Ми могли б мати уже 100 гривень за долар, або Що буде далі з валютою

5508 0
Якщо ВВП скорочується на 30%, то в будь-якій країні світу щонайменше на 30% падає валюта. Але гривня вистояла. Ми отримали фінансову перемогу.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Сьогодні в обмінниках Львова долар «коштує» близько 37 гривень. Раніше Нацбанк дозволив банкам продавати валюту за будь-яким курсом, хоча офіційний курс залишається зафіксованим на рівні 29,25 гривень за долар. Завідувач кафедри банківської справи Львівського інституту банківської справи, доктор економічних наук Ростислав Слав'юк пояснює, чи варто хвилюватися через таке зростання і чого слід очікувати.

Читайте також: «Не буде червоної доріжки». Чи виграє львівський бізнес від скасування мит на товари

Насамперед не варто панікувати, бігти і скуповувати іноземну валюту. Триває російська агресія проти України, і Національний банк і уряд вже виграли фінансову війну. Якби вони не запроваджували певні адміністративні кроки і обмеження, то сьогодні вартість долара була б не менше ста гривень. Тому заходи проводили правильні.

Спроба здійснити певну лібералізацію і відпустити курс, аби він встановлювався на основі ринкових механізмів, які діяли до війни, показала, що нічого страшного у тому немає. Долар не став по 50 гривень чи дорожче. Ми увійшли у таку фазу, що вже не слід боятися фінансових катаклізмів.

Зазначу, що курс долара не зріс на фоні одночасної лібералізацієї цін на пальне, адже між ними завжди є зв'язок, бо трейдери закуповують пальне за кордоном у валюті. Звичайно, пальне провокуватиме коливання курсу, ціна на пальне вже ніколи не повернеться до довоєнного часу. Пальне буде коштувати, як у всьому світі, або й дорожче. Але на фоні цього здорожчання пального курс валюти не є настільки загрозливим. Треба вчитися економити бензин, а не долари.

Сьогодні ми маємо демократичний, плавний процес зміни курсу. Чи буде зростати курс валюти надалі? Можна сказати, що так. Зростати, звичайно, буде, на фоні війни, але потім повернеться до рівня 30-ти гривень.

Якщо зменшиться активність бойових дій, надійде ще фінансова допомога від партнерів та інвестиції, то логічно, що курс гривні буде більше стабілізуватися. Загроз і стрімкого зростання не буде, тому що потік валюти, інвестицій буде суттєвий. 

Звичайно, якщо агресивні військові дії триватимуть і російські війська будуть руйнувати інфрастуруктуру, то це негативно впливатиме на економіку і, відповідно, на курс. 

Макроекономічна ситуація завжди впливає на формування курсу валюти – якщо є зростання ВВП, темпів виробництва і будівництва. Але зрозуміло, що якщо у певних сферах виробництво скоротилося на 50% і більше відсотків, то не може національна валюта коштувати так, як раніше. Якщо ВВП скорочується на 30%, то в будь-якій країні світу щонайменше на 30% падає валюта. У нас же відбулося скорочення виробництва, будівництва, перевезень на 30-50%, але гривня не впала настільки – за тими показниками.

Через втрати ВВП, промисловості, логістики, торгівлі, курс мав би бути 100 гривень за долар. Але ми витримали. Валюту відпускають у достатньо вільне плавання і ми не бачимо збоїв, в іншому випадку після рішення Нацбанку після 21 травня (коли скасували обмеження на курс готівкової валюти у банках - ред) ми б мали 70 гривень за долар. Тобто, ми стримали на 50% здорожчання курсу. На відміну від того, що зробила Гонтарєва, коли був перший етап війни – тоді фінансову систему кинули, хоча не було такого падіння промисловості і втрат в економіці, як сьогодні.

Тому гривня вистояла. Ми отримали фінансову перемогу, а це фактично 50% перемоги у війні.

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!