Сильні люди на карантині. Навіть найбільш міцне дерево падає від бурі

8046 0
Ковідка – коротка історія, байка часів COVID-19 – спеціально для сильних людей.

Світ тримається на сильних людях.  А зараз, у час карантину, коли усе валиться їм доводиться  тягнути на собі в рази більшу відповідальність. Про те, чи варто сильним людям протистояти зараз труднощам, чи, можливо, краще старатися тримати баланс, а коли зовсім зле просити про допомогу психологиня Мар’яна Франко.

Ви знаєте, що зараз в зоні ризику саме сильні люди? Все тому, що сильні люди мають одну сильну рису – вони звикли все витримувати.

А зараз, під час кризи, прийшов час, коли треба дуже багато чого витримувати – руйнується бізнес, валяться розпочаті проєкти, безліч проблем на роботі, вдома всі сидять одне одному на голові, неможливо нічого передбачити і стратегія, яку ти розробив сьогодні, завтра вже може бути неактуальною...

Світ наче перейшов в режим торнадо, а сильні люди за звичкою продовжують усе це витримувати.

Читайте також: Львів’янин зробив серію постерів із героями пам’ятників, які «залишаються вдома»

Проте сильне одночасно і слабке... Оповім вам одну історію, яку часто розповідаю моїм сильним клієнтам. (До речі, ви знали, що до психотерапевтів здебільшого звертаються саме сильні люди? Адже саме вони надто довго стараються бути сильними і через це у них найчастіше розвиваються панічні атаки, депресії і психосоматичні розлади?) Це історія про сильні дерева в лісі.

Такі дерева потрібні лісу, адже під їхньою кроною створюються цілі екосистеми з менших дерев та тварин. Сильні дерева оберігають їх, витримуючи надмірні вітри, стримуючи палюче сонце і надмірні дощі. Та й самі сильні дерева стають від того сильнішими – коли дме вітер, їхнє коріння лише міцніше вростає в землю, а від сонця та дощу корона дерев тільки густішає.

Але коли у ліс приходить буря, все змінюється – в той час як маленькі, тоненькі деревця-кущики пригнуться до землі, щоб перечекати негоду, то сильні дерева – не гнуться і все витримують. Саме вони беруть на себе весь удар, саме в них зазвичай попадає блискавка і саме тоді ліс ризикує їх втратити. Тоді їхня сила стає їхньою ж слабкістю...

Читайте також: Надія в епоху коронавірусу. Висновки тижня, що минув

Нам усім дуже важливо зрозуміти, що зараз час не «все витримувати», а тримати баланс сили та слабкості – просити про допомогу, відступати від звичних принципів та йти одне одному назустріч. Тоді ми переживемо власну бурю з найменшими втратами і зможемо повернутися до звичного життя одразу після її завершення.
Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!