Ми падаємо з ніг, а ви втрачаєте рідних, поки все ще думаєте – вакцинуватися чи ні

25143 0
Учора 40-річну маму трьох малих дітей двічі реанімували. Лікарі борються за мізерний шанс її врятувати. У той час – вся її родина проти вакцинації.
Фото: bbc.com

Фото: bbc.com

У Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги станом на сьогоднішній ранок, 19 жовтня, перебуває 430 пацієнтів із пневмоніями. До Covid-зони за останню добу поступило 44 пацієнтів. Заради порятунку життів людей медики працюють на межі своїх можливостей і дуже просять про одне – вакцинуватись та вберегти себе і рідних. Про це говорить завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської лікарні швидкої допомоги Наталія Матолінець.

Читайте також: Вакцини від Covid-19 змінюють наші гени. Топ-10 міфів про вакцинацію від коронавірусу

Ситуація є дуже важкою. Кількість хворих із Covid-19 продовжує зростати. Летальність б’є всі рекорди. Ніхто не вакцинований. Загалом орієнтовно 7-10% з усіх хворих і госпіталізованих мають щеплення.

Учора 40-річну маму трьох малих дітей двічі реанімували. Ми боремося за мізерний шанс її врятувати. У той час – вся її родина проти вакцинації.

Ми падаємо з ніг, а ви втрачаєте рідних, поки все ще думаєте – вакцинуватися чи ні.

Сказати, що ми у відчаї – це нічого не сказати. Мені шкода персонал відділення анестезії та інтенсивної терапії та всієї Covid-зони, бо замість «дякую» ми чуємо негативні коментарі у свій бік. Майже пів сотні пацієнтів, які є у реанімації, потребують постійного медичного супроводу. Відійти від них на кілька хвилин – означає дати їм померти. Це надзвичайно важкі умови роботи. Це ситуація, коли ми опинились на межі людських можливостей.

Чому ситуація така важка? Бо госпіталізують багато пацієнтів одномоментно, багато з яких важкі і потребують медичної допомоги. Усі психологічно виснажені і у великому стресі. До обурення та негативу призводить ще й страх за рідних.

Читайте також: Хвороба без фільтрів. Історія одного пацієнта з Covid-лікарні у Львові

Але казати, що Covid-зона лікарні швидкої допомоги працює погано – це неправда. Прийдіть і попрацюйте з нами, проведіть хоча б пів дня чи добу. Навіть не у реанімації, а у Covid-зоні, де є прийом, де розділяють людей по відділеннях.

У нас чітко налагоджений алгоритм: коли поступає пацієнт, його оглядає терапевт. Далі йому проводять рентгенологічне і лабораторне обстеження, визначають стан важкості і від того залежить госпіталізація надалі – у терапевтичний, реанімаційний блок чи відразу на ШВЛ. Це вже велика робота. А якщо таких пацієнтів за добу поступає 80!

Крім того, пацієнту роблять призначення, виписують лікування і медичні сестри проводять всю терапію.

Читайте також: Як і чому частина львів'ян купує сертифікат вакцинації

Кожен пацієнт, який перебуває у відділенні інтенсивної терапії, отримав все потрібне лікування, відповідно до листка призначення. Ми контролюємо їхній стан, показники, призначення. Складність у тому, що люди часто поступають у вкрай важкому стані. Але він пов’язаний не так із самим коронавірусом, а з поєднаною патологією – дихальна недостатність ускладнюється ще й загостренням хронічної супутньої патології, артеріальною гіпертензією, діабетом, гострою коронарною недостатністю, перенесеними інсультами, рецидивами бронхіальної астми, онкологією, кишковою непрохідністю та іншими станами, на фоні яких розвинувся Covid-19.

У процесі лікування ми лікуємо не лише Covid-19, а й загальний стан пацієнта, який потребує великих затрат. Тому не завжди вистачає наших клінічних медикаментів. Лікування Covid-19 у реанімації перші три доби є повністю безкоштовними, але супутня патологія, яка не завжди фінансується пакетом НСЗУ, вимагає додаткових коштів.

Читайте також: Ризик померти від Дельта-штаму Covid-19 у невакцинованих вищий в 11 разів

Про те, що ми робимо і що потрібно докупити, завжди інформуємо і пацієнтів, і їхніх родичів. Лише після їхньої згоди – купувати препарати чи ні – ведемо лікування.

Тому, варто починати не з того, що так, а що не так зробили у лікарні, а запитати кожного пацієнта – що ви зробили для того, щоб не допустити епідемії, щоб вберегти себе і рідних.

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv писало про історію Романа Левчика, як провів 13 днів у лікарні з хворим на коронавірус батьком. Він розповів про перебування у лікарні, поділився світлинами із закладу і описав проблеми, з якими стикаються пацієнти і медики.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!