Кому не можна вакцинуватися від Covid-19 та які протипокази є тимчасовими

16503 0
Сімейна лікарка розповіла, за яких умов видають довідку про протипокази до вакцинації.
Фото: Freepek

Фото: Freepek

Мінстерство охорони здоров’я напередодні анонсувало публікацію загальних протипоказів до вакцинації від Covid-19, однак цього документу поки немає на їхньому сайті. Сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко на основі звиклих наказів та розпоряджень розповіла про те, які є протипокази до вакцинації.

Читайте також: Вакцини від Covid-19 змінюють наші гени. Топ-10 міфів про вакцинацію від коронавірусу

Перш за все, протипоказом є важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини, тобто якщо при вакцинації від коронавірусу виникла гостра алергічна реакція у вигляді анафілактичного шоку чи кропив’янки, і вона є задокументавана в електронній медичній системі щеплення, то наступну вакцину не робитимуть.  

Другий важливий протипоказ до вакцинації – підвищена чутливість до одного з компонентів вакцини. У інструкціях до вакцини, на сайті виробника та МОЗ є інструкції до вакцини з їхніми складниками. Якщо людина має алергічну реакцію, гіперчутливість на будь-який компонент вакцини, то щеплення не проводитимуть. 

Третій протипоказгостре вірусне захворювання, яке супроводжується гарячкою, тобто температурою тіла поза 38,5 градусів. 

Всі інші протипокази є тимчасовими. Йдеться про низку медичних станів, які на момент проведення обов’язкової вакцинації тимчасові. Перш за все, онкологічні та гострі соматичні завхорювання у стані загострення. Наприклад, загострення бронхіальної астми, гіпертонічна криза, онкологічна хвороба у гострій стадії та під час активної хіміотерапії.

Також важкі імунодефіцитні стани, які супроводжуються тою чи іншою імунною терапією. Це теж стосується захворювань із імунодепресивною терапією. Йдеться про людей, які для лікування різних хронічних захворювань приймають препарати, що пригнічують загальний імунітет, в тому числі стероїди. Однак за певних умов вакцинацію можна провести після того, як людина закінчить цей курс лікування.

Період, після якого можна провести вакцинацію, визначається наказами МОЗ і в середньому це через 28 днів після завершення лікування. Це також стосується хірургічних втручань, які проводили напередодні, але цей протипоказ також тимчасовий. Після консультації лікаря вакцинацію можна провести найближчим часом. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!