Мораторій на перевірки забудовників: ціною безпеки людей?

3994 0
Якщо щойно зведений будинок завалиться вам на голову, ні той, хто збудував, ні той, хто дав дозвіл, за це не відповідатимуть.
Фото: ілюстративне

Фото: ілюстративне

Верховна Рада продовжила мораторій на проведення Державною архітектурно-будівельною інспекцією (ДАБІ) перевірок забудовників. Громадська активістка Олеся Дацко, яка бореться з незаконними забудовами у Львові, розповідає, кому, на її думку, вигідний такий мораторій і до яких наслідків може призвести.

Мораторій забороняє ДАБІ планові перевірки, а отже, за власною ініціативою інспекція не може перевірити жодного забудовника. Зробити це вона може лише тоді, коли трапиться щось надзвичайне, чи за зверненнями громадян, які мають вагомі підстави такого звернення. Знову ж таки- якщо щось уже сталося.

Навіщо цей мораторій? На мою думку, підтверджену практикою – для того, щоб повністю розв’язати руки забудовникам, і щоб вони ні за що не відповідали.

Ми платимо податки, щоб держава забезпечила громадянинові гідні умови життя, соціальні стандарти, гарантувала захист його прав і безпеку. Саме гарантування безпеки громадян у сфері містобудування є основною функціє ДАБІ. Натомість, цей мораторій формує систему цілковитої безвідповідальності. Наслідком цього можуть бути і обвали будинків, руйнування життєво важливої інфраструктури, аж до летальних випадків.

Якщо зважити на багато загроз у різних містах України (і сейсмічна нестабільність, екологічні лиха, війна), то таким рішенням Верховна Рада вкотре показала: вона працює для тих, хто «курує» будівельний бізнес, а не для людей!

Торік на будівництвах лише у Львові загинуло близько десяти людей. І це лише ті випадки, про які ми знаємо з медіа. А скільки разів падали крани! В новобудах обвалювалися стіни. Падали, а нікого не покарали. Бо в нас ніхто ні за що не відповідає.

Я можу зрозуміти сенс мораторію на перевірки податківців. Але мораторій на перевірки  ДАБІ – органу, який гарантує фізичну безпеку людей – це злочин! Я маю йти вулицею й не боятися, що щойно зведена будівля впаде мені на голову!

У Львові також є чимало прикладів того, як забудовники споруджували комерційно суперпривабливі будинки, заробив на цьому, але по сусідству почали тріщати історичні будівлі, які доводиться ремонтувати за бюджетні кошти .

Більшість висотних будинків  за останні роки отримували дозвільні документи на будівництво і вводили ці будинки в експлуатацію декларативним методом. Тобто, сам забудовник писав, що у нього все в порядку, ДАБІ перевіряла лише повноту даних.  І ніхто не перевіряв правдивість поданої інформації. Навіть дев’ятиповерхові будинки вводили в експлуатацію декларативним методом. Ніхто не перевіряв, з чого і як вони зведені: внесли дані в реєстр і на папері маємо ідеальний будинок. Забудовник квартири продав, а покупці й не підозрюють, що реально купили кота в мішку.

Хоча ДАБІ  мала б перевіряти не лише конструктивну міцність будинків, інженерні мережі, але й дотримання обмежень в історичному ареалі та забезпеченість соціальною інфраструктурою. Реально за нещасний випадок у новобудові не відповідатиме ні той, хто її будував, ні той, хто дав на це дозвіл чи, тим паче, зареєстрував декларацію. Принаймні, я таких випадків не знаю.

Читайте також: Як перевірити забудовника

Із іншого боку, не секрет, що ДАБІ – один із найбільш корумпованих органів. І коли люди повідомляють про очевидні серйозні порушення на будівництві, інспектори приїжджають туди й можуть «побачити», щонайбільше, відсутність мийки для коліс вантажівок. А те, що будівництво ведуть на землі, яка для цього не призначена, та без необхідних документів, без дотримання вимог будівельних норм  – не бачать.

Львівські активісти багато разів звертались до ДАБІ з вимогою перевірити дії забудовників на відповідність закону, будівельним нормам, але вони роками по багатьох адресах, за якими, очевидно, стоять впливові «куратори», нічого не роблять. Юридичний департамент Львівської міської ради офіційно просив перевірити відповідність забудови генплану й плану зонування  за кількома адресами, але ДАБІ просто не забирає листи з пошти, тож згодом вони вертаються до відправника. І де ті звернення – ніхто не знає: ні міськрада, ні ДАБІ. А забудовник за той час робить, що хоче.

Коли створили Інспекцію Державного архітектурно-будівельного контролю в окремо для Львова, то нічого не змінилося. Навпаки – часто звернення щодо перевірок футболять з обласного ДАБІ в міське і навпаки. А перевірки так ніхто і не проводить.

Мораторій на перевірки ДАБІ є катастрофою для Львова ще й тому, що саме ДАБІ має повноваження перевіряти дотримання вимог пам’яткоохоронного законодавства. Тепер офіційно інспекція може переводити стрілки і «вмивати руки» від таких перевірок.

Словом, сьогодні ДАБІ – формально ще один осередок поглинання бюджетних коштів при майже нульовому ККД. Це осередок узаконення розкрадання публічного простору в містах, за допомогою якого притягнути забудовника до відповідальності за порушення закону стає фактично неможливим.

Наприклад, громадські активісти неодноразово зверталися до керівника ДАБІ у Львівській області Романа Желиха з вимогою заборонити реєструвати декларації  на початок будівельних робіт в історичному ареалі, тому що такі роботи в історичній частині Львова можна проводити лише після отримання дозволу. Ця вимога встановлена і в судових рішеннях.

Але з 2015 року керівник обласного ДАБІ не вживає жодних заходів, щоб заборонити декларативне будівництво в історичному центрі.

Справа у тому, що для отримання дозволу посадові особи ДАБІ мають перевірити зміст поданої інформації про об’єкт будівництва, вивчити документацію та побувати на об’єкті будівництва. А при реєстрації декларації, посадовці перевіряють лише повноту написаного у цьому документі і не перевіряють змісту та достовірності даних. Тобто ДАБІ вірить забудовнику «на слово».

Активісти домоглися відкриття кримінального провадження, в матеріалах якого вказано про дії посадовців департаменту містобудування Львівської міської ради та департаменту ДАБІ у Львівській області, які привели до пошкодження або знищення об’єктів історико-культурної спадщини. Однак понад рік прокуратура «футболить» це провадження між різними підрозділами і все залишається по- старому.  

Змінити цю ситуацію можна, якщо скасувати мораторій і запровадити персональну відповідальність посадовців за якість перевірок та виконання обов’язків. А поки вона не запрацює, під стінами новобудов у Львові варто ходити дуже обережно.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!