Мільйони у болото чи в якісний ремонт вулиць Львова?

2445 0
У нас буває, що асфальт кладеться по багнюці чи у воді.
фото: galnet.org

фото: galnet.org

Львів вступає у новий сезон ремонтних робіт. Реалізація масштабних проектів стартувала із  реконструкції вулиці Замарстинівської. Водночас локальні роботи вестимуться у всіх районах міста, кожен з яких отримав із бюджету розвитку майже по 40 млн грн. Депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук розповідає, як перевірити, чи ремонтуватимуть вашу вулицю, та дає поради, як поскаржитись на неякісний ремонт.

Кошти передбачені, титульні списки затверджені (з ними, до речі, можна ознайомитися на моїй сторінці у Фейсбук). Тепер одне із основних завдань – контроль за ефективним використанням бюджетних коштів та за якістю робіт.

Коротко про те, звідки черпати інформацію про об’єкти, які ремонтуватимуться цього року за гроші із бюджету розвитку.

Перше – це платформа «Геопортал відкритих даних» на офіційному сайті Львівської міської ради. Це багатошарова інтерактивна карта всіх робіт, що проводяться в нашому місті. Її створення через запит інціював ще восени 2017-ого. При належному наповненні вона справді стане повноцінним інформативним інструментом містян для контролю за грошима, дотриманням термінів ремонтів. 

 У «Геопорталі відкритих даних» уже можна побачити, які об’єкти фінансуються з бюджету розвитку 2017-2018 років. Тут є інформація по кожному із зазначеною геолокацією. Відтак можна легко перевірити, чи заплановані роботи на цей рік біля ваших домівок. На «Геопорталі»  вказані призначення об’єктів, скільки коштів на них виділили, скільки використали, а скільки грошей залишилось. І кількість таких даних зростатиме. Зокрема, наступним етапом наповнення «Геопорталу», на мій погляд, має стати внесення інформації щодо наявності проектно-кошторисної документації,  інфрмація про підрядників і проведення тендерів із посиланням на ProZzoro. А ще потрібно вказувати чіткі терміни виконання робіт, імена та контактні дані посадовців, що відповідають за реалізацію об’єкту, аби мешканці могли при потребі зв’язатися із ними. 

Друге – вже втретє наші координатори в різних районах Львова проводитимуть акцію «Контролюй», що довела свою ефективність у попередні роки. Через спеціальні  листівки активісти інформуватимуть мешканців про ремонти хідників, дворів, майданчиків за конкретними адресами.

Як саме діяти, якщо помітили,  що роботи ведуться недобросовісно чи підрядник суттєво відстає від вказаних? Телефонуйте на гарячу лінію Львівської міської ради,  на номер «Народного контролю», звертайтеся  до депутатів, які представляють район, місцевих активістів.  Зокрема, у 2016-2017 роках у рамках акції «Контролюй» багаторазово отримували повідомлення, що, для прикладу, асфальт кладеться по багнюці, у воді. Після цього викликали  на місце замовника – представників райадміністрації – змушували підрядників виправляти брак.

... Переконаний, що контроль за бюджетними грошима – це процес, до якого мають бути залучені і депутати, і активісти, і звичайні мешканці. Бо саме громада – найкращий незалежний контролер. Бо саме містяни передусім зацікавлені мати хороші дороги, тротуари, двори. Тим паче, що всі ремонти виконуються за їхні гроші, які місто отримує від податків.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!