Майже диверсії, або Чому слід у п'яних водіїв вилучати авто на потреби ЗСУ

2356 0
Нарешті з’явилася справді радикальна можливість, принаймні, на час війни, прирівняти п’яні ДТП до диверсій.
Фото ДТП у Сокільниках біля Львова

Фото ДТП у Сокільниках біля Львова

У Рівненській області на потреби ЗСУ вилучили понад 230 автомобілів у водіїв, які керували у стані алкогольного сп'яніння. Колишній поліцейський, активіст Pitbull Lviv Микола Ільчук закликає голову Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького також видати подібне розпорядження, щоб прирівняти п’яні ДТП до диверсій і нарешті побороти цю проблему.

Доки нам надходить озброєння від західних союзників для початку контрнаступу, а плани путіна із окупації України зазнають невдачі, ситуація на дорогах України не вселяє такого ж оптимізму.

Хоча законодавство і дозволяє органам державної влади (військовим адміністраціям) у військовий час приймати радикальні рішення щодо боротьби з різного роду правопорушеннями через обмеження певних «прав» громадян, але далеко не всі керівники областей цим користаються. Про що саме я хочу тут розповісти? Про банальну і стару проблему України – пияцтво за кермом.

Читайте також: П'яні за кермом не відступають. Чому посилення відповідальності не дало результату

Як не намагались депутати та чиновники у Кабміні та профільному МВС побороти цю проблему ще з 2015 року, коли народилась Нова поліція, та досі ніяк не вдавалося. Аж ось з’явилася справді радикальна можливість, принаймні, на час війни, коли п’яні ДТП можна прирівняти до диверсій (згадайте хоча би, як 6 квітня БМВ з п’яним депутатом Сокільницької сільської ради Мар’яном Соляром у салоні, протаранило автозаправку у Сокільниках, і чудом пошкодження зазнали лише вхідні двері АЗС та автомобіль).

То ж про що саме йдеться? За рішенням голови обласної військової адміністрації, поліція в області може отримати повноваження вилучати на потреби ЗСУ чи ТрО транспортні засоби осіб, які керують в нетверезому стані або з ознаками алкогольного сп’яніння. Звісно, при цьому складаються усі необхідні документи, а автомобіль перед передачею певній військовій частині проходить оцінку експертом НДЕКЦ (чи іншим уповноваженим експертом).

Цілком імовірно, що після завершення воєнного стану, автомобіль повертається власнику. Чудова ідея, хіба не так? Особливо, якщо це бус або позашляховик, яких так бракує нашим захисникам в передових частинах. Для цього зараз є всі можливості та передумови – воєнний час, гостра потреба у автомобілях у ЗСУ, а головне – суспільне обурення, що хтось захищає державу та волонтерить, а хтось не тільки дозволяє собі неприпустимі речі, а і несвідомо здійснює диверсійно-підривну діяльність у тилу. Нам і диверсантів не потрібно. Так, за 2 місяці у Львівській області склали понад 500 протоколів на нетверезих водіїв, трапилося з їхньої вини 31 ДТП, де травмувалося 3 особи і 1 загинула.

Читайте також: Три магістралі у Львові зроблять безпечнішими

На подив нашої організації, правом відбирати авто скористалися лише 7 (сім) областей України – Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Полтавська, Рівненська та Тернопільська. Як бачимо, серед них немає Львівської. То що ж заважає голові ЛОВА Максиму Козицькому прийняти подібне рішення. Невже ті наслідки, які вже трапилися та потенційно можуть трапитися кожного дня, є нижчими, ніж правові чи репутаційні ризики.

Наша організація спільно з 4 іншими громадськими організаціями Львівщини звернулись до голови ОДА 7 травня (наразі очікуємо відповіді) з проханням видати подібне розпорядження, яке би суттєво «дало по руках» тим, хто навіть під час війни дозволяє собі п'яним сідати за кермо і наражати людей на небезпеку.

Для зручності ми спільно з юристами навіть підготували проєкт рішення та надали всі копії таких розпоряджень з інших областей. Наприклад – у Рівненській області, де статистика п'яного водіння в рази нижча за Львівську, за 2 місяці вилучили понад 230 автомобілів у пияків

Читайте також: «Передамо на потреби ЗСУ», – Садовий про авто, припарковані у неналежному місці

Немає війни без ризиків. То, може, поки кожен на своєму місці робить усе можливе для перемоги, варто взяти на себе всю відповідальність, яку дозволяють обставини і законодавство, а не готувати цілим юридичним відділом ОДА чергову відписку в стилі «чому ми не можемо цього зробити?».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!