На кожну негативну емоцію шукайте сім позитивних, або Як побороти тривогу через напад білорусі

2101 0
Не знаємо, що робити – займаємося фізичною активністю, робимо порядки у своєму житті, у своєму помешканні, робимо те, що приносить нам задоволення.
Photo by Hudson Hintze on Unsplash

Photo by Hudson Hintze on Unsplash

Останнім часом збільшилася тривога через можливий напад білорусі на Україну. Чимало українців, і львів'ян зокрема, хвилюються через подальшу ескалацію. Практичний психолог, психотерапевтка студії «Сенс» Галина Карпук розповідає, як потрібно працювати зі своїми емоціями і на що варто переключити увагу.

Читайте також: Скільки триватиме фаза виснаження та чи планувати відпустку. Пояснює психолог

Війна – це страшно, боятися під час війни – це нормально. Важливо відрізняти страх і панічні атаки. Панічна атака свідчить про високий рівень тривожності, який заважає нам жити і функціонувати. Що робити?

Ми не знаємо, чи нападе білорусь, коли вона нападе, ми на це не маємо жодного впливу, тому треба фокусуватися на тому, що є зараз, що ми можемо робити. Не знаємо, що робити – займаємося фізичною активністю, робимо порядки у своєму житті, у своєму помешканні, робимо те, що приносить нам задоволення. На кожну негативну емоцію стараємося шукати сім позитивних, і їхні масштаби не мають значення – чи ми побачити красиву квітку, чи гарного метелика, чи обняли дітей. Це дало нам позитивні емоції і так ми будемо більш емоційно стабільні. Також треба дозувати новини із медіапростору. 15 хвилин на добу – буде достатньо, і важливого нічого не пропустимо.

Що робити, якщо таки почалася панічна атака? Насамперед треба пам'ятати, що панічну атаку легше попередити, ніж зупинити. Тому чим швидше ми розпізнаємо підвищення рівня тривожності, тим легше нам буде дати собі із цим раду. Тому важливо піклуватися про себе, розуміти, як змінюються наші емоції. Маємо навчитися пильнувати свої емоції і бути уважними до свого тіла.

Емоції проявляються у нашому тілі: якщо нас скручує, плечі піднімаються, починається інтенсивне дихання, в очах паморочиться – ми задихаємося через страх смерті, руки і ноги терпнуть, все пливе перед очима... Люди після таких станів ідуть до соматичної медицини – проходять терапевта, кардіолога, сімейного лікаря.

Тому, як тільки ми відчуваємо таку зміну емоцій і вплив на тіло, нам необхідно змістити фокус уваги із внутрішніх відчуттів на зовнішній світ – подивитися на сім речей навколо себе, знайти шість речей, до яких можемо доторкнутися, п'ять речей, які можемо скуштувати. Також помічною є елементарна лічба: рахуємо, скільки книжок лежить на столі,  скільки листочків на вазонку. Зміна цього фокусу буде знижувати рівень нашої тривожності.

Також дуже допомагають дихальні вправи: вдих на повні груди, вдих – коротший, ніж видих, дихання животом, дихання по квадрату, вдих на 3 чи видих на 4. Цих технік є дуже багато, але вони добре стабілізують наш емоційний фон.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!