Має бути підготовка. Що слід знати, якщо збираєтесь у гори з дітьми

3446 0
У горах слід мати яскравий одяг, свисток, дощовик, запас води у наплічнику, заряджений телефон або номери рятувальників на папері. Маршрут слід вивчити наперед і виходити, оцінюючи час доби. Не уявляйте себе підкорювачем гори. Гори або впустять в гості, або ні. Вони були і будуть, а ви ні.
Photo by S&B Vonlanthen on Unsplash

Photo by S&B Vonlanthen on Unsplash

У Карпатах під час підйому на Говерлу у суботу заблукав шестирічний хлопчик Олексій Стефанців. Його шукали поліція, рятувальники, волонтери майже 12 годин. Дитину вдалося знайти наступного дня, у неділю, під вечір. Олексійко був втомлений і наляканий, але, на щастя, з ним усе добре. З огляду на цей випадок львівcька вчителька Мар'яна Наливайко-Лозинська поділилася власним досвідом походів у гори із дітьми, а також розповіла про те, яких правил слід дотримуватися.

Читайте також: У Карпатах знайшли 6-річного хлопчика, який вчора заблукав у горах

По той бік новин. Багато хто висловився стосовно ситуації, коли хлопчик згубився в Карпатах. Я вирішила зібрати певний власний досвід і виписати його як пам'ятку самій собі. Якщо кому згодиться, то тільки тішуся.

Отож:

  1. Розмова з дітьми, в разі, якщо загубитесь – де зустрічаємось. В ідеалі – слід стояти на місці, де загубилася або біля якогось чіткого орієнтиру, обумовленого наперед.
  2. Якщо в місті – звертатись до людей, які на робочому місці. В ідеалі – до поліції. Якщо на природі, то по ситуації, але не забувати про обережність.
  3. Відповідати, якщо кличуть тебе. Навіть, якщо дуже сильно ображений.
  4. Взяти яскравий одяг, помітний здалеку – особливо в гори. Комуфляж для військових. Закриті ноги, накриття на голову, закрите взуття. Тут без заперечень.
  5. Мати свисток або щось, що видає голосні звуки у кожного.
  6. В наплічнику мати дощовик, фліску, запас води, перекус горішками тощо, джерело вогню.
  7. Заряджені телефони. У телефон і на папір мають бути виписані номери рятувальників. Зв'язок є далеко не всюди, але з'являється. Старшим дітям згодиться. Батькам, керівникам та супроводжуючим групам обов'язково.
  8. Вивчення маршруту наперед. Діти мають знати, що таке маркований маршрут, як виглядають позначки ВАШОГО маршруту. В жодному випадку не йти навмання, скорочувати стежки, йти вздовж потічків до річки. Це може бути небезпечно для життя.
  9. Вміння користуватись картою (в ідеалі) і навігатором (офлайн навігатор типу OsmAnd має бути закачаний на телефон).
  10. Дорослі відповідають за дітей. Тому має бути достатня їхня кількість на групу. Дорослі попереду і позаду. Діти посередині. Перший має бачити хвіст групи і не розривати групу, навіть, якщо ви герой і вмієте ходити швидко. Мали минулого року досвід, коли керівник вже був на горі, а хвіст ще бозна-де і без зв'язку. Так НЕ МОЖНА, бо це небезпечно. У випадку з власними дітьми – мама попереду, потім діти, потім тато. Або навпаки. Але всі мають бути в полі зору. Якщо дітей багато – перераховувати їх час від часу. Це нормальна практика.
  11. Виходити на маршрут, оцінюючи час доби. Нема часу – повернулись. Краще вчасно розвернутись, ніж потім блудити в темряві. Якщо в вас група дітей різного віку – орієнтуйтесь на слабших.
  12. Не уявляйте себе підкорювачем гори. Гори або впустять в гості, або ні. Вони були і будуть, а ви ні.
  13. Від помилки не застрахований навіть провідник з величезним досвідом, спорядженням і навиками. Особливо з дітьми. Це варто пам'ятати батькам, які відпускають дітей. Але питання безпеки є першочерговим, тому варто проговорити різні моменти. І йти спочатку слід недалечко, розуміти свої сили, не уявляти себе всесильним. Гори не прощають легковажності.
  14. Цікавитись питаннями безпеки в дикій природі. Минулого року я мала кілька розроблених занять на тему "Що робити якщо..." в живій і неживій природі. І нехай ті знання ніколи не згодяться, але будуть. В критичний момент може й згадається. Те ж стосується першої домедичної допомоги.
  15. Аптечка. В старших. Але і в дітей спокійно може в наплічничку лежати пластир, хлоргексидин, бинт.
  16. Авторитет. Не авторитарність, хоча і то часом є, куди правди діти. Але я тут старший, я за тебе відповідаю. Мене не просто слухати, але чути і виконувати. Якщо ні, розвертається вся група. Чому? Ну бо так. Це командна робота і ми або працюємо разом на результат, або ні.

Мандри – це пристрасть. Хто став на цей шлях, з нього зійти важко. Та і не треба. Але підготовка має бути.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!