Кримінальні справи проти волонтерів або В чому «радість» для правоохоронців

2375 0
Державі здається, що так феноменально правоохоронці можуть розслідувати ці справи, влаштовуючи «хлопки», до речі, через провокаторів.
Фото: Еспресо

Фото: Еспресо

Минулого тижня поліція Києва заявила про гучне викриття шахрайської схеми з продажу автомобілів, яку нібито організували львівські волонтери – Святослав Літинський та Назар Островський. До цього подібні обвинувачення висували низці інших волонтерів, яким «приписують» продаж гуманітарної допомоги. Юрист та адвокат Олег Мицик під час пресконференції «(Не)безпечне волонтерство», що відбулася 13 вересня, пояснює, що не так із законом, за яким розслідують справи стосовно волонтерів, та в чому помилка правоохоронців.  

Що найбільше влаштовує в такій ситуації правоохоронців? Огульна критика зі сторони журналістів та волонтерів. А треба бити в лоб, треба говорити про конкретні речі, яких правоохоронці не розуміють. Казати, що вони не мають права розслідувати справи чи проводити обшуки – це неправильна теза. Якщо суд санкціонував обшук, значить він законний – чи то в підозрюваного, чи у свідка. Відтак, розпорошується увага ЗМІ на речі, які правоохоронці легко «відмітають». Треба ж говорити про глобальне, те, чого правоохоронці не розуміють або не хочуть розуміти.

Читайте також: Поліція оприлюднила записи переговорів у справі львівських волонтерів 

Почнемо з того, звідки з’явилася стаття, за якою притягають наших волонтерів і висувають підозри.

Перше. Якщо прослідкувати за парламентською історією цього закону (йдеться про закон №1192 – ред.), то її не було дуже довго. Безпосередньо в комітеті вносилися безліч змін, як і кожна стаття, це довго адаптовується. Фактично, вони на коліні народили цю норму. На перший погляд і я не можу сказати, що вона неправильна, але ця стаття дозволяє притягати не тих, кого потрібно, через правову невизначеність.

Друга причина – будь-який закон, який приймають щодо криміналізації, дуже довго чекає судової практики. Поки ж Верховний суд не дав у чоло, правоохоронці пишуть огульно.

Третє – це запит на потрібну річ, яка зараз існує у правоохоронців. Якщо об’єктивно, то всі ми пам’ятаємо інформацію про тушонки, які потрапляли в мережі, про відкриті розкрадання, наприклад, у Запоріжжі. Тобто цей закон був потрібний.

Питання, що ж зробили правоохоронці у конкретному випадку (наприклад, справа Дзиндри чи Літинського – ред.). Був колись радянський фільм про Шерлока Холмса, і там автор сценарію пробігається по тексту з такою рамкою, доки не натрапив на прізвище. Так-от, правоохоронці з величезного масиву інформації та правовідносин саме у такий спосіб вибрали маленький сектор. Вони починають з кордону, де хтось вказує «гуманітарна допомога», і закінчують затриманням з фіксуванням передачі коштів за техніку. Іншими словами, вони натягнули лекало розслідування хабаря на розслідування справ волонтерів, і при тому щиро вважають, що достатньо довести, що на столі лежать гроші, і в цьому випадку відбулося доказування складу злочину. Це неправильно, і суспільство це повинно пояснити.

Читайте також: Волонтер Святослав Літинський прокоментував ранкові обшуки у його домі

У підозрі, яку вручають будь-якому волонтеру, процитовано закон про гуманітарну допомогу, де написано, що гумдопомога безкоштовна. Що таке гуманітарна допомога? Це кошти донорів. А хто є донорами в цій чи іншій ситуації? Правоохоронці жодних справ не описують. Коли ми (юристи – ред.) їм кажемо «розслідуйте весь ланцюжок з походженням коштів», у відповідь чуємо «нас це не цікавить». Тому суспільство має змусити їх пояснити, дати відповідь на найпримітивніше питання: хто є донор в цій ситуації, чи порушено право донора, звідки походять ці кошти.

Раніше правоохоронці мені казали, що бояться осоромитися, якщо раптом викриють людей, які займаються волонтерством і насправді за власні кошти привезли гуманітарну допомогу. Тоді як зараз, вони не бояться цього, затримуючи людей, які купили автомобілі за свої кошти? Вони дивляться, що написано «гуманітарна допомога». Але це не суть, треба вникати в речі. Якщо, наприклад, волонтер взяв у дружини 5 тисяч доларів, купив автомобіль, а на кордоні заради понтів написав «гуманітарна допомога», то чи став від цього цей автомобіль гуманітарною допомогою?

Це ключове питання, яке ми маємо допомогти роз’яснити державі, щоб вона припинила. Їй (державі – ред.) здається, що так феноменально правоохоронці можуть розслідувати ці справи, влаштовуючи «хлопки», до речі, через провокаторів. Знаємо «магічну» цифру – 476 тисяч гривень – для наявності складу злочину. І ніхто з волонтерів, напевно, не задумувався, чому вони так наполегливо просять або три автомобілі або три випадки. Їм потрібно набрати суму, це класична провокація. За інших обставин волонтер, може, і не продавав би той автомобіль. Це самі правоохоронці створили умови, при яких відбулося це. І адвокати будуть доводити це в кожному кримінальному провадженні.  

Читайте також: Поліції це не вигідно. Літинський назвав перешкоди для волонтерів, які купують автомобілі для ЗСУ

Знаєте, в чому «радість» для правоохоронців? В тому, що від моменту, що ми говоримо про це зараз, і вироком, який потім «накинуть по шиї», пройдуть роки. У цьому і проблема – дискредитація волонтерів відбувається тепер, а дискредитація правоохоронців відбудеться колись. У конкретній справі правоохоронці, не перевіряючи наповнення благодійних фондів, перебіг цих коштів, їх повернення назад у гаманець, не можуть пояснити, звідки взялись гроші на автомобіль та умисно глибше не лізуть.

Якщо вносити до закону зміни, то там, напевно, має бути слово «донор», вкрали чи не вкрали, той, хто дав кошти. Це дуже визначальне питання. Мінне поле, по якому зараз ходять волонтери, не можна врегулювати. Мене якось запитали, чи можу дати пораду. Та не можна радити правнику, як керуватися речами, які практично не врегульовані законодавчо. Зараз дуже легко формуються справи, і це дозволяє правоохоронцям так само легко звітуватися про них.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!