Кожен має право на безкоштовну земельну ділянку. Як її отримати

11258 0
За законом, у місті під будівництво є можливість отримати 10 соток землі, під гараж – 1 сотку землі, а під сільське господарство можна отримати 2 гектари. Звісно, реальніше і швидше отримати землю у селі.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Адвокат об’єднання «Марусяк і партнери» Роман Мидзка розповідає, як отримати безкоштовну земельну ділянку, що для цього потрібно і куди необхідно звернутися.

Читайте також: Ваша земля – уже не ваша. Або що робити, щоб не втратити батьківську хату

Право на землю – це невід'ємне право, яке належить кожному українцю. Землю також реально отримати і по кожному виду цільового призначення. Але, вдаючись до реалій нашого часу і місця проживання кожної людини, треба зважати, де саме ви хочете отримати земельну ділянку. 

Якщо ви живете в невеликому місті або ж в селі, то приватизація землі за кожним видом цільового призначення не стане проблемою. Це, наприклад, будівництво житлового будинку, садівництво, гараж, земля під особисте селянське чи фермерське господарство. 

Скільки землі можна отримати?

Під будівництво у місті є можливість отримати 10 соток землі, під гараж – 1 сотку землі, під сільське господарство у селі можна отримати 2 гектари, а під фермерське – стільки гектарів, скільки в середньому видають в межах сільської ради. На останній показник впливає середньостатистичне число паю, яке роздають у селі. Це виходить з їхніх внутрішніх документів і, як правило, становить орієнтовно 2,5-3 гектари, в деяких селах може бути більше.

Звісно, реальніше і швидше отримати землю з будь-яким видом цільового призначення в селі. Якщо ви живете в невеликому місті, то можете отримати землю під будинок, гараж чи садівництво. Але нездійсненною місією стане спроба отримати ділянку під сільське чи фермерське господарство у великому місті. З таким запитом ви ризикуєте отримати неофіційну відповідь від посадовців: «де в місті ти бачиш землю сільськогосподарського призначення і навіщо вона тобі? Хочеш працювати на землі, переїжджай в село». Сперечатися з цим немає змісту, тому що містобудівна документація не передбачає земель сільськогосподарського призначення. Це ж стосується фермерського господарства. 

Куди звертатись?

Розпорядником землі є орган місцевого самоврядування, міська та сільська рада або ж державна адміністрація. Залежить від того, що це за земля і де вона розташована. Як правило, власником землі є територіальна громада і саме до них варто звертатися з заявою.

В заяві вам необхідно попросити надати землю для приватизації за конкретним видом цільового призначення. Також треба зазначити площу, яку ви хочете і тут раджу вказувати той максимум, який дозволяє закон. І останнє у цьому списку – потрібно додати роздруківку з публічної кадастрової карти і визначити, на яку ділянку ви претендуєте.

«Мене поставлять в чергу і забудуть на 50 років»

Такі думки виникають в тих, хто лише думає про використання свого права на землю. А той, хто діє – отримує результат. Ваша заява повинна бути розглянута посадовцями протягом 30 днів. Тобто за короткий період можна отримати конкретний результат – дозволять приватизацію чи ні. І якщо земельна ділянка вільна, а всі документи були подані правильно, то в законний спосіб відмовити вам не мають права.

Так, дійсно, існує певна черга, у яку вас внесуть. Чим менший населений пункт, в якому ви проживаєте – тим, зазвичай, ця черга коротша. Також необхідно зважати на те, що існують пільговики, а це ветерани війни, учасники АТО, які мають право на отримання землі поза чергою. Тобто, якщо у черзі 200людей і в цьому списку 10 ветеранів війни, то вони стають на початку списку. Спочатку вони отримують землю, а тоді всі інші.

Звісно, у великих містах, скажімо у Львові, на свою земельну ділянку можна чекати декілька років. В цьому випадку села та маленькі містечка однозначно виграють. Ще один плюс невеликих громад – це те, що у селах можна отримати земельну ділянку для будівництва житла у два з половиною рази більшу, ніж у місті. 

Як відбувається оформлення права власності?


Ця процедура складається з декількох кроків:

  • Спочатку ви подаєте заяву в орган місцевого самоврядування та чекаєте 30 днів на її розгляд.
  • Якщо все пройшло успішно, вам надають дозвіл на розробку проекту землеустрою.

  • З цим дозволом необхідно звернутися в підприємство, яке займається розробкою проєктів землеустрою. Підписуєте з ними договір і чекаєте на готовий проект.

  • Згодом ваш проєкт затверджує орган місцевого самоврядування, який надавав дозвіл. В рішенні про затвердження одразу передбачається пункт про передачу цієї землі у власність. 

  • З цим рішення треба звернутися до реєстратора в ЦНАП і через декілька днів ви отримуєте витяг про реєстрацію речового права у державному реєстрі. З цього дня земля ваша.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!