Сон і «швейцарський сир», або Як все встигнути до Нового року

1702 0
31-го грудня життя не закінчується і світ не зникає – 1-го січня все обов’язково продовжиться.
Фото: Погляд

Фото: Погляд

Психотерапевтка, засновниця психотерапевтичного центру «Верде», завідувачка психологічної служби ЛНУ імені Івана Франка Оля Конюх розповідає про те, як не перейматися дедлайнами, що «горять».

На запитання «Як все встигати?» є проста відповідь – «Ніяк». Часто наші бажання перевищують наші можливості.

Щоб встигати, потрібно планувати. Але планування має бути з прив’язкою до реальності, варто зважити на два моменти: переоцінку та недооцінку своїх можливостей. Друге, звісно, дещо краще, адже набагато приємніше, коли виконав більше, аніж запланував. Якщо ж людина схильна до перфекціонізму – намагається все робити ідеально і досконало, то запланованого буде більше, ніж реально виконати.

Читайте також: Будьте гнучкими. Як спланувати 2021 рік, коли невідомо, що буде за тиждень

Перфекціонізм – це про оцінку та характер людини. Ті, хто схильний до нього, можуть виконувати роботу довго, детально, досконало і відкладати інші справи. Тож на неї може піти більше часу і ресурсів, ніж коли просто зробити. Також люди, які всю роботу намагаються зробити перфектно, насправді невпевнені в собі, тому кожна помилка може позначатися на їх самооцінці. Наприклад, таке часто трапляється з роботою, яку відкладаємо на вихідні, хоча в ці дні вже заплановано багато іншого.

Будувати плани варто реалістично, залишаючи при цьому люфт на непередбачувані обставини. А ще потрібно обов’язково планувати відпочинок.

Ще один важливий момент у тому, як усе встигати – це вміння розставляти пріоритети. Тобто розуміти, що є речі чи справи, які зробити необхідно, адже від того залежить добробут, збереження роботи, а є щось, що можна зробити не так добре чи відкласти на потім і від цього не постраждають базові речі.

Саме вміння розставляти пріоритети та вміння ними поступатися (розуміти, що ми чогось не можемо зробити) – є надзвичайно корисним.

Читайте також: Не тільки лижі. де активно відпочити на Львівщині узимку

Більше встигати і менше переживати, що не встигли, допоможе «метод швейцарського сиру». Тобто усю роботу можна розбити на кілька етапів (фрагментів, частин) і не сподіватись, що все зробиться в один момент.

Коли плануємо свій час, часто не враховуємо нюансів і непередбачуваних обставин, тож можемо не встигати. Наприклад, це може стосуватися сну. Нам здається, що коли не поспимо пів ночі чи одну-другу ніч, то все встигнемо доробити. Насправді ж, коли людина не досипає навіть одну ніч, її ефективність стрімко падає і те завдання, що на свіжу голову можна зробити за 10 хвилин, у втомленої і невиспаної людини забере годину. Нам здається, що чим довше і безперервніше будемо працювати, тим більше ми встигнемо. Насправді ж, ні – чим більше ми втомлені, тим менше встигаємо.

Важливо, щоб ми враховували свої фізіологічні і психологічні потреби, давали собі час на сон та відпочинок, тоді й виживемо наприкінці року поміж дедлайнів. Важливо прийняти свою недосконалість – ми живі люди, тому все встигнути не можемо.

Ми живемо у перфекціоністичному світі, де успіх, картинка – на першому плані, а якість життя губиться за нею. Тож важливо зрозуміти – за чим женемося, куди біжимо: це те, що покращує наше життя, чи те, що руйнує? Завжди треба чимось пожертвувати, щось відкласти, відсунути на другий план.

Немає нічого страшного у тому, коли чогось не встигаємо. 31-го грудня життя не закінчується і світ не зникає – 1-го січня все обов’язково продовжиться.

Читайте також: Бути щасливим навіть під час карантину

Це ж стосується підведення підсумків – комусь це приносить задоволення, а інших заганяє в депресію, коли виявляється, що багато чого не встигли. Не варто підводити підсумки, прив’язуючись до календаря. Це краще робити відповідно до життєвих індивідуальних етапів.

Пам’ятайте, що основою психічного здоров’я є здоровий сон, харчування та добрі стосунки. Якщо у вас є ця основа – ви радітимете життю.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!