Курс долара неодмінно зросте і на це є причини

4266 0
Яким буде курс долара у 2022 році? Якої максимальної позначки він може сягнути і що взагалі впливає на курс валюти, розповів Tvoemisto.tv кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємства ЛНУ імені І. Франка Ігор Лисий.
Фото: Apostrophe.ua

Фото: Apostrophe.ua

Про принципи ціноутворення валюти та її курс 

Курс долара та інших валют залежить від багатьох чинників. В Україні на курс впливають темпи надходження валюти в країну та обсяги її накопичення. 

У 2021 році ситуація із накопиченням валюти в нас була доволі непогана, на що вказував сталий курс долара. Певна волатильність курсу, зберігалася, але була незначною. Це пов’язане з тим, що в Україну надходило доволі багато валюти. 

Адже значно покращилася кон’юнктура (економічні умови торгівлі – ред.) на основні товари українського експорту. У тому числі металургії і зернових, яких у нас був доволі добрий урожай. І світова кон’юнктура цьому теж сприяла. Все це сприяло надходженням в Україну валюти у великій кількості. Не було жодних негативних політичних прогнозів чи активних військових дій. До того ж у кінці року з нами погодився й далі співпрацювати Міжнародний валютний фонд. І це один із головних індикаторів того, що наша країна здатна повертати борги.  

Сукупність цих чинників демонструвала інвесторам, що в Україну можна вкладати гроші. Ми мали не найкращий рівень інвестиційної привабливості, однак співпраця з МВФ дозволяла інвесторам позитивно сприймати Україну і вкладати в неї гроші. Зокрема, збільшувалася кількість придбаних іноземними інвесторами ОВДП (облігації внутрішньої державної позики – державні боргові цінні папери, які випускає Міністерство фінансів України та використовує їх для залучення додаткових грошових ресурсів на потреби бюджету – ред.). Завдяки їм уряд активно позичає кошти і, відповідним чином, компенсує нестачу ресурсів на фінансування важливих статей бюджету через його дефіцит.

Був, правда, певний сезонний чинник, який вплинув на незначене зростання курсу валюти: на початку осені вітчизняні підприємства отримали відшкодування ПДВ у гривні. Це, з одного боку, дозволило обмежити продаж валюти на ринку, а, з іншого – підвищити попит на неї. У тому числі – через бажання здійснити виплати дивідендів інвесторам. 

Про тенденції курсу валют у 2022 році

Наприкінці минулого року серйозно загострилася ситуація щодо ймовірного вторгнення Росії в Україну. Путін робив войовничі заяви, НАТО на них відповідало. Деякі іноземні видання, посилаючись на власні джерела у розвідці, писали про те, що у січні-лютому очікується черговий напад Росії на Україну. Тепер, як бачимо, градус напруги дещо знизився через серйозне загострення ситуації в Казахстані, яке, очевидно, відволікатиме увагу Росії від України. Однак, певним тригером зростання курсу валюти в країні восени стали ще недавно «рятівні» ОВДП. Через підвищення облікової ставки НБУ і низький попит на державні облігації та «непривабливі» політичні перспективи України нерезиденти почали позбуватися своїх ОВДП. Лише за жовтень-листопад 2021 року їх портфель скоротився на 6,64 млрд грн. Це призвело до того, що зріс попит на валюту для виведення своїх вивільнених інвестицій за кордон. З початку 2022 року тенденція зберігається. За 12 днів нерезиденти вивели ще 1,3 млрд грн, і як бачимо, українська валюта за цей короткий час втратила вже майже одну гривню на кожному доларі. 

Національний банк намагався реагувати на ці події. На початку 2021-го, коли все було відносно стабільно, він викуповував валюту і до грудня придбав 3,6 млрд доларів. Проте, лише за два останні місяці 2021 року продав аж 1,03 млрд дол, щоби припинити ажіотаж, пов’язаний із попитом на валюту. Гасячи пожежу на валютному ринку, Нацбанк зменшив купівлю валюти на міжбанку в 5,4 рази порівняно з початком грудня 2021 року. Тому лише за грудень негативне сальдо валютних інтервенцій НБУ сягнуло 153 млн дол.

Населення також скуповувало валюту через непередбачувані обставини на геополітичній арені: тільки за листопад ним було придбано 200 млн доларів. Схожа валютна істерія була наслідком загострення політичної кризи в кінці 2013 року та початку військового протистояння з Росією у 2014 році. Саме тоді, в період активних військових дій, курс валюти злетів захмарно. 

Тому, враховуючи сучасний стан валютного ринку та очікувані політико-економічні обставини в Україні, у бюджеті на 2022 рік закладений курс 28,6 грн за долар. МВФ дещо оптимістичніше дивиться на це, прогнозуючи 27,43-27,5 грн за долар. Натомість, Міністерство економіки України прогнозує 29 грн за долар. Думаю, в уряді реалістичніше оцінюють внутрішню ситуацію і розуміють, що навряд чи вдасться втримати курс, закладений у бюджеті. 

Вплив енергетики та військового стану на курс валюти

У контексті курсу валюти варто пам’ятати про можливість енергетичної кризи в Україні. Вона спостерігається не тільки на українському ринку, а й на світових енергетичних ринках. У Європі ціна газу сягає 2000 доларів за тисячу кубів. Треба враховувати й те, що у нас починаються проблеми з транзитом газу через українську територію після побудови Nord Stream 2. До того ж, продовжує триматися на високому рівні попит на газ в Азії, що значно обмежує можливості його надходження на європейський ринок, де ми будемо закуповувати його за валюту за такими ж «захмарними» цінами вже у лютому-березні 2022 року. 

Нажаль, підхід української влади до вирішення енергетичних проблем популістичний: вона запевнила, що ціна газу для побутових споживачів не зростатиме в умовах його тотального здорожчання на ринку. Фактично, раніше закуплений дешевий газ продають населенню в межах 8 грн за кубометр, не закуповуючи нового, тим самим, швидко спустошуючи газові сховища. На ринку ж він у три-чотири рази дорожчий. Рано чи пізно блакитне паливо із запасів закінчиться і тоді ми будемо змушені закуповувати його за світовими цінами. І коли ми за нього почнемо платити по 2000 доларів, як на європейському ринку, це суттєво підвищить попит на валюту в країні, а, отже, курс її так само суттєво зросте.

За найгіршого сценарію розвитку ситуації в Україні курс може сягнути 40-ка, а то й 80 гривень за долар та ще й на тлі ймовірної збройної агресії Росії. Але це вкрай негативний сценарій розвитку подій. У чому точно можна бути певним, так це у тому, що курс долара продовжить зростати у 2022 році. І це – не дивлячись на запевнення нашої влади, начебто цю й інші проблеми вона зможе «успішно» врегулювати це. Також інвестори продовжать позбуватися українських боргових цінних паперів і виводити валюту за кордон, якщо упевняться, що економічна ситуація не покращується і що можливий розвиток негативних сценаріїв через проблеми в енергетиці і російську військову агресію. А це теж посилюватиме негативний тиск на гривню, зміцнюючи долар і підвищуючи його курс. 

Записав Роман Ламанський

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!