Політична реклама

Не відвертайтеся, якщо вас кличуть на добру справу. Кому насправді потрібна благодійність

2081 0
«Не відвертайтеся, якщо хтось кличе вас на добру справу. Він хоче, щоб ви стали партнером в успішній справі, яка призведе до добра суспільства, до добра міста, до добра цілої країни».
Фото: Freemanwebb

Фото: Freemanwebb

Благодійність – прерогатива і водночас потреба кожного, яку просто, можливо, в собі ще не всі відкрили. Що таке благодійність і чи вона всім потрібна? Чи лише заможні чи успішні люди мають право і нагоду робити добро? Заступник керівника відділу розвитку УКУ, партієць «Голосу» Андрій Курочка розповів про три ефекти, які чинить благодійність.

Ефект якісного спілкування

Сьогодні ми всі люди Фейсбуку, соціальних мереж, а це означає, що ми вразливі. Будь-який фейк, будь-яка неправда можуть нас покалічити. Ми закриваємось у мушлі, стараємося бути невидимими, часто навіть не виставляємо фотографії у своїх соцмережах. Це все для того, щоб у прихований спосіб, немов у шпаринку, заглядати за тим, що діється у тому, на жаль, часто не надто безпечному світі соціальних мереж.

Читайте також: Перевіряйте втричі пильніше. Як не стати жертвою фейкової інформації

І в цій ситуації, коли довіра нищиться, будь-які благодійні проєкти, соціальні проєкти – це надзвичайна нагода для нас. Це нагода бути поруч тих, хто дивиться на світ так, як ми, бути разом. Так ми можемо творити щось спільне, без суперечок, на основі довіри і взаємоповаги.

Суспільний ефект

Ми – люди світу. Ми подорожуємо без кінця і краю чи Україною, чи між містами, чи по світу і, звичайно, привозимо дуже багато гарних вражень і висновків. Там ми бачимо чисті дороги, прибрані тротуари, гарні транспортні розв’язки і ми хочемо цього вдома, шукаємо цього комфортного середовища. Нам здається, що навіть трава зеленіша за кордоном, ніж у Львові. Ми не задумуємося над тим, що часто довкола нас є люди, які займаються тими проблемами і пробують їх вирішити.

Думаю, ми маємо потребу бути поруч них, бо що більше людей, які готові відгукуватись на вирішення подібних проблем, то ми кращі як суспільство, місто і родина.

Персональний ефект

Я усвідомив цей ефект, коли був молодим хлопцем. Зайшовши у дерев’яну церкву рідного села біля Куликова, я побачив вицвілу дошку з іменами благодійників, жертводавців цього храму. Поміж ними був мій прадід і мене досі розпирає від радості. Минуло 40 років, а я досі з приємністю заводжу усіх, хто приїжджає до мене в гості в село і показую це прізвище. Це для мене неймовірна радість, байдуже чи прадід дав якусь велику суму на цю церкву чи невеличку, тим не менше – факт залишається фактом.

Дуже відоме прізвище Ханенків. Київський музей Ханенків – це надзвичайне явище, надзвичайна інституція. Хто не знає цього, той точно чув за Стенфордський університет – один з кращих у світі. У той самий час було багато відомих і успішних родин, чи ми їх знаємо? Думаю, що і Ханенки, і Стенфорди, і багато інших знайшли ключик від того, щоб увійти в історію. І ним стала благодійність, при цьому не задля власної пихи чи гордощів, а – чогось вищого.

Читайте також: 5 кроків, як оптимізувати витрати підприємцям під час кризи

Чи буває благодійність, яка є марнотратством? На жаль, так. Бувають не щирі і хитрі «благодійники», люди, які це роблять поверхово. Така благодійність є не щира, саме вона є марнотратством, яка часто не несе ніякого позитиву найперше через те, що той, хто ділиться, робить це не щиро.

Не відвертайтеся, якщо хтось кличе вас на добру справу. Він хоче, щоб ви стали партнером в успішній справі, яка призведе до добра суспільства, до добра міста, до добра цілої країни. Як казав, всім нам відомий Вінстон Черчіль: «Ми всі існуємо завдяки тому, що здобуваємо, але ми всі живемо завдяки тому, що ми віддаємо». Запрошую вас віддавати, жити на повну, бо саме в цьому криється успіх нашої країни, міста і вашої родини.

Детальніше у влозі GOлос. Pro. Розвиток – Кому потрібна благодійність від Андрія Курочки.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!