У поліклініках Львова мають бути кисневі концентратори

1758 0
Є пацієнти із коронавірусом, які потребують кисневої підтримки удома. Також є паліативні пацієнти, яким необхідний кисень. Вирішенням питання могло би стати створення респіраторної служби.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Керівниця благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська – про те, чому на Львівщині вже давно потрібно організувати мобільні групи респіраторної підтримки та забезпечити кисневими концентраторами поліклініки та амбулаторії.

Днями мені зателефонував чоловік і попросив терміново видати кисневий концентратор – мовляв, він із жінкою біля поліклініки, у неї критично низька сатурація. Чоловік телефонував з області і ми би фізично не встигли їм допомогти, тож посприяли, аби терміново приїхала «швидка». Жінку встигли забрати в лікарню.

Того ж дня я отримала запит на кисневий концентратор із сімейної амбулаторії в Хирові, ще один – з амбулаторії біля Стрия. Лікарі розповідають, що постійно приходять хворі і частина з них – у критичному стані, потребує кисню, поки чекає на лікаря чи «швидку».

Читайте також: У Львові збирають гроші на кисневі концентратори тим, кого нікуди госпіталізувати

Сімейні лікарі – це перша ланка, до якої звертаються хворі. Вони ж спостерігають за тими, хто лікується вдома або кого не можна госпіталізувати через деменцію, параліч або постінсультний стан. Запит на видачу кисневих концентраторів – величезний. Він був і раніше, а з коронавірусом тільки зріс і нікуди не зникне. Кисню удома потребують і онкохворі, і люди з легеневою гіпертензією, астматики, люди з ураженням легень, що призвело до незворотних змін.

Добре, що зараз таким забезпеченням займаються благодійні фонди, але вони це роблять вимушено. Вирішенням проблеми міг би стати невеликий запас кисневих концентраторів для видачі додому у сімейних амбулаторіях. Ще один варто мати на випадок, якщо прийде кисневозалежний хворий, щоб людина не задихалась, поки чекає «швидку».

Та зараз фокус держави зосереджений на стаціонарах. Влада десь бачить, а десь – ні. А ми з березня минулого року кричимо про те, що в Україні відсутня респіраторна служба.

Читайте також: За що платить Covid-пацієнт і скільки коштує день у львівських лікарнях

Кисневий концентратор – це не лікарняний, а амбулаторний прилад. Та не кожен може придбати його додому – ціна становить 25-30 тисяч гривень. Станом на сьогодні благодійний фонд «Крила надії» у Львівській області видав 130 кисневих концентраторів, київський благодійний фонд «Свої» Лесі Літвінової роздав 750 по всій Україні, а одеський фонд «Корпорація монстрів» – близько 500 на Одещині. Є ще й інші фонди. Разом це майже 2000 кисневозалежних людей – тільки з коронавірусом. Держава мала би це побачити.

Сьогодні в обід у мене вже було 22 запити на кисневий концентратор. Комусь доведеться чекати, поки апарат звільниться…

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!