Крок вперед, два назад. Як підписати декларацію з лікарем і «не попасти» на гроші

9901 0
За два роки пацієнти захочуть підписати декларації, але може статися так, що не буде з ким.
Фото: i2.wp.com

Фото: i2.wp.com

Чим загрожує для лікарів та їхніх пацієнтів відсутність чітких термінів для підписання декларацій з лікарями у рамках медичної реформи розповідає сімейний лікар Першої міської поліклініки Львова та депутат ЛМР Володимир Роп’як.

Донедавна представники Міністерства охорони здоров’я чітко описували терміни підписання декларацій пацієнтів з лікарями – до кінця 2018 року. Однак з початком процесу риторика головних промоторів реформи зазнала змін – тепер терміни стають ледь не безстроковими.

З одного боку, це ніби добре, бо немає під кабінетами черг, люди не нервуються і не створюють нездоровий ажіотаж в останній тиждень, коли всі мокрі, бо треба «дати країні вугля» за старою радянською традицією.

З іншого боку, невизначеність в часі відчутно демотивує людей піти до лікаря та укласти угоду – вони знають, що це можна зробити і за рік, і за три, а тому нікуди не поспішають. Станом на зараз цей процес іде повільно. І це загрожує не чергами у коридорах поліклінік та амбулаторій. Наслідки можуть бути значно гіршими, бо інші часові норми медреформи ніхто не скасовував. Зокрема, положення про те, що з 2019 року медичні заклади первинної ланки фінансуватимуть на підставі укладених угод.

А що робити, коли замість двох тисяч угод лікар має лише тисячу, бо інші потенційні пацієнти  нікуди не поспішають? Щоби ви розуміли – за таких умов зарплатня лікаря та медсестри становитиме 5 тисяч гривень мінус податки. Хоча сімейний лікар згідно із шатним розписом повинен мати двох медсестр і тоді ця платня становитиме трохи більше 3 тисяч без сплати податків. А якщо угод буде 500, то розмір платні на двох складе дві тисячі гривень. Хто з медиків за такі гроші ходитиме на таку роботу? Та ніхто.

Врешті МОЗ до цього часу не пояснив, яким має бути відсотковий розподіл платні між лікарем і медсестрою.

Читайте також: Як працюватимуть поліклініки та сімейні лікарі за новими правилами. Запитання і відповіді

Тому поліклінікам загрожує відтік лікарів, які шукатимуть собі спокійнішого та стабільнішого заробітку. А пацієнтам запропонують підписати угоди з іншими медиками. А це тягне за собою іншу проблему – підуть лікарі, пацієнтам треба буде шукати нових. І що більше лікарів піде, то більшою ставатиме потреба в медиках. Очевидно, що колись лікарі, які залишаться, наберуть по свої дві тисячі, але де гарантія, що маса потенційних пацієнтів залишиться за бортом, бо не буде до кого звернутися. Адже чинний закон забороняє сімейному лікареві мати понад дві тисячі декларацій і цілком правильно, бо більше якісно обслужити буде вкрай важко.

Можливо, частину цих пацієнтів зможуть взяти медики, які зараз перебувають у декретних відпустках і не беруть участі в підписанні декларацій. Що буде з ними, також ніхто не говорить, хоча йдеться про сотні кваліфікованих спеціалістів.

Ті, хто не поспішає укладати декларацію, часто керуються принципом – ніколи в поліклініку не ходив, завжди користувався послугами лікарів зі стаціонару і далі так буде. Це лише часткова правда, бо з 2020 року медична реформа дістанеться й спеціалізованих закладів, куди без скерування сімейного лікаря чи спеціаліста з поліклініки потрапити буде складно. А якщо й можливо, то за більші гроші, бо лікарям зі стаціонарів, до яких вони зараз ходять, стане значно складніше приймати «лівих» пацієнтів з огляду на тотальну зміну системи.  Тому вартість їхніх послуг, скоріш за все, включатиме націнку «за ризик». Якщо ж не вдасться потрапити до знайомого спеціаліста в стаціонар, то доведеться  звернутися до приватної клініки і тут точно доведеться платити.

Пацієнти повинні зрозуміти, що укласти угоду до кінця цього року – в їхніх безпосередніх інтересах. Бо інакше вони «попадуть на гроші» і то не малі, бо змушені будуть іти за медичною допомогою у приватні клініки.

Саме тому  чиновники від медицини мали б якомога більше спонукати людей до підписання декларацій, бо це вигідно і потрібно передовсім пацієнтам . Їхня активність є запорукою того, що реформа не збочить зі шляху, а кваліфіковані кадри залишаться в поліклініках та амбулаторіях в один із найважливіших моментів медичних та суспільних реформ.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!