Ми ледве дихаємо. Власниця пекарні у Львові про перший тиждень локдауну

6128 0
Скорочення підприємств в галузі обслуговування нині видно неозброєним оком. Страждають всі бізнеси.
Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

Власниця львівської кав’ярні-пекарні «Кримська перепічка» Оксана Новікова розповідає, скільки втратив її бізнес за перший тиждень локдауну. Жінка каже, що не знає, як довго пекарня зможе працювати, якщо ще врахувати підвищення тарифів на комуналку.

Упродовж першого тижня локдауну у пекарні «Кримська перепічка» середньодобова виручка знизилась на 40%. Доставку випічки замовляли навіть менше, ніж раніше, а кількість відвідувачів, які хотіли взяти щось із собою, впала удвічі.

У нас немає піцерії, що би постійно працювала на онлайн-замовлення і доставку і до якої люди звикли би. У нас все інакше. Щодня ми випікаємо на свій страх і ризик те, що, вважаємо, люди куплять. Під час стабільної роботи можна порахувати, чого саме і в якій кількості буде потрібно, але зараз це неможливо передбачити.

Читайте також: «Лишили нас без штанів». Львівські ресторатори вимагають скасувати локдаун вихідного дня

Ще у березні ми зрозуміли, що буде зовсім складно без доставки, тому запустили її і брали за це 50 грн – щоби лише покрити витрати на бензин. Нашим пріоритетом було збереження команди, якості продукції і гостей, яких тоді було не так багато, адже люди були налякані і менше виходили з дому,. Сьогодні ж, коли йдеться про локдаун на два тижні або попередній карантин вихідного дня, підприємцям, як-от нам, незрозуміло як себе вести, як планувати виробництво, розраховувати замовлення.

2-6 січня були днями, що показали адекватну динаміку продажів, таку, що мала би бути без карантину. Проте вже з 8 січня я побачила дуже суттєве падіння, якого не очікувала. Не думала, що буде все настільки критично, але попри нашу активність в соцмережах і святковий асортимент, статистика невблаганна.

Читайте також: «У підприємців є прекрасні позиції для захисту», – адвокат про протоколи поліції і карантинний бунт Львова

Як керівниця, я маю розуміти, що буде завтра, але не знаю, як це зробити зараз. Виявляється, маленький магазин з одягом несе великий ризик для поширення коронавірусу, а курортний Буковель – ні. Скорочення підприємств в галузі обслуговування нині видно неозброєним оком. Як реалістка, я бачу, що відновлення буде дуже тривалим.

Нині економічна ситуація дуже невесела, зокрема, зросла вартість усіх складових продукції. Тож про заробіток наразі взагалі не йдеться, як і не доводиться мріяти про підтримку держави – натомість маємо хаотичні рішення, що лише все ускладнюють. Ми ледве дихаємо і вже рік працюємо тільки на видатки. А тарифи, податки і ціни – ростуть. Тож не знаю, скільки ще ми зможемо протриматись.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!