутатка Львівської обласної ради Парасковія Дворянин, головною причиною для переїзду закладів стало не бажання поліпшити умови для медиків та пацієнтів, а будівлі  медзакладів, розташовані у престижних районах Львова, які облрада планує продати.

Свідома того – мої перестороги щодо намірів обласної ради  продати (знищити) важливі медичні об’єкти області будуть знецінені і щонайменше прокоментовані як суб’єктивні. Хтось наче мантру повторюватиме, що я  не розібралася,  завчасно (і слава Богу!) написала про ситуацію, яка нібито виглядає інакше.

Пригадуєте ще свіжу історію з психдиспансерами. Лікарі і пацієнти не просто обурились, реакцію шоку спровокували документи, оприлюднені на сайті обласної ради - проект рішення 1065, який передбачає закриття (а надалі продаж) двох психдиспансерів на Коциловського, 30 і на О. Басараб, 2, та проект рішення 1067, прийняття якого означатиме закриття (продаж) обласного дитячого психдиспансеру на вулиці Драгоманова, 58.  

Читайте також: Петиція проти реорганізації психоневрологічного диспансера у Львові набрала необхідні 1000 голосів

До того, як написати ці проекти і вивісити їх на сайт – ніхто з обласної ради (з профільної комісії), з обласної адміністрації (профільного департаменту) не навідався з поясненнями до психдиспансерів для дорослих, а у дитячому – якщо й були, то щоразу з іншими обіцянками. Якщо стисло, то пацієнтів з тривожними станами (на обліку 14  тисяч осіб) задумали загратувати разом з хворими на шизофренію у лікарні на Кульпарківській, а медиків, які десятиліття створювали середовище гуманістичної психіатрії, розпорошити.

Лікарям дитячого диспансеру (на обліку 12 тисяч дітей з особливими потребами) усно обіцяють працевлаштування у дитячому медичному центрі на Дністерській. Головний лікар центру не в захваті від цієї ідеї, бо ані приміщень, ані вільних ставок для 28 лікарів не має.

Будівля дитячого психдиспансеру на вулиці Драгоманова у Львові

Після кількох пікетів та резонансу в медіа обласна рада провела громадські слухання, під час яких здебільшого говорили про приміщення, Зрештою, голова обласної ради Олександр Ганущин публічно заявив, що вивільнені приміщення продадуть.  Хтось, підраховуючи ліжкомісця, міряючи гектари землі та квадратні метри в елітних районах,  замислювався – чи якісною буде медична послуга? Як зараз на захцянки обласної ради та її власників вреагують пацієнти – дорослі та діти?  

Радник міністра охорони здоров’я Сергій Шум не заперечив, що таке вивільнення диспансерів може суперечити схваленій урядом у грудні 2017 року концепції психічного здоров’я України. Зараз обласна рада робить усе можливе – громадські слухання, робочі групи, перевірки диспансерів, тиск на лікарів – аби таки провести реорганізацію. Можливо, чіткої згоди її довершити очікують від переможця конкурсу на посаду головного лікаря Львівської психіатричної лікарні Богдана Чечотки. Чіткої згоди – в обмін на голосування в залі за його кандидатуру.

Допоки в облраді мізкують, як провернути історію з психдиспансерами, готується ґрунт для ще одного проекту рішення з вивільнення ще одного приміщення… 

Спортсменам тут не місце

5 червня цього року обласна рада проголосувала за зміни до програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області на 2018 рік. У переліку, окрім ремонту будівлі ОХМАТДИТу, реконструкції пологового корпусу обласної лікарні, реставрації залів музею історії релігії, десятим пунктом – Львівський обласний лікарсько-фізкультурний диспансер на вулиці Коновальця,47. Передбачено мільйон гривень на реконструкцію будівлі та проектно-кошторисну документацію (ПКД). Такі питання у залі завжди голосуються повним складом обласної ради – наша фракція теж підтримала цей додаток.

Як депутат маю звичку поїхати і пересвідчитись, як воно є насправді.  З’ясувалось, що головний лікар фізкультурного диспансеру  жодного офіційного звернення про мільйон гривень на ПКД чи реконструкцію в обласну раду не давав, ба більше – обласний департамент охорони здоров’я теж не просив виділяти цих коштів. Це підтвердив т.в.о заступника директора департаменту. «Стосовно того рішення, яке є від обласної ради щодо виготовлення ПКД департамент не звертався до обласної ради з питаннями щодо реорганізації, трансформації, переселення, будь-яких речей щодо фізкультурного диспансеру», – сказав журналістам Андрій Васько.

І коли заступник голови обласної ради Володимир Гірняк каже, що знає «яка реальна ситуація» з диспансером  – думаю, він справді «поінформований». Аргументуючи свої наміри виселити диспансер, заступник цитує головного лікаря лікувально-фізкультурного диспансеру – «нинішнє приміщення не пристосоване і йому там не комфортно.» Степан Середа додає – «йшлося про новозбудоване, сучасне  приміщення для центру спортивної медицини і реабілітації».  Медикам  замість нового пропонують занедбане на Лепкого, 8, куди якнайшвидше хочуть спровадити диспансер.  

Начальник обласного управління майном Микола Бандра публічно вже встиг назвати приміщення на Лепкого «абсолютно ідеально пристосованими». І хоча в  управлінні майном нарахували понад тисячу квадратів вільної корисної площі, медики диспансеру вважають його ще  гіршим. І за площею  значно меншим.

Всередині приміщень на вулиці Лепкого, куди пропонують переселити лікарсько-фізкультурний диспансер.

Диспансер зараз має 25 соток (2500 метрів) землі і майже тисячe квадратних метрів всередині.  Довкруж розкішного палацу 19 століття у стилі необароко  сад, три гаражі, всередині – адаптовані для медичних послуг приміщення, тренажерні зали, масажні кабінети, лабораторія, невеличкий басейн для реабілітації, сауна у підвалі. Це пам’ятка архітектури зі збереженою ліпниною, кахлями, дерев’яними сходами, відремонтованими мансардою та дахом.

Найпримітнішу віллу — на куті нинішніх вулиць Мельника та Коновальця — збудували у 1893 р.. І хоча лікувальна установа тут вже понад сорок років, — об’єкт справляє враження збереженого та задбаного. Очевидно, цей факт став визначальним для маклерів від влади – престижний район міста, 25 соток землі з садом, будівля у доброму стані, збережені майже всі елементи інтер’єру, зроблено ремонт і встановлено нову котельню з економним опаленням.

Другорядним для них, смію припустити, є той факт, що у лікарсько-фізкультурному диспансері,  отримують допуски до змагань, проходять лікування та реабілітацію члени збірних спортивних команд України, учні дитячо-юнацьких спортшкіл, шкіл вищої спортивної майстерності, училища фізкультури, ветерани та інваліди спорту. Під диспансерним спостереженням перебувають 37 тисяч 719 осіб. Тут були і є на обліку олімпійські чемпіони, чемпіони світу і Європи, чемпіони Паралімпійських ігор, члени команд Вищої  ліги України з футболу, баскетболу, хокею, регбі, гандболу, міні – футболу та ін.

Читайте також: Ми нездорові. Олександр Фільц про суспільство, яке ігнорує свої хвороби

Що робити із австрійською віллою в обласній раді ще не придумали, хоча медиків хотіли б виселити якомога швидше. Бо ж мільйон гривень на реконструкцію під приміщення Львівського обласного лікувально-фізкультурного диспансеру уже виділено. Ідея залишити панський особняк для музею чи галереї (як колись робив відомий меценат - митрополит Андрей Шептицький)  нинішній облраді не до вподоби.

Ніхто ще не аналізував, скільки коштів треба вкласти у реставрацію палацу, бо ззовні він її таки потребує. Головний лікар припускає, що влада, можливо, зумисне не фінансує ремонту цього приміщення належним чином, адже  будинок помаленьку таки нищиться і тільки на зовнішній ремонт треба 8 млн. грн.

На мій пост у фейсбуці відгукнулися журналісти, спортсмени, батьки  львів’яни, хоча він не сподобався очільникам обласної ради. Адже відремонтувати приміщення на Лепкого, 8 можна було  без зайвого шуму, тихо переселити туди спортсменів – а далі вже справа техніки. Прогнозую: тепер, коли це  набуло розголосу, тактику змінять. Допоки пристрасті вщухнуть, пробуватимуть зробити з головного  лікаря більш згідливого, вчитимуть його не так відверто говорити з пресою. Перевиховуватимуть Степана Середу через профільні департаменти ОДА та перевірки диспансеру. Якщо виховний процес зазнає фіаско – можливі звільнення.  Чого не зробиш заради вілли на Коновальця?!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!