Місія – евакуювати, або Як не потрапити за кордоном до шахраїв

2281 0
Фонд відправив зі Львова до європейських країн понад 18 тисяч людей.
Фото: Вікторії Христенко

Фото: Вікторії Христенко

Як у Львові допомагають виїхати за кордон жінкам з дітьми, щоб ті не стали жертвами шахраїв, розповідає депутатка Львівської міської ради від «Голосу» Вікторія Христенко.

Від початку повномасштабного вторгнення ми спільно з друзями та «Фондом вільних та небайдужих» взялись за допомогу тим, хто найбільше постраждав від нападу росіян, зосередившись на допомозі жінкам з дітьми, літнім людям, які втратили домівки або доступ до них.

Сьогодні наш пріоритет – зробити так, щоб люди, яким ми допомагаємо, були за кордоном у безпеці та мали можливість перебувати там до того часу, поки не завершиться війна. 

Внаслідок бойових дій, окупації і фактично тероризму дуже багато людей потребують допомоги та підтримки. У «Фонді вільних та небайдужих» ми чули чимало сумних розповідей. Про сімейну пару пенсіонерів із собакою, які на велосипедах втікали просто з-під обстрілів неподалік Маріуполя. Про маму з чотирма дітьми з Чернігова, яких чоловік під обстрілами на човні вивозив по річці на інший берег. Таких історій сотні. Люди приїздять сюди, на захід України, щоб вберегти своє життя, життя своїх дітей, своїх близьких. Хоча, насправді, і у Львові, вони не завжди почуваються в безпеці. Тому багато тих, хто постраждав від «освободітєлєй», хочуть їхати далі – туди, де немає війни. 

Практично з перших днів війни ми почали допомагати переселенцям, які не мають фінансів, і допомагаємо їм виїхати за кордон на тимчасове перебування. Ми налагодили зв’язки з багатьма іноземними організаціями, які погодилися приймати українців. Співпрацюємо лише з перевіреними фондами або громадами – важливо, щоб люди, які фактично вибралися з пекла, не потрапили в незручну ситуацію за кордоном, не стали жертвами шахраїв. 

Яка наша роль? Ми допомагаємо отримати офіційні документи від сторін, що приймають, забезпечуємо трансфер автобусами та організовуємо безпечне місце проживання. 

Виникає чимало питань про те, де можна отримати прихисток, хто і як може це зробити.

У які країни наша організація евакуює людей? Ми працюємо з Італією, Іспанією, Португалією, Німеччиною, Францією, Швецією, Швейцарією, Фінляндією, Литвою, Нідерландами, Хорватією, Грецією, Данією, Ірландією. Скажу відверто, людей готові приймати більшість країн світу. Навіть США, Канада, Британія та Австралія.

Хто може звернутись по допомогу з приводу евакуації за кордон до нашого фонду? Це можуть бути жінки та діти, які не мають фінансових можливостей, діти з особливостями розвитку, ДЦП, чоловіки віком до 18 та після 60 років. 

Як діяти людині, яка хоче отримати тимчасовий прихисток за кордоном? Перш за все, потрібно зареєструватися через форму за посиланням. Таку ж форму можна заповнити, просканувавши QR-код, який ми розповсюдили в прихистках та на вокзалі у Львові.

Після цього ми формуємо списки людей, які поїдуть в певну країну. Зокрема, йдеться про необхідні документи та напрацювання механізму розселення людей, щоб вони були у безпеці – це ми робимо разом з іноземними організаціями. 

Автобуси цільово їдуть в прихистки, які пропонують країни, що надають допомогу з прийому. Зокрема, до евакуації вдалося долучити декілька транспортних засобів комунального підприємства АТП-1. Також ми домовилися з польським центром Ptak, щодня вони надають автобуси до Варшави.

Чимало питань виникає з приводу житла – де і як житимуть ті, хто тікає від війни. Більшість організацій, які на місцях приймають українців, забезпечують їх тимчасовим місцем проживання. Це може бути прихисток, облаштований самою організацією, чи підселення до іноземних родин, які висловили бажання прийняти українців.   

Крім цього, українці можуть отримати від приймаючої сторони тимчасовий пакет допомоги – мова йде про влаштування дітей в школи, садочки, медичне забезпечення, дозвіл на роботу, «соціалку» тощо. Деякі країни дають щомісячну грошову допомогу.

Після евакуації за кордон наш Фонд не забуває про тих, хто виїхав – ми підтримуємо зв'язок з нашими підопічними. І якщо виникають проблеми під час облаштування вже на місці, люди можуть звернутися до нас, щоб ми узгодили всі питання з організаціями, що їх приймають. 

Хочу також звернути увагу на те, що вже перебуваючи за кордоном, жінкам з дітьми слід пам’ятати про декілька правил безпеки, аби не потрапити в халепу:

  • варто заздалегідь зробити декілька копій усіх своїх документів або ж сфотографувати їх на свій смартфон в жодному разі не віддавайте свій паспорт;
  • не сідайте в машину до незнайомих людей, а якщо ж іншого виходу немає – сфотографуйте номер авто та надішліть близьким
  • повідомте своїх рідних про точне місце свого розташування

У разі, якщо виникне екстрена ситуація, слід телефонувати за номером «112». Це телефон екстреної допомоги в ЄС.

Читайте також: Люди молилися, щоб вижити, а діти просили хрестики 

Ситуація постійно змінюється і є певні правила виїзду, які ми ретельно відстежуємо. Деякі зміни дуже суттєві. Що важливо – українці й надалі зможуть перетинати кордон за внутрішніми паспортами. Натомість в окремих випадках під час перебування за кордоном може виникнути гостра необхідність наявності закордонного паспорта, що визначено законодавством тої чи іншої країни. На це варто звернути увагу. 

Мусимо мати на увазі і те, що спроможність європейських країн приймати українців не безмежна, їхній ресурс також вичерпний. На жаль, кількість держав, що можуть приймати велику кількість українських біженців, меншає, але вони все ще є.

Загалом, наша благодійна організація вже відправила до європейських країн понад 18 тисяч людей. Ми продовжуємо свою діяльність, але наразі маємо проблеми з фінансами. В час війни, мабуть, це проблема багатьох благодійних фондів. Проте кожен може допомогти фінансово тим, хто постраждав від російської агресії та шукає прихисток. Детальніше – за посиланням.

Для консультації з приводу евакуації телефонуйте за номером 067 471 85 85 чи пишіть – [email protected]. Давайте підтримувати один одного! 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!