На порозі глобальних змін. Що відбулось на Форумі вільних народів постросії

1599 0
Юрист-міжнародник, співзасновник ГО «Агенція відновлення та розвитку» Тарас Бик розповідає, що трапилось на Форумі вільних народів постросії у польському Гданську та пояснює, чому важлива ідея контрольованої деколонізації та реконструкції росії.

Гданська корабельна. Понад півстоліття тому тут розпочався каскад подій, які призвели до ґрунтовних змін на геополітичній карті Європи. В грудні 1970-го розгорнувся страйк працівників заводу проти підвищення цін на м’ясо, на що влада відповіла брутально, вбивши декілька десятків людей. Наступні десять років утисків демократичних процесів та погіршення соціально-економічної ситуації призвели до чергового страйку, який згодом переріс в антикомуністичні протести по всій країні, формування руху «Солідарність», запровадження воєнного стану, запекле протистояння з маріонетками Москви і, зрештою, перемогу «Солідарності».

Як наслідок, близько двох десятиліть після першого страйку на Гданській корабельні Польща, а з нею й інші країни Центрально-Східної Європи, врешті-решт покінчили зі своєю залежністю від Москви і стали справді незалежними, демократичними та європейськими країнами.

Символічно, що тепер це історичне місце стало свідком іншої події, яка матиме далекосяжні наслідки в глобальному масштабі. В залі Гданської корабельні, де колись «Солідарність» проводила свої засідання і вела перемовини з авторитарною владою, представники регіонів та корінних народів теперішньої росії зібралися на третьому Форумі вільних народів постросії, щоб задекларувати у прийнятому Гданському маніфесті свій спротив режиму путіна та заявити про бажання жити незалежно від Москви. Їх об’єднує не просто солідарність з Україною, адже у своїх стосунках з росією вони пережили і переживають ті самі процеси, що й наша держава – окупацію, знищення, геноцид.

Саме тому, учасники Форуму - громадяни росії, більшість з яких через свою громадянську та політичну позицію змушені проживати в еміграції - відверто говорили про необхідність деокупації своїх регіонів та набуття ними повноцінної незалежності. На цьому Форумі йшлося про європейську частину росії або, як зазначили учасники заходу - Нову Східну Європу. Понад те, на Форумі йшлося про необхідність переходу від декларування проблеми до конкретних кроків, зокрема підготовки стратегії реконструкції та деколонізації росії.

Однією з наскрізних тем Форуму була історія з мобілізацією населення росії та ядерним шантажем Путіна. За підсумками Форуму було прийнято окреме звернення до всіх народів і регіонів нинішньої російської федерації, в якій це рішення названо «частиною імперської політики геноциду» проти народів росії, а їх представників закликали ухилятися від мобілізації та формувати народну самооборону для «здійснення мирного (і не лише) системного спротиву». 

Дійсно, важко уявити, як – після брутальної агресії росії в Україну та огидних жахіть, скоєних цією країною – хтось може називати себе “росіянином”, як взагалі може існувати російська держава. Сам термін “російський” закарбується у світовій історії як синонім до слів “фашистський” чи “нацистський”.

До кінця 1980-их років не так багато людей вірили в падіння соціалістичного табору, перетворення країн Центрально-Східної Європи на по-справжньому європейські держави та незалежність України. Через декілька років це стало реальністю.

Так само, до 2022 року серед мейнстрімових політиків та експертів було неприйнятним говорити про розвал росії. Натомість, вже сьогодні ми спостерігаємо чітку динаміку в поступовому переході цивілізованої спільноти до сприйняття ідеї контрольованої деколонізації та реконструкції росії.

Саме тому, в майбутньому (а Кремль своїми злочинними та недолугими діями робить все можливе, щоб це було найближче майбутнє) ми побачимо деокуповану Ічкерію, незалежні Карелію та Сибір, вільні Татарстан та Ідель-Урал, європейські Інгрію та Калінінград/Königsberg/Królewiec/Kralovec. Назви та кордони майбутніх держав можуть бути різними – це будуть вирішувати їхні народи.

Але в цьому майбутньому не має бути росії.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!