«Мені потрібна зброя, а не евакуація». Як Зеленський став українцем, що рятує світ

7394 0
Як змінилась риторика і поведінка президента з часу повномасштабного вторгнення.
Фото:president.gov.ua

Фото:president.gov.ua

25 січня – день народження президента України Володимира Зеленського. Tvoemisto.tv пригадує вересневий аналіз його виступів, які звучали з часу повномаштабного вторгнення росії в Україну. Кандидатка політичних наук Соломія Кривенко аналізує виступи перших осіб України та росії, щоб показати, як творяться наративи про нашу країну, як розповідається історія про кожного із нас, як ми вигладаємо в очах цілого світу.

«Ми – українці, просто люди, добрий, мирний народ. Ми не рвались у топи світових новин і у супергерої такою ціною. Усе, чого прагнули – просто жити вільно на своїй землі. Але у Бога свій план».

Головний герой, або протагоніст – найважливіший елемент оповіді. Зазвичай, головний герой – це людина. Вона має свої цінності, мрії, мету. Переслідуючи свої прагнення, протагоніст або перемагає, або зазнає невдачі, не в змозі подолати перешкоди на своєму шляху.

Коли герой втрачає щось дуже важливе – кохану, спадок або ж дім, – настає зав’язка оповіді. Тож герой змушений почати шлях до віднайдення не тільки втраченого, а й гармонії зі світом та глибшого пізнання себе. У комічному варіанті це звучатиме так:

Еней був парубок моторний
І хлопець хоть куди козак,
Удавсь на всеє зле проворний,
Завзятіший од всіх бурлак.
Но греки, як спаливши Трою,
Зробили з неї скирту гною,
Він, взявши торбу, тягу дав;
Забравши деяких троянців,
Осмалених, як гиря, ланців,
П'ятами з Трої накивав.
Він, швидко поробивши човни,
На синє море поспускав,
Троянців насажавши повні,
І куди очі почухрав.
 

На відміну від фольклору чи художнього твору, головний герой у політичному мовленні часто постає узагальненою сутністю: народ, соціальні групи, «ми», «держава», «історія», «нація» – вони можуть ставати дійовими особами в політичній нарації, суб’єктами, здатними впливати на розвиток подій.

Так і сталося зараз. Головний герой в історії про повномасштабне вторгнення, котру розповідає офіційна влада України та зокрема президент Володимир Зеленський своїми промовами – це український народ, українці, що захищають свою державу:

  • «Дорогі українці! Незламні громадяни незламної країни! Великий народе з великою історією! Свідоме суспільство правової держави! Той факт, що все вищезгадане – правда, доводить багато речей. Давні документи й літописи, пам’ятки історії та права, релігійні традиції та народні звичаї, наука, література, музика, живопис, легенди та міфи, прислів’я та приказки і навіть випуски новин. Усе це по-своєму змальовує нашу державу і нас із вами» (Звернення Президента Володимира Зеленського з нагоди Дня Конституції України, 28 червня 2022 року);
  • «Україна воює за свій ціннісний вибір – бути незалежною державою в сімʼї великій, в сімʼї вольній, новій – у сімʼї європейській. Українцям доводиться зі зброєю в руках захищати свою незалежність. Безпеку кожної нашої людини» (Виступ Президента Володимира Зеленського на пленарному засіданні Верховної Ради 1 липня 2022 року);
  • «Ми – українці, просто люди, добрий, мирний народ. Ми не рвались у топи світових новин і у супергерої такою ціною. Усе, що прагнули – просто жити вільно на своїй землі. Але у Бога свій план. Якщо здолати дракона, від якого тремтіло пів світу, судилося саме нам і саме нам випало бути андердогом, якому дають три доби, а він б’ється п’ятий місяць, що ж, значить, ми, мабуть, недаремно саме ми. Значить, нам це під силу» (7 липня 2022, Instagram, Zelenskiy official).

 

Український народ став лауреатом нагороди «За видатне лідерство», котру присуджує Атлантична рада, аналітичний центр та неурядова організація США. Премію українцям присудили за стійкість і мужність у протистоянні російському вторгненню. Народ або нація отримали нагороду вперше, що знову ж таки робить українців головним актором в цієї історії:

  • «Від імені всіх українців я дякую вам за цю нагороду. Удостоїти нею весь український народ правильно й справедливо, адже мужність – це наша національна риса характеру. Сьогодні весь світ бачить це й захоплюється героїзмом українців» (Виступ Президента Володимира Зеленського на врученні нагороди The Atlantic Council «За видатне лідерство», лауреатом якої став український народ, 12 травня 2022 року).

Читайте також: На чий бік стане світ? Аналіз промов Зеленського та путіна з початку великої війни

Образ Володимира Зеленського як головного героя

Разом з узагальненим героєм – українським народом, – протагоністом в історії про протистояння повномасштабному російському вторгненню став і Володимир Зеленський – представник народу, глава держави, а заразом і головний оповідач про події, що розгортаються кожного дня.

2019 року Зеленський виграв вибори з політичною програмою, в якій позиціонував себе чесним, моральним візіонером, не таким, як президенти до нього:

  • «Торгувати принципами, репутацією, країною заради збереження влади не стану. Буду чесним і відданим Україні та передам її в руки нового покоління політиків» ;
  • «Я сам не крав і нікому не дозволю!»;
  • «Одразу хочу запевнити – іду на один термін, щоб змінити систему заради майбутнього»;
  • «28 років нам обіцяють суспільство рівних можливостей, натомість щоразу поділяють нас за різними ознаками» .

 

Після повномасштабного вторгнення його змін зазнали акценти в нарації, адже 2019 року в політичній програмі слово «агресор» використали тільки раз, натомість після 24 лютого 2022 саме війна стала основною темою виступів. Володимир Зеленський 2022 залишається відвертим і чесним, але до цього додалася ще сміливість критикувати не тільки українську владу, а й міжнародну політику:

  • «ООН, яка має захищати мир і світову безпеку, не може захистити себе» (Виступ Президента України на 58-й Мюнхенській конференції з питань безпеки, 19 лютого 2022);
  • «Я казав про це тут. І на трибуні ООН. Що у XXI столітті більше немає чужої війни. Що анексія Криму і війна на Донбасі – це удар по всьому світу. І це не війна в Україні, а війна у Європі. Казав на самітах і форумах. У 2019, 2020, 2021 роках. Невже світ зможе почути мене у 2022-му?» (Виступ Президента України на 58-й Мюнхенській конференції з питань безпеки, 19 лютого 2022);
  • «Всі ці питання потребують відповідей. І поки замість них – тиша. І поки буде тиша – тиші не буде на сході нашої держави. Тобто – у Європі. Тобто – у цілому світі. Сподіваюся, це вже нарешті розуміє весь світ, розуміє Європа»  (Виступ Президента України на 58-й Мюнхенській конференції з питань безпеки, 19 лютого 2022);
  • «Я вдячний усім, хто просуває шостий санкційний пакет, намагається зробити його ефективним. Однак його поки що, на жаль, чомусь немає. І чому ви залежите від Росії, від їхнього тиску, а не навпаки? Росія має залежати від вас» (Звернення Президента України Володимира Зеленського до Європейської ради, 30 травня 2022 року).

 

Зеленський 2022 залишається героєм моральним, але стає категоричнішим у питаннях державних символів та національної свідомості:

  • «Це право українського народу на самовизначення, всенародно схвалена незалежність України, незворотність шляху до Європи. Це відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями» (Звернення Президента Володимира Зеленського з нагоди Дня Конституції України, 28 червня 2022);
  • «Гучно співати. Дивлячись в очі окупанту, співати, що вони згинуть, як роса на сонці. Цей народ неможливо перемогти! Тільки знищити. Але й це неможливо. Бо ми козацького роду! І наша державна мова – українська» (Звернення Президента Володимира Зеленського з нагоди Дня Конституції України, 28 червня 2022).

 

Візитівкою Володимира Зеленського стала фраза, яку він, як кажуть, озвучив у відповідь на пропозицію американського керівництва сховатися від російського нападу за кордоном: «Мені потрібна зброя, а не евакуація» (I need ammunition, not a ride). З цих слів почався шлях Зеленського як українця, що рятує світ від повномасштабне вторгнення росії. Ця фраза показала не тільки мету головного героя, а й те, що світ з самого початку неправильно трактував Україну та український характер:

  • «Пам'ятаєте, вони так казали? [Що Київ впаде за кілька днів] І люди дзвонили Володимиру і пропонували йому безпечний виїзд із країни, а він сказав – ні, дякую...» (Борис Джонсон у Зверненні до Верховної ради, 3 травня 2022);

 

Як символ характеру та призначення головного героя, зовнішній вигляд має відповідати діям протагоніста, підсилюючи ефект від його історії.

Р. Барт описав цей ефект на прикладі образу абата Петра та його зачіски: «Волосся абата, обстрижене майже повністю, бездумно і, головне, безформно, покликане втілювати абстрактну зачіску, відірвану від усякого мистецтва і ремесла – наче нульова зачіска..... Так в зачісці абата Петра, що прагне до певної рівноваги між коротким (умова непримітності) і недбалим (що означає зневагу до всіх умовностей), з'являється архетип зачіски святого. Святий – це передусім особа поза формальним контекстом, ідея святості несумісна з ідеєю моди».

Так і Зеленський з початку повномасштабного вторгнення змінив свій візуальний образ, переодягнувшись у військовий одяг, і перед цілим світом засвідчив вихід за межі звичних політичних ритуалів. У війському одязі він не просить – він вимагає зброю, він критикує бездіяльність, констатує безпорадність світової безпекової системи. У спортивно-військовому одязі він не повинен підкорюватися правилам, прийнятим у світі костюмів і краваток, де політика – це компроміс. У світі війни ті правила недоречні.

Перетворення як рушій історії

Зміни, яких зазнає герой на шляху до своєї мети – запорука цікавої історії. Таких змін зазнав український народ в нарації президента:

  • «Рівно сто днів тому всі ми прокинулися в іншій реальності. Рівно сто днів тому прокинулися інші ми. Коли українців будить не промінь сонця, а вибухи ракет, які влучають у наші домівки, тоді прокидаються зовсім інші українці» (Звернення Володимира Зеленського, 3 червня 2022).

 

Та і Володимир Зеленський від початку своєї кар’єри зазнав трансформацій вже вдруге: від актора – до президента; від президента доби стабільності – до президента воєнного часу. Динаміка його перетворень і здатність втримувати увагу аудиторії призводить до збільшення прихильників українського наративу, і до того, що інші українські політики залишаються непомітними дійовими особами другого плану.

Ми також аналізували новорічне звернення Володимира Зеленського у 2020 році, виступ президента України з нагоди 28-річниці Дня незалежності України. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!