Кому вигідно, щоб закривались ФОПи, або Чим загрожує скасування спрощеної системи оподаткування

69632 0
Спрощену систему оподаткування впровадили у 90-роках. Саме завдяки їй розвинувся бізнес, вона витягнула із тіні підприємців, і ті почали платити податки та легально працювати.
Фото: Тарас Бабенчук/Твоє місто

Фото: Тарас Бабенчук/Твоє місто

Сьогодні, 9 листопада, підприємці на Львівщині вкотре вийшли з акціями протесту та вимагали не вводити реєстраторів розрахункових операцій для ФОПів, аби зберегти мікробізнес в Україні. Співзасновник руху Save ФОП Мирослав Данилків розповідає Tvoemisto.tv, чим загрожують прийняті урядом законопроєкти та як вони можуть вплинути на мікробізнес в Україні.

Коли до уряду прийшла нова влада, то одним із перших законопроєктів були №128-129, які зобов’язують фізичних осіб-підприємців (ФОП) застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) і фактично нівелюють всю систему спрощеного оподаткування. Ці закони дуже швидко пройшли всі погодження і комісії, так само швидко їх підписав президент України. Хоча люди, які їх розробляли, мабуть, навіть не розуміли, що вони роблять, як це буде впливати надалі та чи принесе взагалі користь державі і бюджету. Ба більше, ці закони не те, що не принесуть більших надходжень до бюджету, вони додадуть витрат на їх адміністрування.

Читайте також: В Україні почали працювати «касові апарати у смартфоні»

Спрощену систему оподаткування впровадили у 90-роках. Саме завдяки їй розвинувся бізнес, вона витягнула із тіні підприємців, і ті почали платити податки та легально працювати. Кожен, хто мав навіть невеликі гроші, міг започаткувати свою справу та ще й дати робочі місця іншим. Окрім цього, гроші, які сплачують ФОПи, є левовою часткою місцевих бюджетів.

Здавалося б, держава навпаки би мала сприяти ФОПам, оскільки вони не беруть субсидій, додаткової соціальної допомоги. У країнах Європи роблять на них ставку, дають їм розвиватися, розуміючи, що мікробізнес – це основа економіки. У нас же кожен із підприємців, відповідно до нових законопроєктів, має витратити на придбання РРО, програмне забезпечення, бухгалтера тощо близько 60-80 тисяч гривень. Звідки ж ми візьмемо середній клас, більші підприємства, якщо не даємо можливості виростати дрібному підприємництву.

Це вигідно великим мережам, де є дефіцит робочих міць, бо багато хто виїжджає за кордон. І якщо ФОПи закриють свої магазини і кіоски, то вони або підуть працювати у супермаркети, або виїдуть. Але ж люди зацікавлені працювати тут і забезпечувати сім’ї, не виїжджаючи на роботу за кордон. Окрім цього, РРО дасть можливість податківцям ходити і перевіряти з тієї чи іншої причини, «викручувати руки», виживати, брати хабарі тощо. Тобто ми знову повернемося до 90-х років.  

Читайте також: В Уряді планують створити п'яту групу ФОПів. Хто може ввійти

Підприємці є відповідальними, свідомими і не хочуть створювати якихось заворушень, та нас змушують до того, щоби ми виходили на протести, бо треба боронитися. Президент обіцяв нам зустрітися, обговорити створення органу, який буде захищати інтереси підприємців. Ми напрацювали законопроєкти, які не розглядали, виходили на пікети до Верховної Ради, Офісу президента – ця боротьба триває з вересня 2019 року. І незрозуміло, чи це цілеспрямовано хочуть нас знищити – людей, які нічого не вимагають від держави, а тільки просять дати спокійно працювати.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!