Львівська пустеля. Як місту позбутися піску

5229 1
За кордоном використовують хімічні реагенти або дрібний гравій, який збирають навесні та зберігають.
Фото: Zaxid.net

Фото: Zaxid.net

Нещодавно міський голова Львова дав вказівку знайти заміну піскосуміші, якою посипають дороги та тротуари взимку, щоби не було слизько. Начальник управління інвестиційної політики Львівської ОДА Роман Матис вважає, що міським чиновникам треба було би просто пошукати в інтернеті, як це можна зробити, адже у світі достатньо способів, що допомагають захищати дороги від льоду взимку і не осідають потім у легенях мешканців.

Минулої зими чи не вперше ми мали такий випадок, коли не було важко пересуватися вулицями і дорогами – їх добряче посипали піскосумішшю. Але зараз маємо інший бік медалі. Нещодавно побував з українською делегацією в Дубаї. Парадоксально, але в місті, зведеному посеред піщаної пустелі, піску на вулицях міста там немає. А повернувся до Львова, у країну чорноземів, а на вулицях таке враження, що це піщана пустеля.

Питання про те, чим замінити піскосуміш, виникло не вчора. Просто цього року воно набуло дуже потужних масштабів. Після зими я був «приємно» здивований тим, скільки всередину автомобіля налетіло піску, хоча, повторюся, пересуватися було значно комфортніше, аніж у минулі роки.

У цивілізованих країнах цю технологію вже не використовують. Я трохи поїздив Європою – і в Швейцарії та Німеччині автобани були чисті, піску там нема. Замість нього використовують певні хімічні суміші, які запобігають виникненню льоду на поверхні дороги. Максимум, що від них залишалося, – це невеличка біла плівка на автомобілі під час їзди і після зими нічого не видно на дорозі.

Читайте також: Петиція проти використання піскосуміші у Львові набрала 500 голосів

Другий варіант – у містах багатьох країн використовують дуже дрібний гравій, щось на кшталт відсіву. На відміну від піску, його можна використовувати багато років. Узимку відсів розсипають, щоби не  було слизько, а навесні спеціальна техніка (великий пилосмок) збирає його, і потім складають у визначеному місці до наступного сезону. При потребі невеликі кількості докуповують.

Це реально проблему знімає. Я читав, що міський голова Львова дав вказівку знайти альтернативу піскосуміші, але насправді немає чого далеко шукати – досить скористатися гуглом. Питання в організації процесу – мала би бути служба, яка б це обслуговувала, і вже наступної зими ця проблема зникла би, якщо почати її вирішувати вже зараз.

Інший бік справи – фінансовий. Щороку місто закуповує великі партії піску та солі, все це потім йде в каналізацію, забиває колектори, страждають очисні споруди. І так щороку. А використання відсіву набагато вигідніше економічно. Тобто, перша закупівля може буде дорожчою, однак з часом, завдяки тому, що його можна буде використовувати багато років поспіль, такий матеріал виявиться значно доцільнішим та вигіднішим фінансово, ніж щороку купувати пісок. Навіть якщо додати до вартості пилосос, який збиратиме відсів навесні. Крім того, цей пилосос зможе просто прибирати вулиці від пилюки, яку наганяють вітри з околиць до міста.

Недавно повернувся з Франкфурта і мав можливість одного вечора прогулятися містом. Я ходив по різних районах, зокрема і біля новобудов, а будівельних майданчиків у місті дуже багато. І коли повернувся в готель, то мої мешти були чисті, чого б ніколи не сталося у Львові.

От я поглянув на взуття і згадав історію про однокласницю свого знайомого. Вона багато років тому виїхала до Німеччини, а якийсь час тому повернулася.

Вона мала справи весь день, а увечері ми зустрілися в неї удома. Сидимо на кухні, а вона дивиться на своє взуття і каже: «Я щойно усвідомила, що за тих 15 років в Німеччині жодного разу взуття не чистила».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
18 Квітня, 2018 21:01
Світлана Чудово. А в Львівській області ця программа вже працює? Є щебень? Пилисмоки? Чи вся увага добродіїв з ЛОДА прикута до життя Львова? На область вже часу не вистачає?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!