Личаківський марафон. Що переможе: турбота про безпеку чи безкарність за халтуру

13266 2
Мешканців Личаківської турбує, чому на вулиці досі не влаштували дорожню розмітку та не встановили дорожні знаки.
Фото: Христина Процак / Facebook

Фото: Христина Процак / Facebook

У середині серпня після півторарічного ремонту відкрили для проїзду автобусів та приватних автомобілів відремонтовану вулицю Личаківську (від вулиці Котика до кільця на Пасічній). Із 1 вересня туди запустили й трамвай, утім досі не встановили дорожні знаки, розмітку та відповідні світлофорні об’єкти. Крім цього, міська влада обіцяла виправити недоліки ремонту. Що вимагають мешканці та чому діалог із владою налагодити не вдалося, розповідає активістка Анастасія Карп’як.

Уже півтора року триває ремонт кілометрової ділянки вулиці Личаківської між перехрестями з Мечникова та Пасічною. Вартість ремонтних робіт становить близько 6 млн євро. Інша ділянка цієї магістральної вулиці була капітально оновлена ще до чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. Тоді ремонтні роботи відбувались на відрізку між площею Митною та вулицею Заньковецької, загальною протяжністю близько 750 метрів. У 2011 ремонт тривав півроку та обійшовся місту в 3 млн євро, тобто втричі швидше і вдвічі дешевше і, на відміну від щойно відкритої після капітального ремонту ділянки, завершився без критичних ляпів та помилок, які можуть коштувати людям здоров’я, а то й життя.

Читайте також: Історія ремонту вулиці Личаківської у датах і цифрах. Візуалізація

Не будемо згадувати про всі незручності, які довелось пережити мешканцям Личаківського району та Винник в останні півроку, пробираючись крізь ремонтовану ділянку, з надією встигнути запхатись у 29 маршрутку.

Люди терпіли і чекали щасливого завершення. Деколи щось радили, коли недоліки проекту були очевидними, дочитувались до нормативів, робили порівняння, ділились враженнями, писали звернення до посадовців, ініціювали проведення зустрічей та тест-драйвів.

Читайте також: Що не так із ремонтом на Личаківській

Ми дочекались. І вулицею врешті-решт відновили рух. Але вийшло так, що Львівська міська рада, намагаючись з усіх сил втиснутись у заплановані терміни відкриття, свідомо знехтувала безпекою жителів, відкривши для повноцінного проїзду вулицю, якою невідомо як їхати і де переходити, оскільки на складних для руху перехрестях відсутні світлофори, розмітка чи хоча б дорожні знаки. Однак є вдосталь встановлених посеред тротуарів знаків, які несуть і без того очевидну інформацію, і об які можна випадково розбити голову. 

Для прикладу перехрестя Мечникова – Личаківська, рух по якому відновили ще на початку минулої осені. Тут пролягає два трамвайних та майже десяток автобусних маршрутів, щодня їздять тисячі приватних автомобілів, а також розміщені три пішохідних переходи, і звісно, року часу не вистарчило, щоб встановити тут знятий під час ремонтних робіт світлофор чи хоч нанести дорожню розмітку. Зараз це перехрестя – суцільний хаос, який подолає не кожен досвідчений водій, не кажучи про студента, який доганяє маршрутку чи учня, що поспішає до школи.

Не кращу ситуацію ми маємо і поблизу перехрестя вулиці Личаківської з бічними Мучною та Котика, де колись був безпечний регульований пішохідний перехід, а сьогодні залишився хіба старенький покручений знак із облізлою фарбою, який підлеглі ЛКП «Львівавтодор» скромно прикрили іншими дорожніми знаками.

Перший заступник міського голови з питань ЖКГ пан Сергій Бабак обіцяє, що з часом світлофори на переходах таки з’являться, та коли це станеться – питання відкрите. Поки що до місць, де колись мають з’явитися світлофори, навіть не підвели відповідні комунікації.

Якщо затримки зі встановленням світлофорів у Ратуші пов’язують із складними процедурами закупівлі обладнання, які чудесним чином не встигли провести за півтора року ремонтних робіт, то чому тут на дорожньому полотні не нанесли хоча б «зебру» та яскравий знак «пішохідний перехід», який буде видно водіям – є взагалі питанням без відповіді.

Іноді висловлюються припущення, що розмітка не триматиметься на бруківці. Однак це не так. На фото нижче показано розмітку проїжджої частини за адресою Личаківська, 221. Фарба тримається не гірше, ніж на асфальтному покритті. Якщо ж хотіти на віки, то є широко використовуваний варіант бруківки іншого кольору.

Окремої уваги потребує невизначена кількість та ширина смуг руху між вулицями Мечникова та Котика. Цей відтинок дороги більш нагадує звивисту гірську річку з заплавами та різкими звуженнями гирла, а не дорогу, яку проектували фахівці-інженери. Та й рух авто тут більше схожий на хаотичне сплавляння поміж перешкод, а не розмірений транспортний потік європейського міста, де кожен учасник знає, де смуги руху свого напрямку, де – зустрічного, а де – місця для паркування чи зупинки.

Шановні фахівці-проектанти, а також ті, хто приймає рішення про готовність вулиці для експлуатації, звертаюся до вас. Ліхтарі світлофорів та кольорова розмітка – не тюнінг і не маскарад у сучасному чималенькому місті. Це – безпека, це – здоров’я і життя. Звиклі до відворотності покарання за непрофесійну, а часом злочинну діяльність, ви втрачаєте відчуття відповідальності за життя і здоров’я тих, хто найняв вас на роботу.

Окрім небезпечних ділянок дороги, описаних вище, оновлена Личаківська славиться унікальним тротуаром та ноу-хау пандусом «Зиг-заг» поблизу школи №63.

Проектант настільки познущався з даного відрізку вулиці, що люди для проходу бетонної барикади скачуть як козенята, або протоптують на  газонній травичці стежину, або виходять на проїжджу частину, і лише кожен десятий, або й менше, йде лабіринтами, які придумав жартівник-проектант. Зрештою, він настільки захопився створенням цієї головоломки, що опустив деталь присутності поруч школи, куди сотні дітей сходяться зі всього району і було б добре облаштувати поруч пішохідний перехід, на необхідності якого наголошували мешканці, оскільки до найближчої «зебри» потрібно робити гак у 500 метрів.

Коли мешканці району одностайно вимагали у міської комісії, що приїхала на оглядини вулиці, прибрати чудо-пандус-барикаду, чиновники заявили: «Хочете – переробляйте за свої гроші».

Людям стало сумно. Було б зрозуміло, якби гроші на ремонт чиновники давали з власної кишені. Втім ремонт виконали за кредитні кошти ЄБРР, та ще й у євро, курс якого постійно росте, а гривня падає. 

Можна ще багато писати про реконструкцію Личаківської. Історію про те, як громада об’єдналась у боротьбі за право жити з підвалами і квартирами, які не затоплює при першому дощі, за нормальні тротуари без сходів, де зимою зможе проїхати снігоочисна техніка, за дорогу, якою безпечно їздити для всіх видів транспорту і яку безпечно переходити, за нормальні зупинки, на які може приїхати будь-який трамвай без підрізання дверей, за кишені, куди заїде автобус на зупинці, щоб не створювати перешкод решті транспорту, що рухається вулицею, і ще за багато не менш важливих деталей, які просто роблять життя безпечним та комфортним.

Є зміни в проекті, яких нам спільною працею вдалось досягти. Поки їх зовсім небагато. Відповідальні чиновники комунального «Львівавтодору» та їхні безпосередні керівники в Львівській міській раді, маючи занадто високі амбіції або занадто погану освіту, або опираються зі всіх сил, прикриваючись французькою компанією «Egis», що здійснює технічний нагляд, або просто мовчать. Але вони прийшли і підуть, а нам тут жити, і наш обов’язок зробити все для того, щоб Личаківська не була львівським позорищем, а стала прикладом співпраці громади і чиновників, які чомусь забулись, для задоволення чиїх потреб їх найнято громадою на роботу та кому насправді прийдеться віддавати взяті владою мільйонні кредити.

Фото авторки

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
8 Вересня, 2018 19:00
Марина Може вартує вчити дітей переходити дорогу? Вся стаття одне звичне ниття, наших людей хлібом не корми, але дай повчити інших як і що треба робити. Де знаки ставити, де світлофори, де розмітку малювати, у нас всі страх які мудрі. А навчити своїх дітей переходити дорогу ніхто не може. Бо тут треба самому нести відповідальність, а не пальцем тикати в інших.
8 Вересня, 2018 13:13
Олександра Я мешкаю на вул.Мучній. Перехрестя Мучна-Котика стало вкрай небезпечне, бо автомобілі женуть на шаленій швидкості, особливо згори. Перебігаєш Личаківську і з"являється небезпека потрапити під трамвай, дорослому важко, а що казати про дітей. Очевидно, що поки нема світлофорів, треба, щоб хоча б патрульні тут чергували, бо недалеко до біди.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!