Як у Львові мінімізувати транспортні проблеми

5663 0
Більшість нових бізнес-центрів та житлових масивів зараз зосереджені між вулицями Луганською і Городоцькою. Тому ця територія потребуватиме кращої транспортної інфраструктури та логістики.
Фото: Lviv IT Cluster

Фото: Lviv IT Cluster

У Львова є можливість мінімізувати майбутні транспортні проблеми. Які для цього потрібні рішення, і як це пов'язано із розвитком львівського ІТ-хабу, розповідає у своїй колонці інженер Філіп Шухевич.

Львівська ІТ-арена відбудеться з 7 по 9 жовтня 2021 року. Цей важливий форум, присвячений інформаційним технологіям, може стати можливістю перевірити, що Львів може зробити для сприяння розвитку свого ІТ-сектору. Багато вже зроблено. Багато комп'ютерних фахівців вже знайшли робочі місця у Львові, у місті побудували кілька великих сучасних бізнес-центрів. Навіть оголосили про нову інвестицію в єдиний проект, який має на меті створити ще 10 000 нових робочих місць (Innovation District IT Park на вулиці Чмоли).

Кілька українських і чимало закордонних міст також мають амбіції стати великими IT-хабами та залучити найкращих IT-фахівців. Оскільки вони дуже мобільні, конкуренція буде високою, і Львів має переконатися, що він є і залишатиметься конкурентоспроможним.

Читайте також: Воля і розрахунки. Що потрібно, щоб запустити у Львові міську електричку

Комп'ютерні фахівці вимагають сучасного робочого середовища. Якість офісів нового покоління, побудованих у Львові, свідчить, що у цьому питанні забудовники вже набули необхідного досвіду. Вони також неодмінно потребуватимуть гідного місця, де може проживати їхня родина. Знову львівські забудовники пропонують велику кількість сучасних та комфортних квартир.

За запропоновану ними ціну компетентний програміст може розраховувати, що за 5-10 років роботи він придбає великий пентхаус. У більшості західних країн молоді спеціалісти можуть купувати лише квартири значно менших розмірів. Вони часто беруть кредит і потребують 30 років, щоб їх повернути. У питанні житла Львів уже дуже привабливий. Він уже має конкурентну перевагу порівняно із західними містами.

Молоді пари також потребуватимуть належної освіти для своїх дітей, бажано поблизу їхнього будинку. Це може бути проблемою у Львові. Загалом у нових житлових проектах існує лише мінімальна соціальна інфраструктура. Часто вона обмежується дитячими майданчиками або в кращому випадку садками. Будівництво нових шкіл, ймовірно, матиме вирішальне значення для розвитку Львівського ІТ-центру.

У багатьох сучасних містах молоді фахівці витрачають багато часу на дорогу на роботу і звідти. Це також стосується Львова, у пікові години місто потерпає від заторів. Особливо центральна частина. Немає простого способу пересування між мікрорайонами, крім транзиту через центр. У цьому питанні місто має істотний недолік у порівнянні з українськими та більшістю західних країн.

Читайте також: S-Bahn по-львівськи, або Що допоможе Львову запустити міську електричку

Життя тут некомфортне, якщо ви щоденно витрачаєте кілька годин на стояння в заторі. Тож у Львові не знайшли іншого виходу, окрім як вплинути на використання приватних автомобілів. Утім це можна зробити, лише забезпечивши якісний громадський транспорт, який курсуватиме за графіком. Сумнівно, що фахівці, які щомісяця заробляють тисячі доларів, мають бажання їздити у львівських маршрутках.

На щастя, у Львова є можливість мінімізувати майбутні транспортні проблеми. Більшість нових бізнес-центрів та житлових масивів побудовані між вулицями Луганська та Городоцька. Вони включають об'єкти, побудовані навколо Полярону, а також на Стрийській, на вулиці Княгині Ольги та Кульпарківській. Між ними розташована довга, ще незабудована територія та залізничні колії. Ця територія ідеально підходить для будівництва нової транспортної інфраструктури, що з'єднує ці нові масиви.

В ідеалі люди, які живуть в одному з цих масивів, могли б добиратися на роботу в іншому масиві пішки, на велосипеді, громадським транспортом або на автомобілі. Вони могли б жити і працювати на цій території. Якби навчальні заклади та заклади дозвілля будували на одній території, вони не мали б сильно заважати решті міста та навантажувати транспортну мережу у центрі. Їх транспортні потреби будуть мінімальними. У них не було б причин їхати до центру міста, крім того, щоб випити доброго пива.

Читайте також: Потрібне «діамантове» кільце. Як зменшити затори на перехресті Городоцької та об'їзної

Особливий інтерес викликає існуюча залізнична колія по всій довжині цієї території. Вона пов'язує центральний залізничний вокзал із Сиховом та навіть Давидовим. Добре було б забезпечити громадський транспорт для мешканців, які живуть і працюють поблизу, і тут могли б допомогти «міські електрички». Кількість поїздів, які курсують цими шляхами, надзвичайно мала. Крім того, якщо «Укрзалізниця» відмовиться від цих колій, тоді можна буде встановити нову трамвайну лінію, яка належатиме уже місту. Територія досить широка, щоб побудувати новий проспект для обходу автомобілів, а також, звичайно, безпечні доріжки для пішоходів та велосипедистів. Звичайно, нові школи, спортивні та розважальні заклади мають бути побудовані поруч із цією новою транспортною інфраструктурою. 

Одним словом, уже вдалося досягнути значного успіху у розвитку Львівського ІТ-хабу, але ізольованих офісних приміщень та масивів житла недостатньо для того, щоб створити справді хаб. На щастя, у Львові ще є велика незабудована територія, яка пов'язує багато вже існуючих елементів цього вузла. Там, між Сиховом та центральним залізничним вокзалом, слід уже розвивати транспортну інфраструктуру. Потрібно також створити глобальний план розвитку цієї території. Інвестори в ІТ-компанії та майбутні мешканці повинні брати участь у його концепції. Землю варто швидко зарезервувати для будівництва нових шкіл, зелених зон, а також спортивних та транспортних споруд.

 Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!