Ми повернулись на 20 років назад. Про коронавірус і статистику онкозахворювань

3675 0
У нас, лікарів, немає права на помилку і тому ми не можемо боятися брати на себе відповідальність у порятунку людей. Ми просимо і вас не ховатися від проблеми, а боротись разом з нами.
ілюстративне фото: thedoctorweighsin.com

ілюстративне фото: thedoctorweighsin.com

Лікар-онколог, голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда про те, як за минулий рік змінилась статистика онкозахворювань і як на це вплинув коронавірус.

Сьогодні – Всесвітній день боротьби проти раку. Щорічно у цей день ми намагаємось привернути увагу до цієї недуги. Хвороба не обирає і від неї не застрахована жодна людина. За час своєї роботи мені довелося бачити різні випадки. Бувало таке, що наша команда буквально змагалася зі смертю, аби перемогло життя.

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

Вся наша наука боролась за раннє виявлення  хворих на онкологію і їх кількість зростала – на 1-2% щороку, ми постійно обстежували людей і виявляли недужих. Зараз ми повернулись, напевно, на 20 років назад, адже маємо мінус 20% нових виявлених хворих. Це означає, що ці хворі є, але вони прийдуть до нас на пізніших стадіях захворювання.

Люди не просто хворіють і помирають від Covid-19, не просто страждає економіка. Коронавірус впливає на інші захворювання.

Трохи статистики онкології на Львівщині. За 2020 рік взято на облік 6 596 вперше виявлених онкологічних хворих. Із них:

  • І-ІІ ст. – 45,4% (2 996 випадків);
  • ІІІ ст. – 19,1% (1 261 випадок);
  • ІV ст. – 17,8% (1 171 випадок).

Для порівняння варто зазначити, що за 2019 рік на облік взято 8 240 нових онкохворих. Тобто у 2020 році цей показник є меншим на 1 644, на 20%. Очевидно, що це є наслідком пандемії та карантинних обмежень, коли люди не приходили на скринінги.

Читайте також: На "В" з мінусом. Дитячий онколог Роман Кізима про медицину у Львові

Рейтинг злоякісних новоутворень:

  • Рак грудної залози – 695;
  • Рак легень, трахеї, бронхів – 488;
  • Рак ободової кишки – 435.

Щодо раку грудної залози. За 2020 рік взято на облік 695 нових пацієнток, а це на 172 менше, ніж минулого року (20%). Із них – на 145 взято менше в І і ІІ стадіях. Це свідчить про те, що люди вчасно не звернулися до своїх сімейних лікарів, вторинної ланки і, відповідно, захворювання вчасно не було виявлено. Що це означає? Хворі, які не були виявлені вчасно, будуть виявлені вже на пізніх стадіях.

Багато залежить від лікарів, але ще більше залежить від самих пацієнтів. Ми завжди повторюємо людям, що рак – це не вирок і за життя варто боротися. Пам’ятайте, що найкращим способом боротьби є профілактика і скринінг. Саме раннє виявлення захворювання дозволяє вчасно надати необхідну допомогу та врятувати життя.

Читайте також: Хто такі медичні капелани і чому їх хочуть ввести у штати лікарень

Що нам потрібно розуміти і усвідомлювати про цю хворобу?

  • У світі існує понад 100 різновидів раку;
  • Цей недуг може розвиватися у будь-якій частині тіла;
  • Щорічно від нього помирають мільйони людей;
  • Більше 30% випадкам смерті від раку можна запобігти, головним чином завдяки відмові від вживання тютюну, запровадженню раціону здорового харчування та фізичній активності;
  • До 20% – шляхом імунізації проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини.

А ще можна стати свідомими і сучасними людьми, які ламають стигми. Не боятися йти до лікарів, щоб переконатися у власному здоров’ї!

Ми, лікарі-онкологи, проводимо різноманітні соціальні акції, закликаємо ходити на скринінг та проходити огляди. Ми живемо у сучасному світі, маємо необхідне якісне обладнання, що дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях, а це – запорука перемоги над хворобою.

Читайте також: Львівська лікарка бореться із раком. Потрібна допомога

У нас, лікарів, немає права на помилку і тому ми не можемо боятися брати на себе відповідальність у порятунку людей. Звісно, що бувають такі ситуації, коли врятувати людину неможливо і це морально важко. Кожна втрата для лікаря – це особиста втрата.

Саме тому ми щоразу просимо подбати про себе, не ховатися від проблеми, а боротись разом з нами! Допоможіть нам перемагати! Бережіть себе!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!