Комунальна реформа. Що зміниться і чи зросте квартплата

3332 0
Закон штовхає людей до вибору – робіть щось самі, бо інакше це зроблять за вас, він добрий для тих, хто має ініціативу.
Фото: bc-like.com

Фото: bc-like.com

Верховна Рада України ухвалила закон «Про житлово-комунальні послуги», який вносить ряд змін та нововведень у роботу структур житлово-комунального господарства та стосунки споживачів і надавачів послуг. Частково закон набуде чинності через півроку після опублікування, але низка важливих положень – із першого січня 2019 року. Про те, які зміни чекають на комунальну галузь, розповідає голова правління Центру досліджень місцевого самоврядування Володимир Бригілевич.

 

  1. Закон вводить такі поняття як «індивідуальні та колективні споживачі», «виконавці комунальних послуг» та «управителі».
  2. Житлово-комунальну послугу поділено на дві частини: житлову послугу, що включає управління будинком, в якому згруповано утримання спільного майна та купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; та комунальну послугу, яку надають підприємства на кшталт водоканалу чи теплоенерго. В другу частину також входитиме так звана абонплата за світло, газ, тепло і т. д. Крім цього, вводять таке поняття як «обслуговування мереж», але воно може бути зараховане як до житлової послуги, так і до комунальної, залежно від того, хто укладатиме угоду з монополістами.
  1. Закон вводить поняття «плата за управління» і на цю плату поширюються пільги і субсидії. В документі декларують монетизацію пільг. Якщо цю норму введуть у дію, то кошти отримуватимуть не теплові, газові  підприємства, а фізичні особи. Люди самі вирішуватимуть, як цими грішми розпоряджатися. Це важливий момент для ОСББ та управляючих компаній, бо тепер їм або не повертають кошти за пільги, або ж повертають із запізненням, відтак вони змушені доплачувати за своїх членів.
  1. У законі виписані норми, які регулюють діяльність управителів. Це можуть бути приватні управителі (управляючі компанії) чи комунальні компанії, які постануть замість ЖЕКів: закон демонструє бажання зробити конкуренцію на ринку управління. Як це буде в реальності – сказати важко, бо кожен орган місцевого самоврядування  оголошуватиме конкурс, щоби визначити управителя для тих будинків, які не створили ОСББ та не провели зборів і не обрали  уповноваженого будинку.
  1. Усі страхи, що прийде управитель і встановить нам захмарну ціну, не до кінця правдиві. По-перше, якщо йдеться про ОСББ та будинки, якими керують мешканці, то вони або роблять все самі, або ж за власним бажанням укладають угоди з управителями і все залежить від того, які розцінки має обраний ними управитель.

Говорити, що закон спричинить суттєве підвищення ціни, не варто. Переважно вони не зміняться для ОСББ. Для будинків, які найматимуть управителі, ціни зростуть незначно, якщо порівнювати з житлово-комунальними підприємствами. Тому можемо припустити, що прихід управителів із малого та середнього бізнесу не призведе до суттєвого зростання ціни.

Як буде з тими кварталами чи районами, які віддадуть в управління за підсумками конкурсу, поки важко сказати. Наприклад в Ужгороді відбулося суттєве підвищення вартості, але там були досить низькі тарифи раніше, а компанії-переможці почали приводити їх до економічно обґрунтованого рівня.

Читайте також: Яким буде життя без жеків? Інфографіка

  1. З іншого боку, якщо ціни управляючої компанії будуть зависокими, то люди можуть скликати збори і відмовитися від таких послуг, попередивши про це управителя не раніше, ніж за два місяці до дати розірвання договору Одночасно з таким рішенням необхідно обрати нового управителя або іншу форму управління будинком, наприклад, створити ОСББ. Таке рішення можуть прийняти власники квартир, які володіють понад 50% площі в будинку.
  2. Ще один момент щодо цін. Вони договірні. Однак є перелік обов’язкових послуг, які треба надавати  або є перелік послуг, з яких треба вибирати. Вартість послуг із управління не має тарифу, це все договірна ціна чи встановлена за результатами конкурсу, де зазвичай перемагає найнижча цінова пропозиція.
  3. «Страшилки» в медіа про високу пеню, а відтак і можливість позбутися квартири, не відповідають дійсності. Встановлений рівень пені за борги 0,01% суми боргу за кожен день прострочення або ж 3,5% річних, тобто мізер. Насправді, Цивільний кодекс ще з 2004 року  містить норму, згідно з якою з боржника можна стягувати 3% річних за кожен день прострочення плюс індекс інфляції. Ось у такому випадку виплати можуть сягнути захмарних величин.

Ще одна «страшилка» – несанкціонований доступ до житла. Це контраверсійна норма. Однак насправді ситуація може покращитися. Бо якщо раніше треба було здогадуватися, яким законом це регулюється, то тепер все чітко і зрозуміло.

Також чітко вказано, хто має бути під час цього несанкціонованого доступу і за яких обставин це можна зробити. Мають бути представники виконавця, аварійно-ремонтної бригади, представник МВС і хтось із сусідів. Усі учасники мають поставити підписи в акті про несанкціонований доступ. Також закон встановлює, що коливони завдали більшої шкоди, ніж було необхідно для доступу, то самі ж і будуть відшкодовувати завдані збитки. Закон зобов’язує їх завдавати якомога менше шкоди.

Вони всі свої дії описують і мають відновити все, що в їхніх силах – наприклад, поставити назад вибиті двері і забезпечити, щоби вони були зачиненими. Насправді написано гарно і доволі детально. Можна це не виконати, але це радше питаннядотримання законодавства, аніж правильності норм закону. Однак громадськість має пильно стежити за тим, як цю норму впроваджують, щоби вона не перетворилася на інструмент залякування чи переслідування громадських активістів та політиків.

Читайте також: Уряд прогнозує зростання тарифів на комунальні послуги на 20%

  1. Якщо підсумувати, то ухвалення цього закону призведе до впорядкування ринку управління і надання житлово-комунальних послуг. Водночас я не впевнений, що нам буде легше і дешевше. Будь які зміни спричиняють коливання, можливі зростання цін та інші незручності для багатьох людей. Проте закон задає правильний напрямок для завершення реформи ЖКГ. Це не лише спростить життя керівництву ОСББ та приватним управителям, а й нарешті зніме бар’єри для енергозбереження, бо ні для кого не таємниця, що зараз саме пільги та субсидії розвалюють заходи з енергозбереження. Закон штовхає людей до вибору – робіть щось самі, бо інакше це зроблять за вас і він добрий для тих, хто має ініціативу і хоче вирішувати сам.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без покликання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!