Трагедія в Дрогобичі нагадала, що «дядя Коля — не експерт»

26722 1
Для мешканця кум-сват-брат — найекспертніший експерт, адже зробив собі сам ремонт у всій хаті. Але він нічого не знає про прорахунки навантажень, ніхто перед ремонтом не робить ніяких проєктів і не користується кресленнями.
ілюстративне фото: Закон і Бізнес

ілюстративне фото: Закон і Бізнес

У ніч з 27 на 28 серпня у Дрогобичі обвалився під’їзд будинку, внаслідок чого загинули двоє людей. Причину обвалу встановлюють. Після трагедії Іван Савицький, що очолює ОСББ «Повітряна, 92», розмірковує, що не так із старими багатоквартирними житловими будинками у Львові та чому вони часто є в поганому технічному стані.

Трагедія в Дрогобичі наштовхнула на інші думки — про масову безвідповідальність. Багатоповерхівці, у якій я живу, 38 років. Вона — середньостатистична. Упродовж 38 років значною мірою всім було начхати на її технічний стан. Мешканцям — бо не мій будинок, «у мене тіко квартира». Начхати й ЛКП — бо «шо я можу зробити за оті копійки». Владі — бо не на часі, ще постоїть. І я не чув про капітальні ремонти житлового фонду.

Тарифи на утримання будинку — низькі, і відповідно до них ЖЕКи робили вигляд, що щось роблять, а люди справно їм платили, наївно вірячи, що цього вистачить, і потайки схрещували пальці, щоб тарифи не підвищували.

У 2015 році, усвідомивши увесь «триндець» технічного стану житлового фонду країни, з Положення про передачу будинків забрали вимогу провести капітальний ремонт перед їхньою передачею ОСББ. Унаслідок цього новоутворені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, а конкретно люди отримали в управління мотлох. І ми ж пам’ятаємо далі про небажання підвищувати тарифи.

Читайте також: Створити ОСББ у Львові: все у ваших руках (насправді ні)

Крім того, і до цієї реформи, і після неї, бачачи пасивність влади, люди почали брати ремонти квартир у свої руки, що призвело до ситуації, коли скупий платить двічі. За останні десятиліття ці всі будинки переформатовані в плані інженерних мереж у хвіст і в гриву. Кожен ставив собі батареї там, де хотів і як хотів, доштуковував ребра, забирав ребра, міняв проводку і пакетники відповідно до власних вподобань, газові труби заміняв шлангами, прорубував вентиляційні шахти там, де хотів, а не там, де заплановано. І це все абсолютно не відповідає ніяким вимогам. Адже для мешканця кум-сват-брат — найекспертніший експерт. Сусід дядя Коля, який ремонтує проводку і каже «став пакетник 25-ку», насправді нічого не знає про прорахунки навантажень. Зате дядя Коля авторитет, бо «зробив собі весь ремонт в хаті».

Ніхто і ніколи не робив проектів, не користувався кресленнями та прорахунками. Усі внутрішні мережі зроблені Василями, Миколами, Іванами — майстрами «золоті руки», після яких рвуться труби, розбалансовується система опалення, люди мерзнуть, горять щитові, вибухає техніка і газові прилади. Відсутність покарання за самовільне втручання, лібералізація правил внутрішніх ремонтів, відсутність зобов’язань здавати ліцензованим експертам роботу перетворює будинки на бомби сповільненої дії. Бо ніхто не несе відповідальність.

Я знаю, що деколи отримати дозвіл чи погодити проект — це сім кіл пекла, але це вже друга сторона медалі. Навіть якщо процедури погоджень та проектування будуть прості, мешканці не будуть цього робити, бо вони так звикли за 38 років. За останні 38 років будинок дали на розтерзання самоучкам і криворуким майстрам, а тепер ми дивуємось, що десь щось не працює або працює не так. Або вибухає.

Читайте також: На вулиці Льва запрацює другий у Львові майданчик для будівельних відходів

А що Голова ОСББ чи правління? Що він може зробити, якщо квартира — це приватна власність, «то моє — і все, не пущу, тобі для чого, яке маєш право»? Мешканці задовбали зі своїми правами, не знаючи обов’язків. Я знаю кілька методів, як зайти у квартиру і «нагнути мешканців», але це буде довго і у «встановленому законом порядку», а за той час і надалі системи будуть розбалансовані, електрощитові горітимуть і, не дай Бог, вибухатиме щось. А винен буде хто? Правильно, керівник. А з чого це раптом?

Які референдуми? Яка «влада народу»? Або влада дасть більші чіткі, структуровані і не двоякотрактовані повноваження управлінцям ОСББ щодо реалізації прав з управління будинку щодо співвласників, або це все нагнеться до чорта.

Управлінець — не нянька, не психологічна служба допомоги, не «поганий поліцейський» для сусідів які «не хочуть сваритися з сусідами». І аж ніяк не цап відбувайло.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
31 Серпня, 2019 10:57
Уляна Загинуло не дві людини, а вісім!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!