Як зекономити на закупах та скласти меню на тиждень

13651 0
Правильно складене меню вивільняє час, збалансовує харчування та дозволяє зекономити на закупах.
Фото: 24 канал

Фото: 24 канал

Карантин – так карантин! Але їсти хочеться завжди! Тим більше зараз, коли рівень стресу високий або й взагалі зашкалює, та ще й родина у замкненому просторі квартири. І несподівано стає зрозуміло, що запаси продуктів, яких раніше вистачало на тиждень зникають за два-три дні, а фантазія, що приготувати з того, що лишилося – невпинно вичерпується… Чи є вихід із цього замкненого кола? Про те, як зарадити цій ситуації редакторка, львівська блогерка Лілія Криницька. 

Психотерапевтична гастрономія

Заїсти переживання, поїсти, бо нічого робити, перекусити, бо чому – ні… І раптом стає очевидно, що холодильник знову порожній, а з цим – наростає тривога, що знову потрібно щось купувати і щось придумувати та готувати. Це добряче виснажує. Але разом із тим і підштовхує до думки про розумну організацію побуту.

Нас усіх лякає непередбачуваність і невідомість, особливо зараз. Але точно є те, що можна спрогнозувати і чим можна собі допомогти. Нехай це буде така собі гастрономічна психотерапія!

Коли я була у декретній відпустці, а живемо ми з донькою удвох, вибігати у магазин щоразу, коли потрібні якісь один-два продукти, було дуже проблематично. Тобто, взагалі неможливо без дитини, а брати її зі собою щоразу – надскладно. Потрібне було рішення: як організувати цей процес, щоб і їсти смачно/різномінітно/здорово, і не спалювати нервові клітини. Допомогла подруга, яка запропонувала складати меню на тиждень і під нього робити закупи. Виявилося, що це – просто ідеальний інструмент для організації побуту, принаймні, його «кухонної» частини. І я практикую це досі. Саме зараз меню на тиждень відіграє дуже важливу роль, бо знімає значну частину тривожності і дає відчуття передбачуваності та спокою.

Чому я це роблю?

  1. Вивільняється час! Часто придумування, що б то зготувати – забирає більше часу, ніж саме готування.
  2. Так простіше збалансувати картину страв на тиждень, щоб побачити, чого бракує в раціоні, що додати, а що забрати.
  3. Не виникає ситуацій, що захотілося плову, аж зирк – а зіри нема, а ще немає м’яса і рису! Гм, гречка із сосискою – то теж майже плов.
  4. Під конкретне меню ми закуповуємо конкретні продукти, відтак, у холодильнику не лежить «щось» до ефемерного «щось із ним придумаю». Тобто, ми не викидаємо продуктів, бо вони не псуються.
  5. Значно скоротилися витрати на закупівлю продуктів. Під словом значно я маю на увазі справді ЗНАЧНО: перший місяць експерименту з меню мене ошелешив – ми витратили на третину менше грошей. Але це був лише початок, бо наступні засвідчили, що економія була ще більша – ми витрачали на два місяці ту суму, яка раніше йшла на місяць.
  6. Вивільнився час, який ми раніше витрачали на непланові набіги в маркет то по яйця, то по молоко, бо їх саме в цю мить було потрібно. Ми вибрали один день у тиждень, коли купуємо все наперед. Вільного часу насправді вивільнилося багато, бо якщо доплюсувати щоденні походи в магазини і на ринок із дитиною, стояння у черзі, докуповування – виходить о-го-го!
  7. Ми стали менше їсти «отрути») бо раніше кожен похід у маркет спокушав то якимось фастфудом, то снеками чи псевдошоколадом біля каси. А так – очі не бачать, душа не просить, шлунок щасливий.
  8. З’явилися дні, в які я, окрім швидкого сніданку, нічого не готую! І ніякої магії, лише правильна організація праці.
  9. Харчування однозначно стало здоровішим і усвідомленішим (цей пункт вартувало б перенести на початок, але нехай буде тут, бо там він може злякати: «О, знов про здорове харчування!»). Чесно, ми не почали харчуватися енергією сонця і самими лише органічними пророщеними зернятами. Але! Коли перед носом лежить листок, на якому записано, що сім’я їла минулого тижня, до укладання меню (якщо вдасться згадати), то на наступний уже упорядкований список не хочеться переносити те саме: бо шкода себе і рідних.

З чого розпочати і як усе зробити?

З чого почала я? Написала все, що ми їли упродовж останніх днів, щоб проаналізувати наш раціон. Все, що згадала, звісно, бо виявилося, що це не так просто. Проаналізувала, тоді обдумала, щоб хотілося звідти вилучити, а що навпаки – додати. Також записала собі певні побажання і вимоги до харчування на майбутнє: більше фруктів та овочів, збалансувати білки, жири, вуглеводи тощо, забрати цукор.

Отож, як я це роблю?

  1. Розділила звичайний листок на чотири стовпчики і підписала: «сніданок», «перша страва», «друга страва», «перекуси».
  2. Записала у кожен стовпчик усі варіанти, які любимо і які ще тільки хотілося б увести в меню. Варто писати реально все, що згадується, бо з цього потім легше вибирати і компонувати, а зайве у процесі відфільтрується.
  3. Тоді взяла окремі листи паперу (у мене з клейкою стрічкою, щоб чіпляти на холодильник) і по днях написала пробні варіанти, вибираючи позиції з таблиці. Тут варто бути уважним, щоб меню було різноманітним і страви не повторювалися часто.
  4. Визначила дні, коли готую перші страви, а коли роблю заготовки, наприклад (налисники, котлети, зрази на заморозку). До прикладу, варю першу страву у четвер і неділю. А хліб печу у середу і неділю. У вівторок і п’ятницю печу піцу, солодощі або роблю інші десерти. Відтак, залишається практично вільною субота! Так можна зробити з будь-яким днем.
  5. Приступила до реалізації, здавалося б, утопічного плану.

Але все почало працювати! Не ідеально, не одразу, але значно полегшило життя! Оскільки я щодня зараз працюю з дому, економія часу на готування для мене дуже важлива. І оскільки я не варю свіжі супи щодня, ми без проблем їмо борщ або бульйон два-три дні, а в деякі дні не їмо перші страви зовсім.

Де ми купуємо продукти? Практично усі – в інтернеті з доставкою додому: магазини «Комірка», «Смак життя», «Ашан», «Шувар», «Метро». Хліб і солодощі печу сама – це моя любов. Зараз обставини такі, що з доставкою можуть бути труднощі, тому можна випробувати власні закупівлі, але за чітким планом: під меню на тиждень пишеться список продуктів і з ним уже тоді рушаємо в маркет. Це точно зекономить час і кошти. Не треба буде довго мудрувати над вигадуванням страв і потім біганиною щодня щось докупити.

Якщо комусь здається, що меню – це дуже марудно і енергозатратно – розчарую (або ж надихну): це забирає в рази менше часу, ніж ви думаєте! І позбавляє зайвої тривоги.

А як же імпровізація? Є і вона! Якщо нам хочеться хачапурі, а за планом – риба і рис – ми йдемо за покликом душі і печемо хачапурі! Щоб продемонструвати, як це все виглядає на ділі, покажу меню минулого тижня.

Понеділок

Вода з медом і лимоном

Полента зі шпинатом і яйце пашот

Сир твердий, яблуко

Суп із червоної сочевиці + лаваш із маслом

Йогурт

Гречка відварена + котлета + огірок

Вівторок

Вода з медом і лимоном

Гранола з сухофруктами і молоком

Яблуко, пиріг берлінський

Суп із червоної сочевиці + лаваш із маслом

Смузі з банана і розморожених ягід

Скумбрія запечена + рис відварений+салат з руколи

Середа

Вода з медом і лимоном

Запіканка рисова з сухофруктами, шоколадом, яблуками і корицею

Яблуко, пиріг берлінський

Суп із червоної сочевиці + домашній хліб із льоном і кунжутом

Йогурт

Скумбрія запечена + картопля запечена у шкірці + салат з руколи з помідором

Четвер

Вода з медом і лимоном

Млинчики з яблуком + йогурт + варення

Ягоди розморожені, пиріг берлінський

Рибний суп + домашній хліб із льоном і кунжутом

Йогурт

Паста з печерицями + помідор

Пятниця

Вода з медом і лимоном

Омлет зі шпинатом

Яблуко, банан

Рибний суп + домашній хліб із льоном і кунжутом

Йогурт

Піца

Субота

Вода з медом і лимоном

Сирники зі сметаною

Обід у лісі (страви на вогні)

Яблуко, брауні з шоколадом

Домашні вареники з чорницею + йогурт

Неділя

Вода з медом і лимоном

Налисники з сиром і родзинками + сметана

Апельсин, брауні з шоколадом

Вареники з картоплею

Фруктовий салат (ківі, яблуко, банан, апельсин)

Сочевиця з маслом + тушкований шпинат

Також варто продумати, що буде завжди у доступі, поза меню. До прикладу, у нас це – яблука, сухофрукти (фініки, інжир, курага, журавлина), фруктова пастила натуральна і вода. Напої (чай зелений, ройбуш, какао) я готую за бажанням, вони теж поза меню. Звичайно, що буває по-всякому і не завжди ми дотримуємося усіх пунктів. Але все ж є основа, схема, а з нею вже можна і пофантазувати, і часом відійти від плану.

Ну, от здається, і все. Смачного тим, хто їсть, натхнення тим, хто готує!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!