Безконтактна оплата замість квитків або Два позитивних моменти для транспорту у Львові під час карантину

3521 0
Якщо до пандемії переповнені маршрутки, черги і тиснява на зупинках та обіг готівки були звичною нормою, то в «коронавірусні» часи це – пряма загроза здоров’ю через ризик заразитися у скупченні людей.
Фото: Zaxid.net

Фото: Zaxid.net

Карантин через поширення коронавірусу COVID-19, який триває вже більш як місяць, змусив усіх нас істотно змінити спосіб життя та переглянути ставлення до багатьох звичних речей. Одна з них – це міський громадський транспорт. Член правління ГО «Лінія102.Юа» Віктор Гальчинський про те, що транспорт – це не бізнес, а соціальна послуга та, чи загроза інфікування нарешті призведе до введення у Львові безконтактної форми оплати. 

Якщо до пандемії переповнені маршрутки, черги і тиснява на зупинках та обіг готівки були звичною нормою, то в «коронавірусні» часи це – пряма загроза здоров’ю через ризик заразитися у скупченні людей.

Тож і не дивно, що саме роботу міського транспорту влада обмежила в першу чергу – у Львові, наприклад, він возить тільки працівників сфер критичної інфраструктури та тих, кому потрібно їздити на лікувальні процедури. І без жодних знижок чи пільг.

Обмеження роботи транспорту – вимушений та болючий для містян крок. Натомість під час карантину, як і за будь-якої кризи, виявляється не тільки негатив, а й можливості для перегляду пріоритетів та подальшого розвитку. Є принаймні два позитивних моменти від нинішньої ситуації щодо міського транспорту у Львові.

Перший, на мою думку – це те, що життя в умовах коронавірусу змусило владу і громаду зрозуміти, що міський транспорт – це не бізнес, а насамперед соціальна послуга для його мешканців, які наповнюють міську скарбницю коштами від податку на доходи фізичних осіб. Послуга, яка має фінансуватися як з бюджету міста, так і коштом зборів від продажу квитків. У якій пропорції – залежить від можливостей кожного конкретного міста. Відповідно, маршрути і графіки руху транспорту мають плануватися не задля виручки, а зручності та задоволення потреб пасажирів.

Варто зауважити, що Львів завдяки завчасно зробленій ставці на розвиток саме комунального міського транспорту увійшов у кризу COVID-19 добре підготовленим. І електротранспорт, і великі комунальні автобуси залишилися на маршрутах та доставляють городян на роботу і з роботи. Якби в місті домінували приватні перевізники – возити львів’ян було б нікому. Це підтверджує поведінка приватних перевізників, більшість з яких відчутно зменшили кількість рухомого складу або ж взагалі не виїжджають на маршрути. Так відбувається саме через те, що для них це бізнес, їздити навіть «в нуль» їм не вигідно, а через призупинення дії пільг вже й державні компенсації їм «не світять».

Другий позитив від карантину для міського транспорту – зростання запиту містян на безготівкову та безконтактну оплату проїзду. Створювати «на рівному місці» ризик через передавання готівки або накопичення людей без соціальної дистанції у вузьких передніх дверцятах великого автобуса не хочуть вже ні городяни, ні влада. Попри багаторічне зволікання з електронним квитком можливості безконтактної оплати у Львові є – натомість лише у електротранспорті.

Завдяки рішенням з SMS-квитком, QR-кодами та спеціалізованими мобільними додатками скористатися безконтактною оплатою у львівських трамваях і тролейбусах можуть клієнти будь-якого українського банку або мобільного оператора. Це не тільки безпечно в плані гігієни, а й на гривню дешевше за паперовий квиток у водія плюс можливість придбати 90-хвилинний квиток для проїзду з пересадками. Вигідною опцією для львів’ян є квитки тривалого користування: можна сплатити за день, три дні, місяць або 90 днів та спокійно користуватися трамваєм і тролейбусом, не турбуючись за «передавання-компостування» паперових квиточків.

На жаль, цих переваг не мають ті, хто користується комунальними автобусами. І, можливо, саме небезпека зараження коронавірусом стане тим «чарівним поштовхом», що спонукає поширити хоча б вже наявну систему безконтактної електронної оплати проїзду в електротранспорті на міські комунальні автобуси.

Так буде не тільки безпечніше, а й прозоріше – бо потрібно буде контролювати у пасажирів не тільки електронні, а й паперові квитки. А, значить, стане зрозуміло, скільки людей реально їздить щодня у міських автобусах та скільки з них оплачують проїзд.

Тоді ж можна планувати обсяги справедливих дотацій та реальні тарифи на проїзд – вигідні місту та комфортні для мешканців. А багатостраждальний електронний квиток, який реалізують коштом кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку, мав би не створювати нову, а уніфікувати та централізувати всі способи оплати проїзду. Можливо, так буде навіть дешевше?

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Колонка підготовлена в межах спецпроєкту «Мобільне місто».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!