Маю угоду з лікарем приватної практики. Чи можуть відмовити в обстеженні у комунальних лікарнях?

4641 0
Немає різниці, чи уклали ви декларацію з лікарем комунальної поліклініки, а чи з лікарем ФОП чи сімейним лікарем приватного медичного закладу.
фото: uarp.org

фото: uarp.org

Пацієнти можуть підписувати декларації із сімейними лікарями, які працюють не лише в комунальних, а й у приватних закладах. Та часом львів'яни, які мають угоду із «недержавним» лікарем, стикаються з проблемами під час обстежень за скеруванням у міські лікарні. Про те, чому так не повинно бути, і як реагувати на безпідставну відмову у наданні послуги – сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко.

Програма медичних гарантій визначає чіткий перелік медичних послуг, оплата яких здійснюється за рахунок держбюджету. За скеруванням сімейного лікаря, з яким пацієнт уклав декларацію, можна пройти необхідні обстеження в закладах комунальної та приватної власності (за умови, якщо приватний медичний заклад законтрактував ту чи іншу послугу з НСЗУ – рідко, але таке буває).

З моменту, коли все більше і більше лікарів переходять працювати «на себе» (створюють ФОП, об’єднання ФОПів чи приватна клініка надає частку послуг після укладання угоди з НСЗУ), пацієнти стикнулися зі ситуацією, коли їм відмовляють в обстеженні в комунальних медзакладах за скеруванням сімейного лікаря, який «посмів» вийти із системи.

Чому це відбувається? Факторів декілька.

По-перше, медзаклад міг не укласти договір на оплату через НСЗУ саме на цей пакет послуг чи обстежень. Причин багато – відсутність якісного обладнання, умов для надання послуги, фахівця, зрештою.

Читайте також: Чи справді можна вакцинуватись залишковими дозами. Журналістський експеримент

По-друге, банальні хиби комунікації між керівництвом і працівниками підрозділів. Часто рядовий фахівець може і не знати, що ця послуга задекларована в пакеті договору і надається безоплатно (за скеруванням лікаря, звичайно). Але, пам’ятаймо – незнання законів не звільняє від відповідальності за їх невиконання.

І, по-третє, банальний людський фактор. Як це лікар, який працює «приватно», сміє скеровувати до нас на безоплатне обстеження? Ич, який розумний. Зараз ми йому покажем «кузькіну мать» (все це зі саркастичною посмішкою в бік пацієнта – «вас приватний лікар скерував –  то платіть гроші, мудрі знайшлися»).

І ось тут підходимо до найважливішого.

Шановні пацієнти! Немає різниці, чи уклали ви декларацію з лікарем комунальної поліклініки, а чи з лікарем ФОП чи сімейним лікарем приватного медичного закладу. За скеруванням свого лікаря ви МАЄТЕ ПРАВО на безоплатне обстеження в будь-якому закладі міста чи країни, якщо цей заклад підписав пакет послуг з НСЗУ на це обстеження (рентгенографія, УЗ-обстеження, консультація вузького фахівця тощо), за записом.

Скеровуючи Вас на консультацію чи додаткові обстеження, які потрібні мені для встановлення діагнозу, я вже добре вивчила дашборд від НСЗУ з переліком закладів, що підписали пакети угод та ці консультації чи обстеження проводять.

А що робити, якщо Вам відмовляють чи вимагають гроші/оплату? Для цього є чіткі інструкції.

Перш за все – звернення до керівника медзакладу. Часом людям треба нагадувати про зобов’язання, які вони на себе взяли. Невиконання умов контрактування має свої юридично-правові наслідки, включно з анулюванням договору з НСЗУ.

Далі – звернення на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 або ж можна заповнити електронну форму на сайті. Звичайно, це не дасть моментального ефекту, але призведе до того, що в медзакладах комунальної власності відмовляться від правила «бо так було завжди» і почнуть працювати по-новому. Якщо не буде скарг – це як маркер «в Багдадє всьо спокойно», це як зі Стєпановим і кисневими концентраторами («які кисневозалежні хворі виписуються? Нічо про таке не знаю», – в той час, коли хворі виходять з клініки з номером голови благодійного фонду, який може допомогти з отриманням цього девайсу).

Читайте також: Чи лікувати пневмонію вдома. Інтерв'ю з пульмонологом

Відсутність повідомлень про порушення прав пацієнта та порушення умов контрактування лише ще більше розв’язує руки деяким недобросовісним керівникам та їх працівникам. Обґрунтовано скаржитися на порушення своїх прав – підважити ще одну цеглину в стіні ретроградів, зробити ще один крок до змін в системі охорони здоров'я.

Шануйтеся, майте гарний день, і пам'ятайте, захищати свої права – не соромно.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!