Поверніть дітей за парти, або Не демотивуйте вакцинованих вчителів

3116 0
На дистанційному навчанні важко сприймати навчальний матеріал, маленьким дітям важко сфокусуватися. Батьки змушені дітей розсаджувати у різні тихі куточки і облаштувати належно ще і свою роботу. При цьому, у дітей розмиваються всі межі в організації дня. Також ціна прогалин для подальшого навчання буде величезною.
Photo by Thomas Park on Unsplash

Photo by Thomas Park on Unsplash

У Львові зареєстрували петицію про відновлення очної форми навчання в освітніх закладах під час «червоної» зони за умови 100% вакцинації колективів освітніх закладів. Батьки у Львові обурюються, адже раніше початковим школам обіцяли, що їм дозволять працювати у будь-якій зоні, і що вакциновані школи зможуть вчитися офлайн. Співзасновниця компанії The Gradient, мама двох дітей Олена Занічковська розповіла, чому, на її думку, дітей потрібно повернути за парти.

Читайте також: У Львові зареєстрували петицію про відновлення офлайн-навчання у червоній зоні

В мене маленькі діти – 2 і 5 клас – і я розумію, наскільки нижча якість сприйняття нового матеріалу на дистанційному навчанні. Крім цього це і відсутність нормального руху та комунікації з однокласниками. Діти сидять цілими днями за комп’ютерами. Син відволікається і переключається на щось своє на перервах, щось дивиться в Інтернеті. З донькою теж є нюанси, адже вона ще маленька, тому не може підключатися чи переключати Zoom. Відповідно ми з чоловіком чергуємо і допомагаємо їй. Нам ще пощастило, адже ми обидвоє працюємо в IT і можемо собі дозволити час від часу працювати дистанційно. Я не уявляю, як з цієї ситуації виходять люди, яким треба бути на роботі поза домом.

Також є сім’ї, які можуть собі дозволити допомагати дітям з навчанням – є бабусі, дідусі, які можуть посидіти з дітьми, але є ті, які не можуть собі цього дозволити. Тоді дитина залишається сама напризволяще? Маленька дитина не може сама впорядкувати свій день. Адже школа – це місце, де дитину підстраховують, піклуються про неї, слідкують за нею. Вдома, якщо вона сама – це неможливо. Також є момент поглиблення соціальної нерівності, є люди, які не можуть собі дозволити кілька комп’ютерів, і це складне питання.

Читайте також: Садовий пояснив, чому у Львові школярів відправили вчитися онлайн

До того ж, коли діти вчаться офлайн, вони комунікують між собою, розважаються, спілкуються, в них є фізкультура, прогулянки на свіжому повітрі, в ниє є дорога зі школи додому. Тобто діти рухаються, дихають повітрям. Це все у них зараз забрали.

Рівень навчання теж набагато гірший, ніж офлайн. До того ж, чим менша дитина, тим їй важче. Особливо йдеться про 1-2 класи. Їм ще треба вчитися писати, їм потрібна безпосередня присутність і увага від вчителя. Як ви допоможете дитині виправити почерк, чи покажете, як правильно взяти ручку, якщо ви з нею не маєте фізичного контакту?

Також увагу маленьких дітей потрібно постійно тримати. А на предметах, коли треба малювати чи ліпити, це взагалі не можливо. Однозначно, рівень навчання дуже впав. Тож ми як батьки намагаємось і самі зараз з дітьми займатися, після уроків. Шукаємо їм репетиторів і намагаємось підтягнути. Тому що розуміємо, що ціна прогалин для подальшого навчання буде величезною.

Читайте також: «Де абонементи у божевільню?» Львів'яни обурені, чому діти вчаться онлайн

Я дуже люблю своїх дітей, але не дуже хочу сидіти з ними ввечері читати і писати по декілька годин. У старшого сина уже закладається база для подальшого ЗНО – стартує фізика, біологія, хімія. Ну як можна навчатися хімії без лабораторних занять? Відповідно, якість навчання падає, а також розмиваються кордони в організації дня. Коли діти ходять в школу, то вони мають уроки, перерви, є увага тільки на вчителя. Зараз з сучасними дітьми треба відключати всі гаджети – тож ти або перетворюєшся в цербера і включаєш всюди parents control, або дитина намагається все одно своє щось почитати та подивитися. І це нормально.

Також, коли є кілька дітей, організаційно треба розсадити всіх в різні тихі куточки, а якщо ще батьки працюють вдома, це перетворюється на коворкінг.

Була обіцянка, що закладам освіти дозволять працювати за умови повної вакцинації 100%. Сьогодні ця обіцянка не виконана. Зараз з ситуацією з вакцинуванням в нашій країні, людей потрібно мотивувати до цього, а в нас навпаки. По суті виходить так, що вчитель який вакцинувався, і який не вакцинувався, – ніякої різниці між ними немає.

Мене хвилює якість навчання. Адже в нас вже другий рік діти на дистанційному навчанні і це при тому, що мої діти вчаться у приватній школі і я задоволена тим рівнем, як його організовують. Але все одно дистанційне навчання суттєво відрізняється від звичного формату.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!