Майже казка. Про що говорять передвиборчі програми Зеленського та Порошенка

4717 0
Програма Володимира Зеленського небезпечна для нього ж самого.

Керівник Вищої школи публічного лідерства НУ «Львівська політехніка», експерт проекту «Свідомі вибори» Олег Паска проаналізував, що кандидати в президенти Володимир Зеленський та Петро Порошенко говорять у своїх програмах про українську мову, вступ до ЄС і НАТО, а також війну на сході України.

Програми кандидатів в Президенти України Петра Порошенка і Володимира Зеленського написані в різному стилі. Якщо програма Зеленського має характер майже казки, мрії, то програма Петра Порошенка є більш конкретною, приземленою.

Зокрема, щодо перспективи членства України в НАТО та ЄС у програмі Порошенка записано чітко: «У 2023 році ми подамо заявку на вступ в ЄС, отримаємо і почнемо виконувати План дій щодо членства в НАТО». Натомість у програмі Зеленського зазначено: «Рух України до НАТО та інших безпекових об’єднань — запорука нашої безпеки, в яку я вірю та яка повинна отримати підтвердження через всеукраїнський референдум». Про вступ до Європейського Союзу не йдеться взагалі.

Теза про референдум означає, що кандидат ставить під сумнів недавно ухвалену Верховною Радою України норму Статті 102 Конституції, яка зобов’язує Президента України гарантувати реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО.

Наступний блок питань, на який варто звернути увагу — це питання гуманітарного спрямування. Так, щодо української мови Петро Порошенко обіцяє «продовжувати політику підтримки української мови, як єдиної державної»  та гарантує підтримку культурних проектів. Щодо Володимира Зеленського, то в його програмі жодної згадки про українську мову немає, як і про культуру, кіно, мистецтво, що доволі несподівано з огляду на його професію.

Читайте також: ЗеЛьвівщина. Яким є портрет виборця Зеленського в нашому регіоні

У кандидатів суттєво відрізняються підходи щодо безпеки держави, військового будівництва, російської агресії та повернення окупованих територій Донбасу та Криму.

Так, Володимир Зеленський декларує, що «ми повинні вибороти мир для України. Перед гарантами за Будапештським меморандумом і партнерами ЄС ми ставитимемо питання підтримати Україну у прагненні завершити війну, повернути тимчасово окуповані території і змусити агресора відшкодувати завдані збитки». При цьому варто зазначити, що про Росію, як агресора, у програмі взагалі не згадується, як і про Крим.

Натомість у програмі Петра Порошенка йдеться саме про «російську агресію та економічну блокаду з боку Російської Федерації». Він пропонує рецепт повернення окупованих територій Донбасу і Криму: «Ми продовжимо лінію на відновлення територіальної цілісності України та повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму політико-дипломатичним шляхом, забезпечуючи єдність проукраїнської коаліції у світі, використовуючи інструмент санкцій та механізм міжнародної місії ООН на всій території окупованого Донбасу».

Читайте також: Якби українці читали Конституцію або Чому українські виборці завжди розчаровуються

Серед  численних тез програм кандидатів можна знайти кумедні або такі, що свідчать про відсутність елементарних знань. До прикладу, у програмі Володимира Зеленського стверджується, що з 1 грудня 1991 року в Україні не було референдумів. Проте кожен випускник середньої школи в Україні знає, що в Україні у 2000 році був референдум, на якому 90% українців висловилися за скасування депутатської недоторканості, зменшення чисельності депутатів парламенту з 450  до 300 осіб та створення двопалатного парламенту. Однак, з того часу ніхто так і не впровадив це у життя.

Другим «ляпом» є те, що кандидат Зеленський пообіцяв «освітній ваучер», який дозволить геніям вибрати для навчання будь-який вуз України. Проте система незалежного оцінювання вже дає такі можливості вибору вишів, і не лише одного.

Пробував також знайти подібні огріхи в програмі Петра Порошенка, однак його документ складений професійніше, хоча теж має достатньо гасел.

Загалом програма Володимира Зеленського є більш розмитою, з обтічними формулюваннями, менш професійною з технічної точки зору. Водночас, вона написана так, що подобається великій кількості виборців, бо кожен може ті обтічні фрази уточнювати на свій манер і думати, що кандидат у президенти буде вирішувати те чи інше питання саме у той спосіб, у який думає виборець.

Читайте також: Очікування та реальність. Кого і що обиратимуть українці в неділю

Натомість програма Петра Порошенка більш конкретна, нагадує план з окремими механізмами реалізації та спрямована на активних виборців, які орієнтовані на боротьбу з російською агресією. Її недоліком є те, що вона може подобатися меншій частині виборців, але кандидат, у випадку його обрання, не зможе надто розчарувати її реалізацією, оскільки є уявлення про те, як вирішуватимуться основні проблеми. Крім цього, виборцям легше контролювати виконання такої програми.

У той же час програма Володимира Зеленського є менш безпечною для нього, адже коли її доведеться реалізувати, то може виявитися, що його кроки будуть надто відрізнятися від уявлень виборців, які за нього проголосують. У них може виникнути багато запитань до виконання програми, це важко буде контролювати, бо кожен уявлятиме свій спосіб її реалізації. Це, своєю чергою, може спричинити різне тлумачення діяльності кандидата, швидке зростання незадоволення та складні наслідки для його команди і країни.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!